Preview: Everton – Leicester City

04/11/2022 5 Od Riči

Evertonu zbývá odehrát tři zápasy během sedmi dnů, než si klubový fotbal vezme do Vánoc přestávku kvůli mistrovství světa. Perný týden začíná domácím duelem s Foxes.

Dle postavení v tabulce jsou dvanáctí Toffees favoritem sobotního večerního utkání. Leicester, aktuálně až na 18. místě, se však v říjnu zmátořil z hrozivého startu a v posledních čtyřech zápasech ukořistil sedm bodů za dvě výhry a jednu remízu. Prohrál pouze před týdnem na domácí půdě s Manchesterem City a celkově za Evertonem zaostává o tři body.

Blues ukopali minulý víkend bezbrankovou remízu na hřišti Fulhamu, a protože před dvěma týdny si doma lehce poradili s Crystal Palace, nachází se v poměrně dobrém rozpoložení. A Lampard dobře ví, že s pomocí fanoušků na Goodison Parku je v silách jeho týmu porazit Foxes.

Manažer soupeře Brendan Rodgers se bude spoléhat na své dva vynikající ofenzivní hráče – Jamese Maddisona a Harveyho Barnese, kteří okupují křídelní prostory (i když druhý jmenovaný spíše jako falešná desítka). Na druhou stranu Mordorem poznamenaný Severo Ir dobře ví, že slabina jeho družiny se nachází ve středu hřiště, a to zejména v obraně. Tudy určitě vede cesta k vítězství Evertonu či gólovému zápisu jeho devítky Calverta-Lewina.

Frank Lampard nemá ve zvyku měnit svou základní jedenáctku a početnější škatulata se nedají očekávat ani nyní. Do základní sestavy se na úkor kapitána Colemana nejspíše vrátí již stoprocentně uzdravený pravý bek Nathan Patterson, potom už v úvahu připadá pouze nasazení křídelníka McNeila místo jednoho z dvojice Gordon-Gray, která zatím podává nevyrovnané výkony, nicméně se těší důvěře manažera.

Zajímavostí je, že Everton v letošní ligové sezóně dovolil svým protivníkům nejvíce střel ze všech týmů – až 218. Nicméně inkasoval pouze 12 branek (čtvrtá nejlepší bilance v Premier League). Lampard to přičítá špičkové formě brankáře Pickforda a také nízké kvalitě střel, čímž zase pochválil své defenzivní hráče, kteří soupeře pouštějí do nevýhodných palebných pozic. Hráči Leicesteru jsou ale velmi dobří ve střelbě z dálky, v letošní sezóně už skórovali sedmkrát zpoza hranice velkého vápna.

Evertonu kvůli zdravotním problémům nadále chybí Godfrey, Mina a Townsend, třebaže oba zmínění stopeři již aspoň trénují. Leicester postrádá obranné trio Pereira, Bertrand, Evans.

Českomoravskoslezská sekce (to je ta odbornější z našeho fanklubu) Evertonians bude zápas sledovat v pražském hostinci Dutch Pub (Vladislavova 1390/17). Pro případné zájemce se určitě ještě najde volné místo u stolu.

Co: Everton FC – Leicester City FC, 15. kolo Premier League
Kdy: Sobota 5. 11. 2022 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool (kapacita: 39 414)
TV: CANAL+ Sport, přímý přenos
Rozhodčí: David Coote, asistenti: Nick Hopton, Timothy Wood, čtvrtý rozhodčí: Andy Madley, VAR: Paul Tierney, Asistent videorozhodčího: Dan Cook