Everton W – Chelsea W 1:3

18/10/2022 2 Od Karamela

Úřadující mistryně WSL dorazily v neděli na Walton Hall Park. Překvapení se nekonalo, po slušném výkonu jsme podlehli 1:3.

Vyprodaný Walton Hall (2200 míst, 500 sedících) a siréna Z-Cars  přivítaly Londýňanky jak se na Merseyside sluší a patří. Chelsea dorazila bez své již dnes legendární manažerky Emmy Hayes, která se zotavuje po akutní operaci dělohy pro endometriózu. Pěkným gestem bylo triko s nápisem „Get Well Soon, Emma“, které si tento víkend oblékly při předzápasovým  rozcvičení nejen hráčky, ale i hráči prvního týmu. Zdravotní potíže karamel se naštěstí omezily na absenci Katji Snoeijs pro drobné zranění z reprezentační přestávky. K dispozici naopak premiérově byla Clare Wheeler.

Ne betonové lobby!

Kdo čekal (jako autor těchto řádek, například) taktiku založenou na prešovském betonu, resp. zaparkovaném autobusu se sporadickými protiútoky, tak ten se řádně spletl. Od začátku jsme se netajili snahou hrát s londýnskými Blues fotbal jako modrý s modrým. A je třeba říci, že podstatnou část zápasu se nám to i celkem dařilo. Nebylo náhodou, že to byla branka Chelsea, nad kterou zahřmělo už ve třetí minutě, kdy se do míče opřela Graham. Její střela byla bohužel mimo a podobně se vedlo i dorážce Bennison. Za Londýn odpověděla Harder, Brosnan však účinně zasáhla. Poprvé se míč v síti zatřepetal ve 13. minutě po střele Kerr, naštěstí však pro ofsajd nebyl gól uznán. Chelsea měla nadále více akcí, které zaváněly gólem, naše střely pokud nešly vedle byly obvykle včas zastavené výborně pracující obranou hostek. Ale nevzdávali jsme se. Žel nám to nebylo mnoho platné. Ve 37. minutě po zaváhání Graham naservírovala Reiten míč do vápna nejdražší hráčce současného fotbalu. A Pernille Harder se hlavou nemýlila – 0:1.

Naděje žije…

Na rozdíl od mnoha zápasů loňské sezóny jsme po gólu neupadli do pasivity a beznaděje. George a Sevecke zkusily velmi rychle odpovědět, obě střely však byly zblokované. Těsně po přestávce ještě čerstvě dvacetiletá Bennison zkusila marně prostřelit obrannou hradbu Chelsea. Nicméně v 53. minutě přišla odměna za snahu: Hlavičku Finnigan usměrnila do branky Geroge, které ještě pomohla teč Buchanan – 1:1.

… i když někdy marná bývá

Radost z vyrovnání však vydržela jen do 59. minuty, kdy se ve vápně vrhla pod nohy Reiten naše brankářka. Zda došlo ke kontaktu nebo ne těžko říct. Norská obránkyně šla v každém případě  velmi ochotně k zemi a rozhodčí nekompromisně indikovala penaltu. K té se postavila Harder a bez problémů vlažnou střelou po zemi uspěla – 1:2. Karamely však zůstaly nezlomeny a Bennison se pokusila opět o vyrování, bohužel mířila značně nepřesně.  Střídání s příchodem Christiansen a Gio  mělo vlít čerstvou energii do našeho výkonu a přinést vyrovnání, ale postupem času bylo vidět, že kvalita v technice je přece jen na straně londýnského ženstva. Rychlými kombinacemi na jeden dotek dokázaly pronikat naší obranou snadněji, než nám bylo milé. Skóre přesto zůstávalo nezměněné. Až 95. minuta přinesla akci Charles, která se dokázala prosadit přes trojici našich obránkyň  a prostřelit Brosnan – 1:3. Na tento úder se nám již odpověď nalézt nepodařilo a zápas skončil naší druhou letošní prohrou.

Mírný optimizmus si je možné dovolit

Ač poraženy, přesto naše hráčky odvedly velmi slušný týmový výkon.  Ženstvo se zjevně sehrává a zdá se i psychicky odolnější, než minulou sezónu. Pokud podobnou odolnost a bojovnost předvedeme i proti jiným soupeřům než jsou zrovna úřadující mistryně, můžeme myslím na nějaké slušné výsledky pomýšlet. Ozkoušet bychom si to mohli již tuto sobotu, kdy se ve 13:30 vydáme do Midlands sehrát utkání s Aston Villou. Utkání bude o to zajímavější, že Villans mají ve svém kádru pět nedávných evertonských hráček. Doufejme, že jim to nebude nic platné. Come on you blue girls!

Fotografie: Pernille Harder proměňuje penaltu. Zdroj: The Guardian

Držení míče: 50% : 50% Střely: 10:22, na bránu 1:8

Branky: Buchanan (vlastní, 53´) – Harder (37´, pen. 58´), Charles (90+5´)

Everton (3-4-3): Brosnan; Finnigan, Sevecke, Veje; Graham, Björn (Galli 64´), Holmgaard (Wheeler 64´), George (Maier 80´); Park, Bennison (Gio 80´), Stenevik (Christiansen 70´)

Chelsea (3-4-1-2): Berger; Bright, Buchanan, Eriksson; Périsset, Cuthbert, Fleming, Reiten (Charles 77´); Harder (Rytting- Kaneryd 61´); James (Ingle 87´), Kerr (England 77´)

Rozhodčí: Lauren Impey