Preview: Everton – West Ham United

17/09/2022 4 Od Petr

Po úvodních šesti kolech nezakusil Everton radost z plného bodového zisku. Je čas něco udělat se čtyřmi body a postavením na chvostu tabulky. Proti bude WHU, který je na tom v úvodu sezóny velmi podobně.

Nedělní duel slibuje vyrovnanou podívanou, jak napovídají například výsledky nedávných střetnutí či dosavadní bodový zisk obou týmů. V posledních čtyřech ligových zápasech se hrálo rozdílem jednoho gólu, bohužel třikrát z toho vyhráli naši nedělní soupeři z východního Londýna. Toffees za sebou aktuálně mají čtyři ligové remízy v řadě, nicméně i kvůli dobře zvládnutému derby proti Reds v posledním zápase se nálada mírně zlepšuje a výkony týmu vypadají velice slibně. Svěřenci Davida Moyese mají po vyhraném čtvrtečním zápase Evropské konferenční ligy jistě o důvod více k radosti, ale pouhé čtyři ligové body rozhodně nejsou ničím, na co by mohli být hráči a fanoušci ambiciózního klubu pyšní.

Poslední zápasy s Kladiváři

09.05.2021 Premier League  35. kolo
West Ham United – Everton FC
0:1
17.10.2021 Premier League  8. kolo
Everton FC – West Ham United
0:1
03.04.2022 Premier League  31. kolo
West Ham United – Everton FC
2:1

O sestavě, o zraněních…

Pokud mluvíme o indisponovaných hráčích, na prvním místě musíme zmínit naši neotřesitelnou jedničku Jordana Pickforda, který si v 241. Merseyside derby poranil stehno a bude na 2-3 týdny mimo hru. Jako velmi spolehlivá dvojka se však v poslední sezóně ukázal být zkušený Asmir Begovič, kterému bude krýt záda ještě zkušenější Eldin Jakupovič. Mimo hru zůstávají bezpečně Mason Holgate (koleno), Yerri Mina (kotník), Ben Godfrey (zlomená lýtková kost) a Andros Townsend (přední zkřížený vaz). Naopak Doucouré doléčil problémy s podkolenní šlachou a měl by být připraven. Stejně tak by měl být schopen hrát i Garner, který si po přestupu z Manchesteru Utd ještě nestihl připsat svůj debut za Karamelky. Velkým otazníkem zůstává start Calverta-Lewina, který se už sice naplno zapojil do tréninku minulý týden, ale po vleklém zranění kolena jistě ještě nebude zpět v plné kondici.

Co se týká sestavy hostí, zde nemá David Moyes moc negativních starostí, mimo hru budou pouze Nayef Aguerd a Ben Johnson. V posledním zápase proti Chelsea, které Kladiváři prohráli 2:1, nastoupili v rozestavení 3-4-1-2 a proti favoritovi hráli velmi dobře. Je dost možné, že v nedělním zápase uvidíme stejnou formaci.

Několik zajímavostí

  • Pět po sobě jdoucích ligových remíz uhrál Everton naposledy před 45 lety
  • Nevyhrát v úvodních sedmi ligových zápasech se nám „podařilo“ naposledy v roce 1994
  • West Ham zaznamenal proti Tofees v poslední sezóně double, v posledních dvou sezónách vyloupil Goodison Park vždy poměrem 0:1. Další výhra by znamenala, že vůbec poprvé vyhrají trojici ligových zápasů venku proti Evertonu
  • Střelce hledají v aktuálním ligovém ročníku oba týmy. Zatímco hráči Evertonu skórovali v dosavadních šesti zápasech pouze čtyřikrát, Kladiváři jsou na tom ještě o gól hůře

Up the Toffees !!

Co:  Everton FC – West Ham United, 8.kolo Premier League
Kdy: neděle 19.září 2022 v 15:15
Kde: The Grand Old Lady (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport
Rozhodčí: Michael Oliver  Asistenti: Stuart Burt, Simon Bennett
VAR: Mike Dean  Asistent VAR: Dan Cook