Liverpool W – Everton W 0:3

27/09/2022 8 Od Karamela

Merseyside derby můžeme po dvou letech opět vidět i v dámské variantě. A že, při Billu Kenwrightovi, bylo tentokrát na co koukat!

Po dvou letech, která LFC strávil v druhé lize se WSL Mesrseyside derby vrátilo zpět. A to rovnou na Anfield, nikoliv na domácí hřiště Reds v Prenton Park. Více než 27000 diváků sice na poměry PL není mnoho, v relacích WSL jde ovšem o slušný počet (a tuším, že převyšuje celkovou návštěvnost jednoho kola Gambrinus ligy). Je skvělé, že obsazené tribuny mohly přihlížet asi nejlepšímu výkonu karamel za poslední měsíce, navíc korunovaného pohodlnou výhrou 3:0 a lahůdkovými góly. I když je otázkou, zda tribuny obsazené převážně temnou stranou toto dokázaly náležitě ocenit.

První poločas

začaly hostky (doporučovaný moderní novotvar. která zkusím postupně vpašovávat i do těchto textů – pozn. autora) jako obvykle aktivně a velmi sebevědomě. Na rozdíl od předchozích zápasů v tom dokázaly pokračovat prakticky celý zápas. V 7. minutě sklidila Campbell ovace tribun za skluz na Park, ale po následném rohu nechybělo mnoho a hlavička Geroge mohla otevřít skóre. O chvíli později vyslala Finnigan jagielkovskou střelu, kterou Laws vyrazila nad břevno. Po rohu vzápětí už míč z hlavy Finnigan směřoval do branky – 0:1. Dámy si pak ještě střihly oslavu před The Kopp za bučení fanoušků domácích a pokračovalo se dál. Prvních 20 minut Everton utkání jasně dominoval. Poté domácí zvýšily mírně aktivitu, Stengel nechutně snadno obrala o míč Sevecke, ale následující akci naštěstí zdrbala.

Časný kandidát na Gól roku

Karamely nemínily předat otěže utkání do nepovolaných rukou a přišla moc pěkná odměna. U zrodu akce opět stála Stengel, ale tentokrát to byla Američanka, komu nevyšla přihrávka. Björn byla hbitě při ruce a pěkným dlouhým pasem poslala dopředu Park. Naše křídelnice předvedla co umí: slalomem setřásla dvě obránkyně, obešla brankářku a na závěr prostřelila  marně zachraňující Matthews – 0:2. Vzápětí měla třetí gól téměř na kopačce Snoeijs, ale na přihrávku od Christiansen nedosáhla a diving jí naštěstí také nepomohl.

Druhý poločas

Snoeijs opravdu stála o to dát gól. Tak moc, že v 50. minutě ignorovala dobře postavenou Park a vzala odpovědnost na sebe. Bohužel zbytečně. A nevyšla jí ani hlavička o minutu později, ani střela chvíli poté. Everton si i na dále dělal na hřišti co chtěl.  Liverpool zahrozil  jen v minutě 59, kdy Daniels prověřila pevnost boční stítě naší branky. Naštěstí jen z vnější strany. Na branku domácích se naproti tomu valila i nadále vlna za vlnou. Na své jsme si opět přišli v 87. minutě, kdy Gio vzorově nevypustila zdánlivě zbytečný souboj s Campbell. Donutila jí ke ztrátě míče, kterého se hbitě ujala Park a servírovala jej nabíhající Bennison. Ta bez váhání přidala další branku – 0:3. Ani nastavených 7 minut už skóre ani obraz hry nezměnilo.

Shrnutí

Liverpool po úvodní výhře nad Chelsea budil značný respekt.  Everton na Anfield přesto s domácími vytřel a slaví oprávněný triumf. Držme si palce, že předvedená hra byla první ukázkou změny pod vedením Sørensena a ne jen obvyklý vrchol funkce sin everton. Výkon Park byl skvělý a cenu pro hráčku zápasu si vysloužila právem. Výborně hrál ovšem celý tým. Záloha stojící na Christiansen a Graham byla tentokrát velmi spolehlivě doplněná i výkonem Galli. Snad jediný otazník visí nad výkonem Sevecke, která v minulosti působila v obraně mnohem suveréněji. Vůbec naše obraná pětice hrála dle mého názoru výrazně sebevědoměji směrem dopředu než ve své záklaní obranné úloze. Ale čisté konto jsme uhájili. Škoda, že se nepodařilo zavěsit Snoeijs, zjevně o to velmi stála a pro její sebevědomi hroťačky by to byla potřebná vzpruha. Doufejme, že se na náš výkon z derby povede navázat i v dalším průběhu sezóny. Už 29.9. to na Walton Hall Park prověří lišky. Pro jistotu doporučuji udělat si screenshot tabulky níže a případně se s ním těšit v čase nadcházejícím. Up the Toffees!

Fotografie:  Finnigan střelila úvodní branku,  zdroj: Reuters via BBC

Držení míče 43%: 57%  Střely 9:19 (na bránu 1:9)

Branky: Finnigan (9´), Park (33´), Bennison (87´)  ŽK: Flaherty (76´)

Liverpool (3-4-3): Laws; Flaherty, Fahey, Matthews (Daniels 57´); Koivisto (Roberts 72´), Kearns (Furness 45´), Holland, Campbell; Lawley (Wardlaw 72´), Stengel, Hinds

Everton (5-4-1): Brosnan; Veje, Björn, Sevecke, George, Finnigan; Graham, Galli, Christiansen (Bennison 63´), Park (Stenevik 90+1´); Snoeijs (Queiroz Costa 63´)

Rozhodčí: Andrew Kitchen  Diváci: 27 504