Preview: Nottingham Forest – Everton

05/03/2023 10 Od Petr

Nedělní zápas přinese bitvu týmů, které v tabulce dělí pouhé čtyři body. Osmnáctý Everton nutně potřebuje bodovat, což na City Ground určitě nebude jednoduchý úkol…

Everton v tomto kalendářním roce totiž venku nezískal jediný bod a v předchozích osmi venkovních zápasech vstřelil jediný gól. Celkově se na hřištích soupeře v této sezóně podařilo vyhrát z 12 pokusů pouze jednou. Kvůli čtyřem remízám ale mají Toffees ze svých cest o jeden bod více než Forest. To, co Tricky Trees kazí na venkovních hřištích, se jim ale dobře daří napravovat na domácí půdě.

Sebevědomí Nottinghamu asi trochu pošramotil poslední ligový zápas proti Hammers, kdy během 14 minut inkasovali čtyřikrát a z London Stadium si tak odvezli potupnou porážku 4:0. Domácí prostředí ovšem svěřencům Stevena Coopera svědčí, čtyři výhry a čtyři remízy v řadě jsou jistě vypovídající bilancí. Nejvyšší čas toto prokletí zlomit, ovšem hosté z Merseyside, jak už bylo řečeno, v útoku tápou. Nepodařilo se jim skórovat v posledních čtyřech zápasech Premier League a ve statistice vstřelených gólů jsou nejhorší z celé soutěže.

Ligová střetnutí Evertonu a Nottinghamu měla pokaždé vítěze, to platilo až do posledního zápasu, ve kterém se zrodila remíza 1:1. Na trefu Johnsona v třetím ligovém kole odpovídal na poslední chvíli Demarai Gray.

Diváci a aktéři

I když má domácí manažer Steve Cooper mimo hru kvůli zranění až devět hráčů, pořád má široký kádru a je tedy z čeho vybírat. Ve hře na City Ground se neobjeví například Scott McKenny, Willy Boly, Moussa Niakhate, Serge Aurier, Dean Henderson nebo Cheikhou Kouyate. S Keylorem Navasem v bráně tak budou spolupracovat Joe Worrall a Felipe, na krajích obrany by se mohli objevit Lodi a Williams. Vepředu budou domácí pravděpodobně spoléhat na ve formě hrajícího Johnsona, který dal v posledních sedmi ligových zápasech tři góly a dvakrát asistoval. Překvapením by asi také bylo vynechání někoho z ofenzivního dua Morgan Gibbs-White a Wood.

Sean Dyche určitě nemůže počítat se službami Calverta-Lewina, který se nadále zotavuje ze zranění, podobně jako Patterson a Townsend. Na pokraji návratu je James Garner, v neděli by se tak mohl představit proti svému bývalému klubu. Velkých změn se pravděpodobně nedočkáme ani v útoku, kde by měl nastoupit Maupay, na svou šanci budou čekat Gray a Simms na lavičce.

Sean Dyche o budování pozitivního přístupu a „zakončování“ Maupaye

Od té doby, co jsem tady, vidím zlepšující se hráče. Myslím, že je to zřejmé, doufám, u většiny našich výkonů. Někteří hráči hrají tak, že jsou rozdíloví, ale to se velmi rychle omrzí. Chceme, aby to na sebe vzalo více hráčů, aby se ich více připojilo k této mentalitě, kdy hrají přímo na hraně svých možností.

Říkám Nealovi: ‚Pokračuj v hledání správných míst‘, protože on se do správných míst dostává. Má šance, v posledních zápasech jich několik neproměnil, ale jedna z nich padne do branky. Musí pokračovat v tom, aby se dostával do správných prostorů.

COYB!

Co: Nottingham Forest – Everton, 26.kolo Premier League
Kdy: neděle 5.3.2023 15:00
Kde: City Ground – Pavilion Road, West Bridgford, NG2 5FJ (kapacita: 30 445 diváků)
TV: stream Canal+ Sport 2
Rozhodčí: John Brooks  Asistenti: Marc Perry, Matthew Wilkes  Čtvrtý rozhodčí: Thomas Bramall
VAR: Tony Harrington  Asistent VAR: Richard West