Everton W – Reading W 3:2

15/01/2023 0 Od Karamela

Po dlouhé pauze opět ožil Walton Hall Park modrým hemžením. Oproti poslednímu loňskému představení dnes nastoupila nová jména, i když ne tak úplně nové tváře.

Do zápasu byla nominována paní Hope a ke Karen Holmgaard byla zpět na Merseyside stažena z hostování její dvojče Sara. V zápase šlo o dost: kromě bodového zisku a případného posunu v tabulce (nejlépe směrem vzhůru) zde byla i možnost trochu zcelit rozervaná srdce Evertonians krutě devastovaná výkony mužského týmu.

První poločas

začal pro naše barvy ideálně: v 9. minutě dokázala Snoeijs využít střílený centr George a zavěsila náš první gól v roce 2023 – 1:0. Dle statistiků z BBC šlo o dobré znamení, protože v posledních pěti zápasech, kdy jsme vstřelili první gól jsme nakonec neprohráli (Reading zase drží rekord WSL se 17 góly obdrženými v první půli z 11 zápasů).  Reading poté zvýšil tempo a přitvrdil, ale hru jsme i tak měli celkem pod kontrolou.  Většina našich akcí šla přes Bennison s Park, případně přes naší pravou stranu.  Ve 32. minutě zvýšila Park na 2:0 po přiťuknutí Sørensen a následném samostatném driblingu. Střela Bennison ze 40 minuty nepostrádala razanci, ale byla lapena. Hustý déšť v průběhu celého poločasu ztěžoval hru oběma týmům (a také i sledování zápasu pro četné kapky na objektivu kamery a občasný hadr přes celou obrazovku). Poločasová pauza tak byla pro hráčky jistě nad míru vítaná.

Druhý poločas

Po změně stran a výrazném zlepšení počasí jsme začali možná až moc lehkovážně a  Justine Vanhaevermaet nás v 60. minutě po rohu potrestala snížením na 2:1. Naštěstí naše odpověď byla rychlá a nad míru efektní: pumelice Gabby George ze 61. minuty zpoza vápna byla výstavní a zajistila nám opět odskok o dvě branky – 3:1. Bohužel naše radost neměla dlouhého trvání. V 68. minutě jsme nedokázali uklidit po přímém kopu míč do bezpečí a Deanna Cooper snížila na 3:2. Ofsajd jsme si nárokovali marně. A v zápětí mohlo být srovnáno, když střídající Welling ve dvou dobrých příležitostech nevyzrála na Ramsey. Pouze výborný výkon naší brankářky zabránil vyrovnání. V 83. minutě mohllo být naše vedení opět zabezpečené, ale Snoeijs hlavičkovala mimo. Sara Holmgaard si mohla připsat premiérou asistenci o chvíli později, ale Bennison ve skluzu na její centr žel nedosáhla. Více než pětiminutové prodloužení, ve kterém Christiansen zkoušela nachytat na hruškách daleko vyběhnuvší Burns už na skóre nic nezměnilo.

Shrnutí

Pro nezaujatého diváka zábavný vyrovnaný zápas, pro Evertonians celkem dramatická ukázka naší snížené schopnsti bránit standardní situace. Možná, že Sørensen litoval, že stáhl ze hry Geroge a Sørensen příliš brzy, jejich píle myslím chyběla. Na druhou stranu už toho na mokrém trávníku asi musely mít obě celkem dost. A Ramsey bychom se měli pokusit podepsat co nejrychleji, než nám jí někdo vyfoukne. Vítězství na úvod roku potěšilo, tím spíše, že nás posouvá na 5. místo s 15 body. COYB!

Fotografie: Oslava (zdroj bbc.co.uk)

Statistiky: Držení míče: 50%:50% Střely 15:14 (na bránu 5:5)

Branky: Snoeijs (9´) , Park (32´), George (62´) – Vanhaevermaet (60´), Cooper (68´)

ŽK: Eikeland

Everton (3-4-3): Ramsey; Björn (Finnigan 45´), Sevecke,  K. Holmgaard; Hope, Bennison (Christiansen 87´), Galli (Wheeler 87´), George (S. Holmgaard 64´); Sørensen (Beever-jones 63´), Snoeijs, Park

Reading (3-5-2): Burns; Bryson, Cooper, Evans; Eikeland, Vanhaevermaet, Troelsgaard, Dowie, Mukandi; Wade (Wellings 65´), Harries

Rozhodčí: Tom Reeves