Dele vydržel v Evertonu jen půlrok

25/08/2022 1 Od Riči

Dele Alli svou kariéru na Goodison Parku nevzkřísí. Už po půlroce dal Goodison Parku sbohem a zamířil na sezónní hostování do tureckého Besiktase.

Bývalá hvězda anglického fotbalu, které je ale stále pouze 26 let, přišla do Evertonu během letošní zimy jako jedna z prvních posil manažera Franka Lamparda. Fanoušky Blues transfer nadchl, od Deleho si slibovali znovuzrození jeho talentu a hlad po úspěchu. Očekávání se ale nakonec nenaplnila.

Důvod? Lze ho hledat v jeho laxnějším přístupu k fotbalu, což se příliš nezamlouvalo ani Lampardovi: „Strávili jsme spolu několik měsíců a myslím si, že Dele musí pochopit, jaké jsou na té nejvyšší úrovní požadavky k tréninkům a celkovému přístupu k fotbalu.”

Ofenzivní šikula odehrál za Toffees pouze 13 zápasů, přičemž v základní sestavě nastoupil pouze dvakrát. Mezi střelce ani nahrávače se zapsat nedokázal a ze své fotbalové geniality předvedl pouze letmé náznaky.

Když o Deleho před týdnem projevil zájem istanbulský velkoklub, Everton nabídku akceptoval, hráče ale nevyháněl, rozhodnutí nechal na něm samotném. Lampard se vyjádřil, že by prý rád pokračoval ve vzájemné spolupráci.

37násobný anglický reprezentant se však rozhodl zkusit své štěstí v Turecku. Besiktas ho získal na roční hostování s opcí na přestup. Její výše činí šest milionů liber v případě uplatnění do 31. prosince letošního roku a osm miliónů liber v případě uplatnění kdykoliv mezi 1. lednem a 30. červnem příštího roku. Besiktas bude rovněž hradit polovinu z Deleho platu ve výši sto tisíc liber týdně.

Everton přivedl Alliho v zimě v rámci přestup za vskutku inovativních podmínek. Na začátku Spurs nic neplatil, až po odehrání 20 zápasů by Londýňané dostali 10 milionů liber. K tomu ale pravděpodobně nikdy nedojde.

Ať se daří, Dele. V Besiktasi se může těšit na jiného bývalého hráče Toffees Cenka Tosuna.