Everton W – Leicester W 1:0

30/09/2022 3 Od Karamela

První domácí zápas nové sezóny na vyprodaném stadionku skončil jen se štěstím těsnou výhrou domácích.

Po suverénním výkonu v Merseyside derby byla nálada v týmu i mezi fanoušky vynikající a očekávání vysoká. Předvedený výkon nás však vrátil velmi rychle na zem: tahle sezóna nebude jednoduchá a do suverenity máme daleko. Sestava se od té vítězné na Anfieldu příliš nelišila, jen v bráně dostala možnost premiérově ukázat své brankářské kvality zapůjčená Emilly Ramsey. Vheeler je nemocná a Bever-Jones ještě pracuje na fyzické kondici. V dresu soupeře jsme mohli přivítat ex-evertonské Molly Pike a zejména Kirsti Levell, která mezi roky 2015-2020 jednapadesátkrát hájila branku karamel. A abychom společenskou rubriku tohoto reportu využili beze zbytku, tak bychom rádi informovali čtenáře, že Tony Duggan oznámila těhotenství a sezónu předčasně ukončuje. Klub i fanoušci jsou zprávou potěšení a přejí Tony a její rodině hodně štěstí. K čemuž se rádi připojujeme.

První poločas

hned od začátku ukázal, že lišky nám nepřijely dát jen dobrou noc a nechat si u toho nasázet tři góly. Bez váhání rychle přistupovaly k našim hráčkám, neposkytly jim čas ani prostor k nějaké rozehrávce dopředu, ale také se samy netlačily do nějaké vážnější akce. První seriózní střelu na bránu vyslala až po čtvrthodině hry Pike, ale Ramsey naší bráně svůj křest ohněm zvládla s jistotou. Za nás odpověděla Veje o pět minut později, ale její střela šla mimo branku. Dále je obtížné o něčem referovat, protože na hřišti se toho skutečně mnoho nedělo. Na sporadické průniky Christiansen ani Park (zaplaťpánbůh aspoň za ně) jsme nedokázali navázat ani jakýmkoliv náznakem smysluplné kombinace. A Snoeijs opět pohrdla míčem předloženým přímo před branku. Snad jen střela Graham těsně před půlí mohl na okamžik zvýšit tepovou frekvenci Evertonians, šla však bohužel opět vedle.

Druhý poločas

nebyl zpočátku o mnoho lepší. Pár minut po jejím začátku si Björn vysloužila žlutou kartu, když bránila Ramsey, které jak se zdálo, Tierney šlápla na hlavu. Naštěstí z toho žádné zranění ani větší mela nebyly. Až s příchodem Bennison a Karen Holmgaard jsme přeci jen mohli doufat ve zvrat. Obě příchozí se záhy po naklusání na trávník prezentovaly nebezpečnými střelami, v obou případech však krytými Levell. Rovněž příchod Gio vnesl trochu života do naší hry, ale ke gólu to nevedlo.

Vymyslet, natož pak zrealizovat nějakou kombinaci se nám nedařilo a zřídkavé samostatné průniky nebezpečné nebyly. Když už se zdálo, že zápas skončí remízou, tak ve třetí minutě nastavení se Bennison postavila k přímému kopu vlevo za hranicí vápna. Na bránu vyslala točenou střelu, která sice směřovala patrně mimo, ale Levell se jí přesto pokusila vyrazit. Při té příležitosti si jí odrazila do branky – 1:0. A protože tato střela byla už téměř posledním kopem do míče tohoto zápasu, tak to bylo také skóre konečné.

Shrnutí

Po nudném utkání a bídném výkonu se nakonec přeci jen povedlo vykřesat čisté konto a hlavně další tři body. Naproti tomu Leicester prodloužil šňůru svých utkání bez vítezství na 20 v řadě. Zároveň se sluší dodat, že body jsme získali se štěstím, předvedená hra si rozhodně bodový zisk moc nárokovat nemohla. Potěšitelný byl výkon Veje v první půli, ve druhé pak Holmgaard naznačila, že by mohla být cennou posilou. Björn myslím definitivně ukázala, že její místo spíše než na stoperu je v záloze, kde předpokládám jí uvidíme stále častěji. V každém případě zápas ukázal, že jak hráčky, tak Brian Sørensen mají ještě na čem pracovat. Do dalšího zápasu zbývají více než dva týdny. Doufejme, že se do té doby povede naší výkonnost zvednou, protože 16.10. od 14:00 nás čeká Chelsea. Come On You Blue Girls!

Zdroj fotografie: Sky Sports

Držení míče: 68% : 32% Střely: 8:8 (na bránu 2:3)

Branky: Levell – vlastní (90+3´)  ŽK: Graham, Björn – O´Brien

Everton (5-4-1): Ramsey; Graham, Finnigan, Sevecke, Veje (Maier 85´), George (Stenevik 70´); Park (Gio 69´), Galli (Holmgaard 60´), Björn, Christiansen (Bennison 60´); Snoeijs

Leicester (3-5-2): Levell; Howard, Tierney, Plumptre; Simon, Whelan, Green, Pike, Purfield; Jones (Flint 55´ (Scofield 90+3)), O´Brien (Goodwin 75´)

Rozhodčí: Cheryl Foster