Everton – Southampton 1:2

15/01/2023 13 Od Petr

Franku Lampardovi a jeho družině se podařilo dosáhnout dalšího negativního milníku v podobě čtvrté domácí ligové prohry v řadě za sebou.

Predikce hovořily o nezáživném utkání předposledního s posledním, poměry v ligové tabulce však výsledek utkání příliš neovlivnil. Saints se bodově dotáhli na svého soupeře a mraky nad Goodison Parkem jsou opět o něco černější. Stejně tak budou opět o něco temnější myšlenky všech odpůrců Franka Lamparda a současného vedení. Je cosi shnilého v našem klubu a i když se to majitel bojí říci na rovinu, prázdné sedačky vyhrazené pro klubové elity mluvily samy za sebe. Neodpustím si zmínku o podobnosti s prezidentskými volbami v Česku, kde se jistý kandidát bál chodit do televizních debat a místo něj tak diváci sledovali prázdný stolek.

Jak se zrodila další prohra?

Sestava Tofees hrajících doma s pěti obránci byla obohacena o Calvert-Lewina, který posadil Maupaye, na hřišti se objevil i zázračně uzdravený Iwobi, který měl být podle původních odhadů mimo ještě minimálně měsíc. Úvod utkání přinesl opatrnou hru bez šancí, hru zaměřenou především na precizní obranu a vyčkávání, s čím vlastně přijde soupeř. První střelu si po standartce ze 14.minuty připsal Calvert-Lewin, jeho hlavičku ale pohodlně lapil gólman Saints Bazunu. O pět minut později si na přihrávku Mykolenka pohledně naběhl Gray, nicméně jeho zakončení skončilo nad bránou. První zakončení Southamptonu přišlo v 27.minutě, Elyounoussi poslal krásný centr na zadní tyč, kde jen několik centimetrů chybělo ke skórování Adamsovi. Následný rohový kop přinesl hlavičku Salisa, naštěstí však směrovala doprostřed brány a nebyla tak větším problémem pro Pickforda.

Slibné poločasové vedení

Ochozy Goodison Parku se podařilo dočasně dostat do varu Onanovi, když si v 38. minutě naběhl na roh Graye a nekompromisně hlavičkoval do sítě Saints. Pro belgického středopolaře šlo o první přesný zásah v dresu Toffees, pro Graye to byla první gólová asistence v probíhající sezóně. O čtyři minuty později mohlo být ještě veseleji, nicméně hlavičku Onany se tentokrát neujala, stejně jako Iwobiho pokus o obstřel brány z minuty 43. Dobře postavená tyč a výborný reflexivní zákrok Pickforda zachránily Toffees poločasové vedení, ojedinělou šanci neproměnil Ward-Prowse. Tedy alespoň prozatím…

Když ani Onana nestačí, aneb kat Ward-Prowse

K vyrovnání zavelel hned v druhé minutě druhé půle kapitán hostů Ward-Prowse, který si převzal míč na hranici vápna, zeseknul si míč do protipohybu padajícího Godfeye a poslal míč chladnokrevně na zadní tyč – 1:1. Zajímavou podívanou přinesla situace z 55. minuty, nenápadná střela Calvert-Lewina si díky teči hostujících obránců málem našla cestu do brány, ke smutku domácích skončila pouze na břevně a následně si s ní gólman poradil. Následné minuty nepřinesly příliš zajímavých momentů, což se začalo měnit až dvacet minut před koncem zápasu. Nejdříve vyfasoval žlutou kartu Diallo, který zjistil, že vynikajícího Onanu prostě nezastaví jinak než faulem. Druhá žlutá karta pro Saints, obě po zákroku na šikovného Belgičana…

V následujících chvílích se na hřiště dostal Gordon na úkor Colemana, který ihned po příchodu na hřiště mohl oslavovat gól svého týmu. Centr Onany doplachtil na zadní tyč, kde trefil Bena Godfreyho, ten ale bohužel v pádu nedokázal míč usměrnit do brány a těsně minul. Zápas se tak zlomil v 78. minutě, kdy Gordon fauloval Adamse a k přímáku se postavil kdo jiný než Ward-Prowse. Lehce přestřelil zeď, domácí gólman Pickford se ani nehnul a kapitán hostí tak dostál své pověsti obávaného exekutora přímých volných kopů. Závěr zápasu přinesl sice tlak Toffees, ale bez výraznějších šancí nebo střely, tři body tak putují na jih Anglie a spekulace o novém trenérovi Karamelek oprávněně jen naberou na síle.

(fotozdroj: premierleague.com)

Branky: 39. Amadou Onana – 46. + 78. James Ward-Prowse

ŽK: 14. Roméo Lavia 69. Ibrahima Diallo 90+2. Lyanco

Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman (69. Anthony Gordon), Ben Godfrey, James Tarkowski, Conor Coady, Vitalij Mykolenko, Idrissa Gueye (82. Ellis Simms), Amadou Onana, Alex Iwobi, Demarai Gray, Dominic Calvert-Lewin

Southampton FC: Gavin Bazunu, Duje Ćaleta-Car, Lyanco, Kyle Walker-Peters, Mohammed Salisu, Mohamed Elyounoussi (85. Romain Perraud), James Ward-Prowse, Ibrahima Diallo (85. Ainsley Maitland-Niles), Roméo Lavia (61. Carlos Alcaráz), Che Adams (85. Sékou Mara), Samuel Edozie (61. Adam Armstrong)

Rozhodčí: John Brooks