Arsenal – Everton 4:0

01/03/2023 12 Od Riči

Fotbal je jednoduchá hra, tedy aspoň v podání létajících Gunners, kteří v dohrávaném sedmém kole deklasovali horkého aspiranta na sestup.

Manažer Sean Dyche vytáhl na ligového lídra starého známého z Burnley Micheala Keanea, který naskočil v základní sestavě poprvé od listopadového pohárového debaklu v Bournemouthu. 30letý stoper nahradil stejně starého a v poslední době často chybujícího Conora Coadyho. Jinak základní sestava Toffees nedoznala změn.

Obrázek prvního poločasu vypadal dlouho dobu následovně: Arsenal marně hledal skulinku v dobře organizovaném valu Evertonu, který zase při svých tradičně bezpohlavních brejcích nedokázal trestat mezery v defenzivně domácích.

Trpělivost Gunners ale přinesla ovoce ještě před přestávkou. Zinchenko ve 40. minutě našel na hranici vápna volného Saku, jehož neuhlídali dezorientovaný Mykolenko a přihlížející Keane, a mladá anglická superstar nedala Pickfordovi šanci – 1:0.

Rozhodující pětiminutovku zápasu korunoval Gueye, jenž předvedl další ze své řady nepochopitelných zkratů. Jako poslední hráč si nevšiml (prostě se na to vys…) atakujícího Saky, jehož presinku využil skórující Martinelli – 2:0. Gól ještě kvůli ofsajdu přezkoumával VAR, který nakonec potvrdil, že Martinelli byl v dobře přihrávky za míčem.

Právě Gana zůstal o poločase zaslouženě v kabině, jeho místo ve středu zálohy zaujal stoper Holgate. Dyche se ještě poté snažil zvrátit nepříznivý stav dvojitým střídáním, to když Godfrey s Grayem nahradili po hodině hry Colemana s Maupayem. A vzápětí se ukázalo, Everton přeci jenom umí nebezpečně zakončit. Po McNeillově individuální akci musel poprvé v utkání výrazněji zasahovat Ramsdale.

Byť i drobnou naději na bodový zisk Toffees uťala 71. minuta, respektive opětovné nezodpovědné bránění. Trossard vlétl do vápna, v němž našel nehlídaného Ødegaarda, který potvrdil svou letošní střeleckou formu – 3:0. Everton třetí gól položil a ligový lídr začal s exhibicí. V 80. minutě si trojice Zinchenko-Nketiah-Martinelli si úspěšně zahrála bago – 4:0.

Nemohoucnost Toffees korunoval v nastaveném čase střídající Davies, který z malého nedokázal překonat ležícího brankáře Ramsdalea. Co dodat? Snad radši nic. V neděli zajíždí Everton na City Ground, kde musí bezpodmínečně bodovat.

Branky: 40. Bukayo Saka, 45+1. a 80. Gabriel Martinelli, 71. Martin Ødegaard

ŽK: 51. James Tarkowski, 66. Ben Godfrey

Arsenal: Aaron Ramsdale, Ben White, Gabriel Magalhães, William Saliba, Oleksandr Zinchenko (82. Kieran Tierney), Jorginho (46. Thomas Partey), Granit Xhaka (72. Fábio Vieria), Martin Ødegaard, Bukayo Saka (82. Emile Smith Rowe), Leandro Trossard (72. Edward Nketiah), Gabriel Martinelli

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman (61- Ben Godfrey), James Tarkowski, Michael Keane, Vitaliy Mykolenko, Idrissa Gueye (46. Mason Holgate), Abdoulaye Doucouré (79. Tom Davies), Amadou Onana, Alex Iwobi, Dwight McNeil, Neal Maupay (61. Demarai Gray)

Rozhodčí: Michael Oliver

Počet diváků: 60 213