Preview: Chelsea – Everton

17/03/2023 6 Od Riči

Everton se ve své snaze utéct druholigovému hrobníkovi z lopaty vydává na stařičký Stamford Bridge, kde ho přivítá probouzející se obr.

Před dvoutýdenní reprezentační přestávkou (ano, už zase) se budou chtít Toffees pokusit o překvapení, které jim zaručí, aby po víkendu nespadli ze současné 15. pozice opět do depresivní sestupové zóny. Myšlenka vyloupit Chelsea se přitom ještě před několika týdny zdála být snadno realizovatelná, Potterovci prohrávali téměř se všemi, v únoru doma dokonce podlehli i poslednímu Southamptonu, březen jim ovšem přivál vítěznou vlnu.

V lize aktuálně desátá Chelsea vyhrála poslední tři soutěžní zápasy proti Leedsu, Dortmundu a Leicesteru, po zimních nákupech za těžko uvěřitelných 323 milionů liber si nově vytvořený tým začíná, zdá se, rozumět a budovat svou tvář.

Everton by mohl spoléhat, že Pensioners v Premier League poleví na koncentraci a své myšlenky budou spíše směřovat na čtvrtfinále Ligy mistrů. Zápas ale nakonec stejně spíše rozhodne, zda defenziva Toffees vydrží celý zápas bez chyby, která by vedla k inkasované brance. Pod manažerem Seanem Dychem se zlepšila struktura hry, individuální hrubice hráčů ale stále přetrvávají a stojí mužstvo cenné body, zejména tedy na hřištích soupeřů.

Od Evertonu se nečeká změna v základní sestavě, zvláště má-li za sebou vítězný domácí duel proti silnému Brentfordu. Útočník Dominic Calvert-Lewin pokračuje v rekonvalescenci, a tak pozici hrotového útočníka již potřetí v řadě pravděpodobně zaujme křídelník Gray. Mladíci Patterson a Garner, kteří by mohli klepat na dveře základní sestavy, pořád pracují na nabírání ideální zápasové kondice a zaujmou místo na lavičce náhradníků. Návrat Androse Townsenda po těžkém zranění kolena je v nedohlednu, 31letého Angličana již asi v modrém dresu neuvidíme, jelikož mu v létě končí smlouva.

Marodka Chelsea je poměrně rozsáhlá. Chybět budou zcela jistě Armando Broja, Thiago Silva, Cesar Azpilicueta, Raheem Sterling a Mason Mount. O startu čtveřice Reece James, Edouard Mendy, Pierre-Emerick Aubameyang a N’Golo Kanté se rozhodne až pár hodin před výkopem. Manažer Graham Potter si však rozhodně nemůže stěžovat na chybějící alternativy. Jeho kádr je dosti početně i kvalitativně nabobtnalý.

Poslední ligová výhra Evertonu na Stamford Bridge je pěkně vousatá, udála se před 27 vzájemnými zápasy v roce 1994 (tehdy Sean Dyche tvrdil muziku na stoperu v Chesterfieldu s bujnou kšticí na hlavě).

Co: Chelsea FC – Everton FC, 28. kolo Premier League
Kdy: Sobota 18. 3. 2023 od 18:30 SEČ
Kde: Stamford Bridge, Fulham Road, Londýn (kapacita: 40 341)
TV: přímý přenos na CANAL+Sport 1
Rozhodčí: Darren England  Asistenti: Dan Cook, Dan Robathan  Čtvrtý rozhodčí: Craig Pawson
VAR: David Coote  Asistent videorozhodčího: Stuart Burt