Preview: Newcastle United – Everton

18/10/2022 30 Od Riči

Toffees by po dvou prohrách potřebovali bodovat, čeká je ovšem náročný duel na St James‘ Parku, kde sídlí černobílý kůň letošního ročníku Premier League.

Středeční soupeři se nacházejí v poněkud odlišné formě. Zatímco čtrnáctý Everton nezvládl dva slepené souboje s favorizovanými Manchesterem United a Tottenhamem, Newcastle naposledy prohrál v lize na konci srpna a od té doby tahá šňůru pěti zápasů bez prohry (tři remízy a dvě výhry).

Svěřenci Eddieho Howea momentálně obsazují šestou příčku v tabulce s 15 body, což reflektuje i jejich předsezónní ambice zabojovat o kvalifikaci do evropských pohárů. S vlastníkem v zádech, kterým není nikdo menší než nekonečně bohatý korunní princ ze Saudské Arábie, dobře vědí, že „munice“ není problémem. Jen v létě nakoupili hráče za více než 120 milionů liber včetně 60milionového útočníka Alexandra Isaka či o polovinu levnějšího stopera Svena Botmana.

Bezedná kasa se ale nerovná zaručenému úspěchu, ostatně v Evertonu by o tom mohli vyprávět. Eddie Howe si určitě zaslouží uznání za dosavadní práci s týmem. Magpies pod jeho vedením předvádí atraktivní útočný fotbal, který také přináší výsledky.

Pro zápas s Evertonem nemůže Howe počítat s pěti marody. Hrát nebudou Darlow, Krafth, Ritchie a útočná esa Saint-Maximin se zmíněným Isakem. I bez nich ale Newcastle podal v neděli velmi solidní výkon na půdě Manchesteru United. Získal bod za bezbrankovou remízu.

To Everton o víkendu nepřekvapil a v hlavním městě prohrál s Tottenhamem. Mrzí zejména neproměněné šance z prvního poločasu, kdy své úprky na branku neproměnili Gray a Onana.

Manažer Lampard v posledních zápasech minimálně zasahoval do základní sestavy, nyní ale pár změn visí ve vzduchu. K zápasu je připraven Mason Holgate, který marodil od srpna. V úvahu přichází jeho nasazení na pravém beku místo Seamuse Colemana, který sice i ve 34 letech nepodává vyložené zlé výkony, nadstandard ale od něho nelze očekávat.

Otázkou je, zda Lampard riskne nasazení nedávno uzdraveného Calverta-Lewina od první minuty. Na dveře základní sestavy rovněž notně klepou mladí Angličané Anthony Gordon a James Garner.

Kvůli zranění již delší dobu absentují Townsend, Patterson a Godfrey, jenž aspoň už začal s lehkým tréninkem. Yerry Mina si přivodil další svalové zranění a jeho návrat na hřiště se opět odkládá.

Everton v posledním zápase na St James‘ Parku prohrál poměrně jasně 1:3 – to se psal únor letošního roku a Frank Lampard už byl, byť teprve čerstvě, na lavičce hostí.

Co: Newcastle United FC – Everton FC, 12. kolo Premier League
Kdy: Středa 19. 10. 2022 od 20:30 SEČ
Kde: St James‘ Park, Newcastle upon Tyne (kapacita 52 305)
TV: CANAL+ Sport, stream
Rozhodčí: David Coote, asistenti: Nick Hopton, Neil Davies, čtvrtý rozhodčí: Graham Scott, VAR: Lee Mason, asistent videorozhodčího: Adam Nunn