Bournemouth – Everton 3:0

13/11/2022 14 Od Petr

Slibované zlepšení oproti pohárovému debaklu se ukázalo být pouze slibem a Everton si opět zaslouženě odváží z jihu Anglie třígólový výprask.

Předzápasové rozhovory s fanoušky, hráči i Frankem Lampardem měly společného jmenovatele – nikdo nebyl spokojený s výkonem ani výsledkem v pohárovém zápase pouze pár dní zpět. Manažer Evertonu se rozhodl nebojovat na dvou frontách, do úterního poháru tak vcelku pochopitelně poslal béčko. Včerejším ligovým utkáním si pak chtěl udobřit fanoušky a získat potřebné body do tabulky. Vím, po bitvě je každý generál, ale tuto taktiku prostě nelze hodnotit než jako naprosto neúčinnou. Opět jsme prohráli o tři góly, týmový výkon byl v kontrastu s deklarovaným signifikantním zlepšením opět úplně zoufalý až bezradný.

Základy babylonské věže

V sestavě doslova nezůstal kámen na kameni, náhradníci šli opět zahřívat lavičku a na trávník se vrátili obvyklí podezřelí. Calvert-Lewin zůstal díky novému zranění také mimo hru, šanci v základu tak dostal Maupay. Byl to právě mladý francouzský útočník, který mohl otevřít skóre, nicméně ve čtvrté minutě pálil z otočky těsně nad bránu a o dvě minuty později mu na centr od Pattersona chybělo několik centimetrů. Začátek vypadal celkem slibně. První střelu si připsali i domácí, v 10.minutě pálil Tavernier z hranice vápna, ale Pickford jeho pokus bezpečně lapil. Hlavní roli si oba aktéři zopakovali v 18.minutě, to už ale akce měla fatální dopad pro hráče v královsky modrých dresech. Pickford mohl vcelku fádní pokus o obstřel pohodlně vyboxovat, snažil se ale míč bohužel chytit a poslal jej pouze pod nohy dořážejícího Marcuse Taverniera – 1:0

Double impact

Netrvalo to příliš dlouho, a plány Evertonu na bodový zisk dostaly další povážlivou trhlinu. Situace z 25. minuty přinesla zvýšení na 2:0 pro domácí, které předcházely rozhodující dva vzdušné souboje. Při tom prvním se hlavami srazili Tarkowski a Solanke, prvně jmenovaný zůstal ležet na trávníku, a i když se v podobných situacích obvykle přerušuje hra, sudí nechal k nelibosti všech fanoušků Toffeess pokračovat ve hře. Následovala střela zlikvidovaná Pickfordem a další vzdušný souboj, při kterém se hlavami potkali Mykolenko a Moore. Prvně jmenovaný skončil stejně jako míč v síti a následně v útrobách stadionu za asistence lékařů, druhý jmenovaný se stal hrdinou momentu a druhým střelcem. Na hřiště se tak dostal kapitán Coleman, kterému nuceně uvolnil místo Mykolenko. Dvougólové manko bylo to nejpodstatnější, co první půle přinesla, šancí (nebo i náznaků šancí) Evertonu na vyrovnání bylo bohužel jako šafránu, narozdíl od počtu faulů a ostrých zákroků domácích.

Třígólový obrat a rapidní zlepšení situace na hřišti

…to byl bezpochyby zjednodušeně řečeno plán Toffees do druhé půle. Bohužel jsme byli svědky přesného opaku. Svěřenci Franka Lamparda byli dopředu úplně bezzubí, v situaci z 69.minuty bohužel zaspala i obrana, která nechala pohodlně skórovat nikým nehlídaného Antonyho – 3:0. V 73. minutě už to mohlo být o čtyři góly, naštěstí byli sudí tentokrát pozorní a správně odmávali ofsajd. Nepříznivou situaci se ještě snažil zvrátit Lampard tím, že poslal do hry trio Gordon, Doucouré, Cannon. I když měl devatenáctiletý Ir dobrou šanci hned po příchodu na trávníku, hlavičkoval pouze doprostřed a skóre nedokázal ovlivnit. Everton se tak krčí v ligové tabulce na bídném sedmnáctém místě s hubeným, jednobodovým náskokem na sestupové pozice. Posílit tým v útočné fázi v lednovém přestupovém okně se jeví jako nutnost, stejně jako trenérova schopnost dostat z hráčů to nejlepší a vrátit do týmu pozitivního ducha. Ať už bude trenérem kdokoliv…

(fotozdroj: premierleague.com)

Branky: 18. Marcus Tavernier 25. Kieffer Moore 70. Jaidon Anthony

ŽK: 44. Marcos Senesi 45+2. Lewis Cook

AFC Bournemouth: Mark Travers, Adam Smith, Jack Stephens, Marcos Senesi, Jordan Zemura, Jefferson Lerma, Lewis Cook, Philip Billing (87. Ben Pearson), Marcus Tavernier (79. Ryan Christie), Dominic Solanke, Kieffer Moore (67. Jaidon Anthony)
Everton FC: Jordan Pickford, James Tarkowski, Conor Coady, Vitalij Mykolenko (29. Séamus Coleman), Nathan Patterson, Amadou Onana (75. Abdoulaye Doucouré), Demarai Gray, Idrissa Gueye, Neal Maupay (75. Thomas Cannon), Alex Iwobi, Dwight McNeil (75. Anthony Gordon)

Rozhodčí: Craig Pawson  Diváci: 10 382