Everton W – Manchester City W 1:2

22/11/2022 0 Od Karamela

S Citizens nám to nevyšlo ani na 13. pokus a opět jsme neuhráli ani bod. Se štěstím jsme na domácí půdě uhráli jen opticky přijatelné skóre. Přesto je manažer  naladěn mírně optimisticky.

Se žhavými kandidáty na ligové, pohárové i evropské vavříny nám zápasy nejdou. A potvrdilo to i nedělní střetnutí. Zatímco mužský tým Evertonu si zahřívá svaly udržovacím tréninkem nebo se smaží pod katarským sluncem, náš ženský tým se řádně zapotil v listopadovém odpoledni Walton Hall Park. Sestava byla oproti klasice pozměněna Ramsey v brance a po delší době znovu od začátku nastoupivší Galli. Jak bývá zvykem, i v řadách soupeřek se objevily exevertonské tváře: mezi tyče nastoupila mezi tyče ještě nedávno naše MacIver a naše obranné řady provětrávala Chloe Kelly. Na Merseyside oblíbená Hayley Raso byla ze sestavy vynechána.

První poločas

Od začátku bylo jasné, proč mají Citizens na svém kontě letos šňůru pěti vítězství a také, že se nechystají ji jen tak přerušit. Útočné duo Shaw – Blakstad bylo pro naší bránu neustálou hrozbou. Časný zákrok Ramsey při střele Kelly v úvodu zápasu na chvíli vzbudil naděje Evertonians. Galli se neúnavně snažila ztěžovat život zadním řadám bleděmodrých. Svojí snahu nakonec završila střelou, bohužel mimo bránu.

Mrštnost Emilly Ramsey v brance,  velká porce štěstí a příhodně postavená branková konstrukce nás uchránili od inkasované branky až do 32. minuty. V tomto čase vyslala Coombs dlouhou přihrávku Shaw, pro kterou při absenci naší obrany nebyl problém doběhnout s míčem před vápno. Zde krosem přenesla míč doleva na nabíhající Blakstad, která z první doklepla balón do momentálně prázdné branky – 0:1.

Klapnutí naprázdno naší ofsajdové pasti bylo téměř slyšet z reproduktorů PC. Sympatické bylo, že jsme nepropadli panice a ve 40. minutě dokázali snížit. Po rohu si na vyražený míč (díky, Sandy!) naskočila Sevecke a záhadným způsobem se jí hlavou podařilo dopravit jej do brány – 1:1.

Druhý poločas

Po přestávce ukázala Shaw že i v pátém zápase v řadě chce střelit branku, ale protentokrát byla vychytána. Nicméně o chvíli později už bez váhání dorazila za záda Ramsey střelu Coombs odraženou od tyče – 1:2. Chválu zaslouží, že ani po tomto úderu jsme se nesesypali, ale naopak se snažili skóre zvrátit na svojí stranu. Bylo ovšem bolestně zjevné, že bojovnost nám sice nechybí, ale na účinnou akci nám přeci jen chybí rychlost i technické schopnosti. Absence Park, která nemohla nastoupit proti svému mateřskému klubu byla citelná. Vidli jsme i střelu Kelly nůžkami přes hlavu, která málem vedla ke třetímu gólu hostí. Naštěstí byla Ramsey zázrakem schopna krýt dorážku Blakstad. Za Everton se nyní již ojedinělou střelou na bránu prezentovala Beever-Jones, nicméně její vlažný pokus skončil na zevní straně boční sítě.

Doslov

Tři body jsme sice hostkám nedali zadarmo, přesto nás prohra stála pokles na 7. místo tabulky. Manchester City přes zaváhání v úvodním ligovém kole postupuje letošní sezónou suverénně a moc lepších týmů letos nejspíš nepotkáme. Což je dobře, protože nemáme, jak se jim vyrovnat, natož pak jak je porazit. Vítězství bychom velmi potřebovali, nejen pro bodový zisk. V sobotu 26. 11. hrajeme venku pohárové utkání s Blades, kdy snad lze doufat v úspěch. V lize ovšem  vzápětí následují mače s Arsenalem a MUTD. Jakýkoliv bodový zisk z těchto zápasů by byl  pro nás úspěchem. COYB! 

Fotografie: Sevecke v rukavičkých právě skórovala (zdroj: GettyImages)

Statistika: Držení míče: 48% : 52%, střely 7:25 (na bránu 4:8)

Branky: Sevecke (40´) – Blakstad (32´), Shaw (49´)

Everton (5-3-2): Ramsey; Graham, Finnigan, Sevecke, George, Stenevik (Majer 76′); Björn, Holmgaard (Beever-Jones 45′), Galli (Queiroz Costa  66′); Bennison (Wheeler 66´), Snoeijs

Manchester City (4-3-3): MacIver; Casparij, Aleixandri, Morgan, Ouahabi; Hasegawa, Castellanos, Coombs (Fowler 82´), Kelly, Shaw, Blakstad

Rozhodčí: Emily Heaslip