Přichází Giovana Queiroz Costa

13/09/2022 0 Od Karamela

Desátým letošním přírůstkem do řad Everton Women se stala křídelnice Giovana Queiroz Costa.

Devatenáctiletá rodačka ze  São Paulo se na Merseyside dostala oklikou přes Madrid, Barcelonu a Arsenal. Do londýnského klubu přestoupila letos v létě a promptně byla zapůjčena k nám na roční hostování. 

Přes svůj mladý věk byl její vstup do světa velkého fotbalu poměrně impozantní: Za Levante nastoupila poprvé jako střídající do kvalifikačního zápasu Champions League proti Celticu a ve stejné soutěži  zaznamenala i svůj první gól (respektive hned dva) v prodloužení finále prvního kola kvalifikace proti norskému Rosenborgu. Její mezinárodní reprezentační kariéra je poněkud divoká. Postupně reprezentovala Spojen státy, Španělsko a nakonec i Brazílii, za kterou odehrála jednak olympijský turnaj 2020 a jednak ženskou Copa América 2022. Byla povolána do reprezentace i na světový šampionát  U20 v Kostarice 2022, ale nakonec byla z týmu stažena. A není jistě náhodou, že v roce 2021 byla oceněna ženskou variantou ceny Samba Gold určenou pro nejlepší brazilskou fotbalistku hrající v Evropě.

Hostováním Gio končí příchod posil v tomto přestupovém okně. Deset hráček je dle mého názoru celkem dost, jejich začlenění do týmu as nebude úplně jednoduchá záležitost. Na druhou stranu má nyní Sørensen snad dostatek možností pro různé taktické a herní varianty. Je však třeba mít na paměti, že  v řadě případů se jedná o mladé nebo velmi mladé hráčky, které svůj potenciál (snad) naplno uplatní až v budoucnosti (a je otázkou, zda to bude v barvách Evertonu). Takže letošní sezóna může být celkem fanouškovsky náročná.  V každém případě: Up The Toffees!

Zdroj fotografie: https://trend.cema4.onl/