WFA Cup: Everton W – Birmingham City W 0:1

01/02/2023 0 Od Karamela

Co je platné, že v lize se začalo dařit, když hned při prvním kroku do FA Cupu vás z něj obratem vyvede pátý tým Championship.

Při vší úctě k Birmingham City to měl být rutinní postupový zápas. Jenže Everton way, že.  Přitom nám vše teoreticky hrálo do ruky: K dispozici prakticky kompletní kádr, vzestup formy v posledních ligových zápasech a spokojenost fanoušků, hráček i manažera. Ale tentokrát to k úspěchu nestačilo.

Průběh zápasu

První poločas se sice nakonec nesl ve znamení optické převahy nás, domácích, ale první střelou na bránu se už ve 2. minutě prezentoval Birmingham, konkrétně Claudia Walker. Brosnan ovšem míč bez problémů zkrotila. Za nás se pokusila odpovědět Bennison, ale podstatně větší šance měly Park a Beever-Jones:  Park rozezvučila svojí střelou tyčku branky, střelu Beever-Jones z přímáku stačila zlikvidovat Thomas. A nebyla to jediná střela, kterou Thomas naší zápujčce z Chelsea eliminovala. S přibývajícími minutami a nulou na našem kontě začala narůstat nervozita a nepřesnosti, které birminghamské začaly využívat k protiútokům.

Po přestávce měla gól na kopačce Sørensen, ale ve slibné pozici mířila mimo. Pak už hráčky v červených dresech udeřily: V 60. minutě Murray zachytila nešťastně rozehraný aut, postupně si poradila s uklouznuvšími Bennison a Hope a doručila míč do vápna. Zde se ho  zmocnila Jade Pennock a s přehledem obstřelila Brosnan – 0:1. Naše odpověď ale byla jen polovičatá: obrátky jsme sice mírně zvýšlili, ale na gól to nestačilo. I když střela Beever Jones ze závěru zápasu, tečovaná opět Pennock byla velmi slibná. Zústalo bohužel jen u příslibu a Birmingham City tak naší letošní pouť za ziskem FA Cup velmi časně ukončil.

Shrnutí

Tohle nebylo ono. Hráčkám se nedá upřít snaha, ale vzhledem k jalové koncovce to bylo málo. Možná šlo hrát jednodušeji, možná se prostě jen nedařilo. Můžeme jen spekulovat, jak by s hra vyvíjela, kdyba aspoň jedna z několika slibných šancí Beever-Jones, asi naší nejlepší hráčky zápasu byla proměněná. Škoda, že nepovedené utkání nás stálo putování pohárem. Zda šlo o přechodný výpadek, nebo o další a delší ataku sestupné části evertonské sinusoidy ukáže utkání v neděli 5.2.  Soupeř nás čeká nadmíru těžký, vyjíždíme do Manchesteru čelit domácím United. Tak tedy COYB!

Fotografie: Aggie Beever-Jones (zdroj: Getty images via roayalbluemersey.sbnation.com)

Statistiky: Držení míče: 60%:40%, střely 16:6 (na bránu 8:2)

Branky: Pennock (61´)

ŽK: Park – Bourne, Scott, Quinn

Everton (4-3-3): Brosnan; Hope, Finnigan, George, K. Holmgaard (Stenevik 45´); Bennison, S. Holmgaard (Wheeler 56´), Galli (Christiansen 67´); Sørensen (Snoeijs 67´), Beever-Jones, Park

Birmingham (3-4-1-2): Thomas; Bourne (Lawley 56´), Quinn, Jenner (Willson 56´); Scott, Estcourt, Murray, Finn; Walker (Smith 79´); Pennock, Quinn

Rozhodčí: Sophie Dennington