Everton – Crystal Palace 3:0

23/10/2022 14 Od Fip

Zápas 13. kola na Goodison Parku měl vše, co si Evertonians mohli jen přát. Přesvědčivé vítězství, pohledné akce, probuzené střelce, čisté konto. A když se k tomu přidá, že u sousedů za plotem nic, je zaděláno na krásný víkend.

Frank Lampard nadále důvěřoval své oblíbené formaci 4-3-3 a po letním upgrade i svým oblíbeným svěřencům. Na hrotu tak nastoupil podruhé v základu DCL, na křídlech měl Gordona s Grayem, střed obstarávala trojice OGI (Onana,-Gueye_Iwobi). Obrana zůstala ve své colemanovské verzi.

Proti našim se vinou páté žluté karty nepostavil do středu pole Cheick Doucouré, nezačal překvapivě ani Jeffrey Schlupp, a tak poprvé v sezóně nastoupil veterán Luka Milivojević. O ofenzívu se starali staré známé ksichty Ayew a Zaha, doplňovali je mladíci Eze a Olise, na hrotu francouzský střelec Edouard.

První poločas

Samotný start do zápasu přinesl aktivní, leč opatrný nástup domácích. Zkoušelo se to dlouhými pasy, kterými záloha či obrana zejména zásluhou Tarkowského zásobovala nabíhající útočné trio. Všechny pokusy ale zůstávaly bez zakončení, většina centrů byla nepřesná, střely zablokované.

Efektivnější než vlastní kreativita se ukázala destruktivní síla. Nejprve při napadání Gray obral kvůli dobré práci Gueyeho stahujícího se Zahu, jeho střela ale mířila přímo do Guaity. Hosté se ale nedokázali ponaučit. V 11. minutě výborně presoval DCL, Milivojevićovi vypíchl zezadu míč se dostal přes Onanu k Iwobimu. Ten na vápně uviděl právě DCL, který si počínal znamenitě. Decentně obhodil Guéhiho, tomu se podlomila kolena, průchodu do vápna tedy nestál v cestě, modrá devítka se tváří v tvář gólmanovi nemýlila – 1:0.

Everton hru stále kontroloval. Gordonův sražený centr si zpracoval Gray, akrobaticky to ale zazdil. Gueye přihrávkou vybídl Gordona k dalšímu ataku, střela šla kousek nad břevno. Do hry se začali dostával i hosté, Coleman sice dokázal držet krok se Zahou, ale i tak se Pobřežanoslonovinovec dostal ke střele, naštěstí ale trefil Pickforda. Podobně dopadla i hlavička Andersona po rohu Ezeho.

Po půlhodině se srazili hlavami Milivojević s Coadym, ten jen tak před ničím neuhne. Přerušení využil Vieira k domluvě svým hráčům. Jejich kombinace ale často působila riskantně, Ward i Anderson často marně hledali adresáty. Zaha to zase zkusil pádem ve vápně, ale marně.

Druhá půle

Coleman má Zahu už, zdá se, přečteného, výborně ho skluzem na poslední chvíli připravil o všechno. V další nebezpečné šanci zablokoval Coady Edouarda, následný centr nedokázal usměrnit Olise přes Mykolenka. Everton se snažil kontrovat, ale Iwobi míč zadrbal a Gray musel zabojovat, aby pak jeho průnik přešel do opatrné mezihry.

Po hodině hry fauloval Onana, přímý kop z nebezpečné vzdálenosti poslal naštěstí Olise nad břevno. Od Pickforda pak začala další krásná reozehrávka. Po ose Coady-Coleman-Iwobi-DCL-Iwobi-Gray-Onana doputoval míč na levou stranu k Mykolenkovi. Jeho střelu mířící k tyči vyrazil Guaita jen před sebe na nohy připraveného Gordona, jemuž stačil střídmý, leč švihácký dotek vnějším nártem  k zvýšení vedení – 2:0. Platnost chvíli zkoumalo video, protože postranní alibisticky zdvihl praporek, ale pro technologii nebylo ve věci sporu.

To už na hřišti byli Schlupp a Mateta, kterým místo udělali Olise a Milivojević. Eagles začali být nervóznější, zhruba v 66. minutě došlo ke strkanici, hlavními aktéry byli snad Ward a Tarkowski, ale přidávali se i další. Rozhodčí Hooper, do té doby mírný jako beránek, rozdal 4 žluté karty, za nás jen Tarkowskému. Ten pak zastavil mistrně Matetu, ale další žlutou si vysloužil Gray za faul na Guéhiho. Obratem ho nahradil McNeil.

Matetův centr vrátil Ayew před branku, kde zakončoval další novic Ebiowei. Mateta byl aktivní znovu hlavou, ale pak to přehnal při atakování a viděl další žlutou. Na řadě byla další parádní akce Toffees. McNeill se proháčkoval po levé straně, prostrčil do vápna na Iwobiho. Jeho patička byla důkazem sebevědomí nigérijského středopolaře a lahůdkou pro McNeila – 3:0. Zápas už se pak jen dohrával, na hřišti se objevili krátce i další náhradníci Maupay, Davies, Doucouré a Gardner, který se zapsal do zápisu žlutou po faulu na Zahu. Eze z přímáku naštěstí nepokazil Pickfordovi a spol. perfektní den.

Everton tedy po 3 porážkách zabral a smetl mdlé Palace. Lampard mohl být absolutně spokojen. Vyzdvihl dobrou organizaci hry, agresivitu a energii. Radost jemu i nám udělaly pěkné branky po dobré týmové hře. Práce ale pokračuje, Frank ví, že musíme zůstat nohama na zemi. Snad byl výkon příslibem, naplněním toho, co lze od těchto hráčů očekávat. Neprůchozí defenzíva s Coadym a Tarkowským, skvělá práce v záloze od Onany, snová produktivita z křídel. Ze všech skvělých výkonů zaslouží cenu Alex Iwobi, na 2 branky přímo přihrál, podílel se na rychlém přechodu u té další. A tak to má být.

foto zdroj: republicworld.com

Branky: 11‘ Calvert-Lewin (Iwobi), 63‘ Gordon, 84‘ McNeil (Iwobi)

Žluté karty: 68‘ Zaha, 68‘ Guéhi, 68‘ Schlupp, 80‘ Mateta – 68‘ Tarkowski, 70‘ Gray, 90‘ Garner

Everton FC: Pickford – Coleman, Coady, Tarkowski, Mykolenko – Gueye (86‘ Davies), Onana (78‘ Garner), Iwobi – Gordon (86‘ Doucouré), Gray (73‘ McNeil), Calvert-Lewin (78‘ Maupay)

Crystal Palace FC: Guaita – Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell – Milivojevic (62‘ Schlupp), Olise, (70‘ Mateta), Ayew (75‘ Ebiowei) – Eze, Zaha, Édouard

Rozhodčí: Simon Hooper  Diváků: 38 939