Preview: Everton – Nottingham Forest

19/08/2022 13 Od BlueBlooded

Do tretice všetko dobré? Karamelky majú posledný pokus na potvrdenia pravidla, a nie, výnimky ho nepotvrdzujú. Opak však bude chcieť dokázať nováčik po 23 rokoch.

Nie je to tak dávno, čo sme na našej adrese mali hosťa z tábora Tricky Trees. Písal sa rok 2018, a my sme boli strašne zvedaví, ako sa vyvíjala vtedajšia najväčšia nádej Finch Farm, ktorá vtedy vo Forest hosťovala. Príbeh Kierana Dowella sa však odvtedy posunul na úplne inú koľaj. No na Viktora, človeka spravujúceho NottinghamForest.cz sme nezabudli. Preto sme ho oslovili opäť, a získali tak dojmy tuzemského fanúšika kultového klubu, ktorý si po veľmi dlhej dobe užíva výslnie Premier League.

Zdravím ťa Viktor, a ďakujem, že opäť prijal pozvanie na rozhovor o našich futbalových koníčkoch. Naposledy, keď som sa s tebou na týchto riadkoch lúčil, vyjadril som nádej na budúcu spoluprácu práve pre spoločné ligové zápasy. A človek sa ani nenazdal, a je to tu! Forest sú s veľkými fanfárami opäť na anglickom Olympe a merajú si sily s najlepšími. Aké je to pre fanúšika našich pomerov, keď sa nefandí okamžitému úspechu, a zrazu príde vysnený postup do prvej ligy?

Je to pro fanouška Forest obrovská radost a dá se říci, že i satisfakce. Zvlášť poté, co jsme si před lety prožili pád do 3. ligy a následně třísezonní působení v League One. V 80. a po většinu 90. let jsme měli náš klub stabilně v nejvyšší soutěži, takže to opravdu nebylo dobré období. Návrat do Premier League po 23 letech je velká událost a na konci května bylo co slavit. I když to minimálně do poloviny sezony na nějaký úspěch nevypadalo.

My sme sa síce všemožne snažili za vami zostúpiť, ale tvrdšiu prácu ste asi odviedli vy. A znovu vcelku jedinečným spôsobom. Veľkú zásluhu na tom určite má aj šéf lavičky na City Ground. Steve Cooper prišiel do klubu len v septembri, keď ste boli na dne tabuľky. Vianoce ste slávili už siedmy, a koniec sezóny na 4. mieste znamenal play-off a postup. Bolo to všetko len o ňom, alebo sa v klube udiali aj iné veci, ktoré do seba postupne zapadli? Predsa len, predchádzajúce sezóny ste nemali príliš vydarené, a často ste bojovali o záchranu.

Steve Cooper má na postupu hlavní zásluhu, ale nesmíme zapomenout ani na sportovního ředitele Dane Murphyho, který také přišel teprve před rokem z Barnsley. Je to Američan, ale navzdory tomu fotbalu evidentně rozumí a dokáže dělat správná rozhodnutí. Ovšem nebýt Coopera, neslavilo by se, o tom nepochybuji. Neměl k dispozici o mnoho silnější tým než jeho předchůdci, ale Cooper je tím typem trenéra, který dokáže najít hráči přesně jeho pozici a umí z průměrných fotbalistů udělat dobré a z těch dobrých výborné. Implantoval týmu styl v rozestavení 3-5-2, což skvěle zafungovalo, a asi je to i velmi dobrý psycholog, zdá se, že kabina šla za ním. Ano, trenér je hlavní strůjce postupu, byť jsme hlavně ve druhé polovině sezony mohli sledovat dlouhodobě skvělé individuální výkony. Tady bych uvedl hráče jako Worrall, McKenna, Yates, Garner, Spence a hlavně Johnson.

O vašom majiteľovi, Evangelosovi Marinakisovi, ktorý mimochodom vlastní aj grécky Olympiacos, som nemal predtým dobré mienenie. Ale ty sám si ma už vtedy opravil, že čo sa týka futbalu, tak vie čo robí. Na rozdiel od nášho Moshiriho. Zdá sa teda, že žne úspech, a navyše asi aj robí všetko preto aby ste v Premier League vydržali aj dlhšie ako tradičné exhibície Fulhamu či Norwichu. Myslíš, že takéto okaté míňanie, kedy prakticky skladáte nové mužstvo, môže sláviť úspech? Ak dobre počítam, vaše výdavky na hráčov už atakujú hranicu 150 miliónov. To je dvojsečná zbraň.

Marinakis je fotbalový fanatik a trochu se dalo očekávat, že po postupu otevře peněženku. I když takovým způsobem, že z ní létají libry, jako by je sypal z vrtulníku, to jsme opravdu netušili. Je zatím předčasné hodnotit jeho počínání, jako všechno na světě není nic jen černé, nebo bílé.

Každopádně posílit bylo třeba. Z postupového kádru odešlo nějakých osm hráčů užšího kádru, z nich pěti skončilo hostování. Pravda, v Premier League by si kopli asi jen dva (Garner, Spence), ostatní by na to neměli. Kvalitativně se mužstvo muselo vyšperkovat. Jasně, není jisté, že z těch asi 15 nebo kolika nových hráčů (ztratil jsem o tom už přehled) budou všichni platní. Myslím, že výtečnou posilou je brankář Henderson. Je to sice jen hostování z ManU, ale na tomto důležitém postu jde o značný posun v kvalitě.

Za vydařený kauf považuju Williamse z Liverpoolu, na začátku sezony se dobře jeví dvojice O’Brien a Tofolo z Huddersfieldu a taky stoper Niakhate z německého Mainzu. Těšíme se na to, co předvede zkušený Švýcar Freuler z Atalanty Bergamo. U ostatních těžko říci, většina posil ještě ani nenastoupila. U některých mám obavy, že jde jen o předražený průměr, jinde to trochu vypadá na žoldáky, kteří byli k mání a skočili po skvělé nabídce.

Nejsem vůbec přesvědčený, že bylo dobré angažování Lingarda z ManU, zvlášť za ten plat, co mu dali. A třeba čerstvá posila Gibbs-White z Wolves? Určitě skvělý hráč v Championship, je mladý, nadějný a může být jednou velká hvězda, ale v PL toho zatím moc neodkopal a ta šílená cena? To hraničí se zdravým rozumem. Kdyby nebyl Angličan, nestál by ani třetinu. Možná v klubu počítají s tím, že za rok prodají za ještě větší balík Brennana Johnsona, až mezi elitou ukáže, co dovede. Sečteno a podtrženo, Marinakis dělá vše pro dlouhodobé účinkování mezi elitou, ale trochu ve stylu hazardního hráče. Pokud to neklapne, koledujeme si o pořádný průser.

Máte za sebou už úvodné dva zápasy. Prehru s Newcastlom vonku 2:0 a domáci triumf v super atmosfére nad West Hamom 1:0, kedy hostia niekoľkokrát trafili len konštrukciu brány. Aké sú tvoje dojmy z tohto štartu, predvádzanej hry? V čom ste dobrí, a kde naopak strácate? Čakáte prípadne ešte na konkrétne posily, ktoré zapadnú na svoje miesto?

Úvod je nad očekávání, v Newcastlu se s úspěchem nepočítalo a porazit West Ham je senzace. Pravda, Forest měli pořádný kus štěstí, ale body zůstaly doma a na okolnosti se historie neptá. Mužstvo si na soutěž teprve zvyká, hodně těží z nadšení a doma z podpory fanoušků. Samozřejmě chybí sehranost, je to nově sestavený tým. Asi ještě někdo přijde, do konce srpna je daleko. V každém případě liga je dlouhá a slabiny nebo přednosti se teprve odhalí.

V sobotu sa stretneme v Goodison Parku prvýkrát od 30. januára 1999. Vtedy ste nám uštedrili tesnú porážku 0:1. Ako vidíš spoločné meranie síl v súčasnosti? Vnímaš, čo sa deje v modrej časti Liverpoolu, a že výkonnostne nemáme ďaleko k vašim ex-súperom v Championship? Môžeš dať aj odvážny tip na presný výsledok/priebeh zápasu.

Na jaře jsem sledoval boj Evertonu o záchranu. Neznám detaily, ale asi nejen mě překvapilo, že takový tým měl obrovské problémy a jen tak tak se udržel. Zatím jste na nule, ale to po dvou kolech nic neznamená. Pro Everton je v zápase proti Forest víceméně povinností bodovat naplno, zvlášť doma. Ale Cooperovi hoši mohou překvapit a možná by na remízu mohli dosáhnout. Silnou zbraní Reds, tedy nás, jsou protiútoky. Hlavně po pravé straně, kde operují Williams a Johnson. Ale to vaši trenéři i hráči jistě moc dobře ví. Můj fanouškovský tip je 1:1, ale sázet na tenhle zápas rozhodně nebudu.

Na záver, keď odhliadneš od konečného rezultátu sobotňajšieho súperenia, a pozrieš sa na ligový rozpis, kde sa vidíte na konci sezóny? Čo bude úspech, a aké máte ciele s takýmito výraznými investíciami? Čo bude kľúčové a čo ho sa treba určite vyvarovať? Predsa len, bude určite fajn, ak ťa takto o rok budem môcť vyspovedať opäť. No snáď nie o poschodie nižšie hehe… Ešte raz vďaka za tvoj čas a veľa šťastia na trávniku!

Podle mého je cílem číslo jedna záchrana. Musíš najít tři týmy, které budou v konečné tabulce pod tebou. To je v první sezoně zásadní, nejdůležitější. Od toho se může odvíjet budoucnost – skladba kádru, vylepšení stadionu apod.  Jsou fandové – hlavně tedy mezi Angličany –, kteří zaslepeni těmi nákupy hráčů a snad i tradicí odhadují Reds na konci sezony třeba i kolem 9., 10. místa. No, nevím, nevím. Asi to chce trochu soudnosti.

Jistě by bylo fajn se také v další sezoně utkat s Evertonem v Premier League. Tak jako jsme se běžně potkávali v I. divizi před 30 a více lety. Mimochodem, velice dobře si pamatuju váš vynikající tým Howarda Kendalla v 80. letech. Upřímně bych vám přál, abyste se k tehdejším úspěchům ještě někdy přiblížili. Díky za otázky, přeji českým a slovenským fandům Evertonu vše dobré a týmu ať se – s výjimkou duelů s námi – daří.


Frank Lampard na tlačovej konferencii:

O možnom prestupe Gordona a Dele Alliho…

„Je hráč Evertonu. Nechcem odpovedať na hypotetické otázky. Po prvé, pre mňa má veľkú hodnotu v tíme. Videli a cítili sme jeho pokrok v minulej sezóne. Je to dôležitý hráč družstva, veľmi hodnotný pre klub, ktorého sme si sami vychovali. Takže je tam spojenie s klubom a fanúšikmi. Na zajtra je v tíme. Akékoľvek rozhovory medzi nami ostanú súkromné. Je to náš hráč, a tak to jednoducho je. O Deleho je záujem. My to musíme v zákulisí zvážiť a Dele tiež. Aby odišiel, musela by to byť vyhovujúca situácia pre všetkých.“

O súperovi zo City Ground…

„Nottingham Forest mohutne investoval do svojho mužstva a disponuje množstvom talentu. Ťažko sa analyzujú kvôli tomu, a majú veľmi dobrého trénera. Samozrejme, máme predstavu ako hrajú, určité charakteristiky bez ohľadu na personál. Budeme ich rešpektovať, ale budeme sa sústrediť na nás.“

O hernom prejave EFC…

„Snažíme sa rozvíjať našu hru. Ale zároveň si musíme byť vedomí kde sme. Ukázali sme oduševnenosť a charakter. Teraz sa musíme rozvinúť ďalej, ale je to postupný proces. Musíme si udržať to nadšenie a pokúšať sa byť odvážnejší na lopte v istých situáciách. Boli tam dobré náznaky a zlepšíme sa len ďalšou prácou.“  

Zranenia a absencie:

  • Everton – Doucouré (hamstring, 3 týždne), Calvert-Lewin (koleno), Mina (členok), Godfrey (zlomená ihlica),                   Townsend (koleno), Gomes (nešpecifikované)
  • Forest – Yates (koleno), Cook (nešpecifikované), Colback (choroba), Richards (lýtko)

Zaujímavosti & štatistiky:

  • Ide o prvý súťažný zápas medzi Evertonom a Nottinghamom Forest od ich spoločného pôsobenia v Premier League v rokoch 1998-99. V tej sezóne Toffees vyhrali 2:0 na City Ground a Forest vyhrali 1:0 v Goodison Parku.
  • 49 víťazstiev Evertonu v najvyššej súťaži v tomto zápase je najviac zo všetkých klubov proti Forest.
  • V žiadnom z 10 stretnutí Premier League nedošlo k remíze. EFC má na konte šesť víťazstiev a Forest štyri.
  • Everton neprehral prvé tri zápasy najvyššej súťaže od roku 1990.
  • Derby County pod Lampardom nedokázalo skórovať v oboch zápasoch proti Nottinghamu v Championship 2018/19, no jeho tím Chelsea porazil Forest 2:0 na Stamford Bridge v FA Cupe pred dvoma rokmi.
  • Nová posila Forest  Remo Freuler hral pri oboch víťazstvách Atalanty nad Evertonom v skupinovej fáze Európskej ligy 2017/18, vrátane víťazstva 5:1 v Goodison Parku.

Up The Toffees !!!

Čo: Everton FC – Nottingham Forest FC, 3. kolo Premier League
Kedy: 20.8. 2022 od 16:00 SEČ
Ako: Stream na CANAL+ Sport 4
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 572)
Rozhodca: Andre Marriner  Asistenti: S. Long, R. West  Štvrtý rozhodca: J. Simpson
VAR: Tony Harrington  Asistent VAR: Dan Cook