Preview: Everton – Crystal Palace

22/10/2022 14 Od Javor

Crystal Palace, Fulham, Leicester, dvakrát Bournemouth, toť rozpis utkání před pauzou na mistrovství světa. Začíná tedy série zápasů proti slabším soupeřům – a zlepšit výkony by se opravdu hodilo.

Když Orlové přilétli z Londýna minule, tak z toho bylo slavné vítězství, které zachránilo Evertonu bytí v lize. Nyní je na tom klub založený v roce 1905 celkem solidně, současné 11. místo asi odpovídá jeho reálné síle, prohrál jen s trojicí Chelsea-Manchester City-Arsenal. V dnešním zápase je mírným favoritem, zvlášť po domácí otočce proti Wolverhamptonu, Everton má 3 prohry v řadě, jeho fandové oprávněně poukazují na fakt, že obrana je slušná, ale směrem dopředu je to výrazně slabší, gól nebyl vstřelený téměř 4,5 hodiny. V Newcastlu proběhl ve středu experiment s Iwobim na pozici desítky, ten se ale nevydařil. Snad přiměje Gwladys Street a spol. karamelky k aktivnějšímu útočnému výkonu.

Víme, jak těžké je kvůli atmosféře hrát v Goodison Parku. Musíme být připraveni“, řekl manažer Crystal Palace Vieira na včerejší tiskové konferenci. Hostům bude chybět čtveřice Butland-Clyne-Richards-McArthur, start dvojice Ferguson-Hughes je s otazníkem.

Everton se už také uzdravuje. Patterson se zapojil do tréninku a měl by být k dispozici příští týden v utkání proti Fulhamu. Godfrey by měl začít s lehkým tréninkem příští týden, ale k dispozici bude nejspíš až po mistrovství světa, to samé platí pro Townsenda. Holgate byl již ve středu na lavičce a dnes bude zcela k dispozici, naopak Mina zůstává i nadále mimo hru.

Na závěr jedna smutná historiická zajímavost. Když Everton vyhrál naposledy mač hraný 22. října, tak se psal rok 1983 a tristní návštěva 13571 diváků viděla nejtěsnější výhru nad Watfordem. Od té doby? 5 proher včetně dvou pětigólových přídělů od Arsenalu a Benficy, jedna remíza s Tottenhamem.

Co: Everton FC – Crystal Palace FC, 13. kolo Premier League
Kdy: 22. 10. 2022 od 16:00
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport 2
Rozhodčí: Simon Hooper – Adrian Holmes, Matthew Wilkes  Čtvrtý rozhodčí: John Brooks
Videorozhodčí: Darren England  Asistent videorozhodčího: Lee Betts