Preview: Everton – Aston Villa

25/02/2023 6 Od Fip

Sean Dyche a jeho soukmenovci se s podporou lidu na Goodison Parku pokusí dotáhnout vítězný únor do konce. Doma se podařilo zatím zvítězit v obou zápasech a třetí výhra by byla vítaným přilepšením v boji o záchranu v lize.

Omluvte tuto historickou aluzi, možná sice nepříjemnou, ale stále součást československých dějin. Můžeme k tomu přidat drobnou podobnost s nepřítomným, vystrašeným klubovým vedením, ale dosti již, fotbal není politika. Sean Dyche taky není žádný revolucionář, sám na tiskovce mluvil o své snaze smířit fanoušky s vedením, obnovit rozbité vztahy. Podobně Kevin Thelwell zdůrazňoval roli Billa Kenwrighta při prolongaci smlouvy Jordana Pickforda.

Samozřejmě došlo i na slova ohledně rekonvalescentů. Nejblíže návratu je James Garner, ale jeho cesta do týmu bude náročná. Delší dobu nebudou také DCL a Patterson, který se musí otřepat z další komplikace po zápase za rezervní tým. Dlouhodobě se líže ze zranění Andros Townsend a na závěr této kapitolky je třeba zmínit, že Yerry Minovi se nic nepřihodilo a je v pořádku.

Na druhé straně barikády

Villans, druhá složka nejhranějšího ligového duelu, prošli na rozdíl od Evertonu regenerační kúrou Championshipu. Mnoho prostředků do jejich hospodaření nateklo kvůli prodeji Jacka Grealishe, převzali proto spolu s dalšími roli černého koně soutěže od Evertonu a nejen to, i hořce snášený přestup Lucase Digneho.

Podařilo se dotáhnout spoustu dalších zajímavých jmen, jen pohled na jejich ofenzívu je opravdu působivý. Ale jedna věc je, jak to vypadá na papíře a jak to funguje v realitě, o čemž by Toffees mohli vyprávět. Sázka na mladého anglického kouče se nevyplatila, Steve Gerrard se dokázal odpálit ještě dříve než jeho rival ze zálohy reprezentace Albionu. Po roce tak došlo na výměnu a kormidla se ujal Unai Emery.

Toho, podobně jako Gerrarda, vykoupil ambiciózní celek z „druhého města“ z běžícího kontraktu. Všechno to začalo pěknou výhrou na United, ještě v lednu to vypadalo na pomalý vzestup do horní poloviny tabulky. Jenže v únoru přišly 3 porážky, 2 teda s těmi nejlepšími, ale 11 inkasovaných branek je jistě alarmujících.

K tomu přičtěte vyřazení v obou pohárových soutěžích, přičemž v FA Cupu šlo o sedmé po sobě jdoucí selhání ve
3. kole. Ještě k tomu s třetiligovým Stevenage, tedy tristní pohárová bilance. Jednoho napadá, koho by museli dostat nalosovaného, aby kletbu prolomili… Tak či tak, úvodní vzpruha z nového kouče je možná pryč, na druhou stranu Villa dala alespoň jednu branku ve všech 12 zápasech pod Emerym.

V lednovém období neškudlili a přivedli do obrany Alexe Morena z Betisu Sevilla za 13 milionů liber a do útoku Jhona Durána z Chicaga za skoro 15 milionů liber. Pakoval se Danny Ings, což je pro nás před tímto zápasem dobrá zpráva. Ještě poslední věc, marodka je také vylidněná, chybět by měli pouze Jed Steer a Diego Carlos.

Před vypuknutím boje

Sestup a následné pobývání v Championshipu přerušilo na 3 sezóny tento nejčastější střet na anglické ligové scéně. Snad jen fanoušci Villans by nám mohli říci, nakolik byl pobyt v ozdravovně relaxem a jak náročná byla odvykačka od Premier League. Pravdou je, že od návratu jsme se střetli 7krát a Aston Villa v těchto zápasech naprosto dominovala, 5krát zvítězila a jen dvakrát dala Evertonu čuchnout k bodu.

Dá se říct, že tím na svou stranu zvrátila i celkovou bilanci, která je 76-55-78 z pohledu Toffees. Můžeme tedy mluvit o velmi vyrovnaném měření. To se ale nedá říct o poměru klubů v samotné EPL, protože tam je rozdíl markantnější 13-19-23.

Sean Dyche se tedy pokusí o třetí domácí triumf od nástupu, to se v EPL nepodařilo ani takovým esům jako jsou David Moyes, Roberto Martínez nebo Carlo Ancelotti. Uvidíme, jestli k tomu bude stačit opět jedna branka, Toffees vstřelili naposledy v jednom zápase více gólů v říjnu proti Palace.

Villa je po třech porážkách, čtvrtá tříbranková nadílka by vyrovnala podobnou šňůru z roku 1966. Unai Emery ve své kariéře stále čeká na svou čtvrtou porážku v řadě v lize. Držíme palce!

Ashley Young, veterán v barvách Villy, hrál ve své kariéře se Seanem Dychem. Vzhledem k věkovému rozdílu hádám, že při vzpomínce na matadora se ještě nyní třese. A na závěr, dnes slaví 30. narozeniny Connor Coady. Přejeme vše nejlepší, optimální by byla oslava vítěznou brankou nebo čistým kontem. COYB!

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 25. kolo Premier League
Kdy: Sobota 25. 2. 2023 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: CANAL+ Sport 3 stream
Rozhodčí: Anthony Taylor  Postranní: Adam Nunn, Adrian Holmes  Čtvrtý rozhodčí: Graham Scott
VAR: Chris Kavanagh  Asistent VAR: Sian Masseyová-Ellisová