Fleetwood Town – Everton 0:1

23/08/2022 0 Od Riči

Everton herně neoslnil, ale splnil svou povinnost a po první výhře v sezóně postupuje do třetího kola Ligového poháru.

Frank Lampard i proti třetiligovému soupeři zůstal věrný oblíbenému rozestavení se třemi stopery, jinak však značně obměnil složení základní sestavy. Oproti sobotnímu ligovému zápasu naskočili od první minuty Begović, Coleman, Keane, McNeil, Welch, Vinagre a Onana, přičemž poslední tři debutovali za Toffees v základní sestavě.

V úvodní jedenáctce měl také startovat Tom Davies, který si však během předzápasového rozcvičení poranil tříslo, a tak ho musel nahradit Gray. Hvězdný Gordon, jenž koketuje s Chelsea, zůstal na lavičce náhradníků, na níž chyběl Alli, pro změnu mířící do tureckého Besiktase. Do zápasové nominace se z neznámých důvodů nevměstnali ani Allan, Gomes, Gbamin či Nkounkou.

Everton se jako favorit utkání chopil taktovky, nicméně jeho akce postrádaly přesnost a kreativitu. Duel ani neměl nikterak závratné tempo a spíše nudil. První větší vzrušení přinesla až 28. minuta, kdy domácí zpackali rozehrávku a Demirai Gray otevřel skóre po svižné kombinaci s McNeilem a Iwobim – 0:1.

Fleetwood až na čestné vyjimky nejevil zájem o fotbal, více se uchyloval k wrestlingovým chvatům, jejichž terčem byl zejména Onana. Na druhou stranu co jiného čekat od týmu, který vede bývalý profesionální řezník Scott Brown.

Koncem poločasu ještě zaujal záběr na smějícího se Gordona, jak na lavičce náhradníků objímá nebohého Mykolenka. Ten se ovšem příliš neveselil.

Do druhého poločasu vstoupil Everton velmi laxně a dovolil protivníkovi několikrát nebezpečně zahrozit po standardních situacích. Menší tlak ale nakonec přečkal a s blížící se hodinou utkání opět převzal iniciativu, z níž se také vyklubala nebezpečná Pattersonova střela, kterou zneškodnil domácí gólman, jehož za chvíli na protější straně napodobil Begović.

V 64. minutě sáhl manažer Lampard k dvojitému střídání. Na hřiště vyběhli Tarkowski s debutujícím odchovancem Warringtonem, jimž uvolnili místa Welch a Patterson. Everton rovněž přešel k rozestavení 4-3-3. V 76. minutě se prvního duelu v modrém dresu dočkal další odchovanec, střelce Graye vystřídal Stanley Mills.

Změna rozestavení se ukázala jako dobrý tah a hosté do závěrečného hvizdu hlídali vedení s míčem na kopačkách. Výhra i čisté konto se počítají, potěšily také starty odchovanců a letních posil.

Branka: 28. Gray

ŽK: 34. G. Garner, 44. Andrew, 90+1. Baker – 49. Vinagre

Fleetwood Town: Stolarczyk, Andrew, Wiredu (46. Vela), J. Garner, G. Garner (65. Batty), Hayes (87. Glenfield), Rooney (65. Omochera), Macadam (85. White), Johnston, Earl, Baker

Everton: Begović, Patterson (64. Warrington), Coleman, Keane, Welch (64. Tarkowski), Vinagre, Onana, Iwobi, McNeil, Gray (76. Mills), Rondón

Rozhodčí: Reeves