Chelsea – Everton 2:2

19/03/2023 12 Od Javor

Simmsova branka zařídila cenný bod v boji o záchranu.

Manažer Dyche zapřemýšlel nad sestavou – a pak usoudil, že nejlepší bude zachovat se dle známého hesla „vítězná sestava se nemění“. Chelsea začala náporem, první roh utkání odvrátil Keane pouze na nohu Kovačiće, tomu ale volej nesedl a poslal míč z dobré pozice těsně vedle. Po dalším rohu hlavičkoval Havertz nad, střelu téhož hráče z dálky zlikvidoval Pickford.

Po přihrávce Pulišiće zleva chyběly Joaovi Félixovi k zakončení (a Chelsea pravděpodobně k vedení) centimetry. Domácí i nadále dominovali, ale nevytvořili si gólovou příležitost. A když Joao Felix trefil jen prostředek brány a v nastaveném čase Chelsea nevyužila nacvičený signál, tak se do šaten šlo za bezbrankového stavu. Dlužno dodat, že rozhodčí odpustil Fofanovi jasnou žlutou za faul zezadu na Graye.

Když se neujala na začátku druhého poločasu první šance, hlavička Havertze, tak se ujala druhá. Chilwellovu přízemní centr odkopl Keane jen k poblíž stojícímu Joaovi Felixovi. Ten zamířil naprosto přesně ke vzdálenější tyči – 1:0! Zasloužená to odměna za výraznější aktivitu. Následně si Everton oddechl, druhá branka domácích neplatila kvůli ofsajdu Joaa Felixe. Everton zvýšil aktivitu a do dvou příležitostí se dostal Keane.

Nejdřív se střílený centr Graye pouze odrazil od stopera do rukou Arrizabalagy, poté špatně trefil hlavičku po centru stejného hráče. Srovnáno bylo o několik minut později. Přímý centr z rohu našel hlavu či spíše rameno Tarkowského, před brankářem lízl míč lehce Doucouré a Havertz vykopával míč již zpoza čáry, což potvrdily rozhodčímu Englandovi pípající hodinky – 1:1!

Vedení ale trvalo krátce. Pickford znovu zvládl vychytat Havertze, ale pak se německý útočník dočkal. Reece James si kopl míč k brankové čáře, namířil si to mezi Tarkowského a Godreyho, zákrok Tarkowského byl zbytečným faulem. K penaltě se postavil Havertz a po jasném zadrobení (už povoleném?) při rozběhu poslal Pickforda na druhou stranu – 2:1!  Dyche na to zareagoval střídáním, Gana uvolnil místo na hřišti Simmsovi.

McNeilova přihrávka zůstala jen tím, čím byla, tedy nevyužitou přihrávku, kterou neškodně prošla skrze vápno, ale Simms již uspěl. Nákop obrany se dostal k Doucourému, který přiťukl míč Simmsovi, ten přesprintoval Koulibalyho (a ještě se Simmsovi při tom zvládl poklonit) a důraznou střelou prostřelil Arrizabalagu – 2:2!

Zakončení nebylo kdovíjak umístěné, vlastně si na něj brankář Chelsea sáhnul, ale cestě míče  do sítě nezabránil. Aby Everton odjel s bodem, tak ještě musel ubránit nějaké standardky, ale to se povedlo. Tohle může být hodně cenná remíza. Celkově jsem rád, že Dyche to tu čte a mé návrhy o pravidelnějším nasazování Simmse bere v úvahu. Vlastně byl včera na jeho premiérový gól za klub celkem vhodný čas.

(fotozdroj: BeInSports.com)

Branky: 52. Joao Félix, 76. Havertz z penalty – 69. Doucouré, 90. Simms

Karty: 57. Koulibaly, 74. R. James – 29. Gray, 45+1. McNeil 

Chelsea FC: Arrizabalaga – Fofana (86. Chalobah), Koulibaly, Badiashile – R. James, E. Fernández, Kovačić
(81. Loftus-Cheek), Chilwell – Pulišić (62. Gallagher), Havertz, Joao Félix (86. Chukwuemeka)

Everton FC: Pickford – Coleman (84. Mykolenko), Keane, Tarkowski, Godfrey – Iwobi, Doucouré, Gueye (79. Simms), Onana, McNeil – Gray

Rozhodčí: Darren England  Diváci: 40 025