Preview: Everton – Fulham

15/04/2023 2 Od Javor

Kandidát sestupu má normální formu, klub ze středu tabulky naopak sestupovou.

Everton pokračuje ve své cestě za udržením se v nejvyšší soutěži, tentokrát přivítá doma Fulham. Existuje důvod
k oprávněnému optimismu. Zatímco domácí sbírají spíše body za remízy, tak hosté zahájili v březnu volný pád, který stále pokračuje. V součtu s prohrou v Anglickém poháru na hřišti Manchesteru United mají 5 porážek v řadě, přičemž právě v tomto zápase jim byl vyloučen srbský útočník Mitrovič.

Důvod? Zapomněl na pravidlo platné napříč sporty, které se jmenuje „na rozhodčího se nesahá“. Zatímco s ním v sestavě klepal Fulham na dveře evropských pohárů, i kvůli jeho 11 brankám, tak nyní se tým bývalého manažera Evertonu Marca Silvy chová velmi solidárně ve stylu Jánošíka, tedy aspoň v té polovině o dávání chudým. Navíc Mitrovič dostal osmizápasový flastr, takže si nezahraje další měsíc.

Za Everton bude absentovat potrestaný Doucouré, který si odpyká druhou část svého třízapasového trestu, když viděl červenou v utkání proti Tottenhamu. K dispozici tedy bude pro návrat Gordona do Goodison Parku za 12 dnů. Samozřejmě bude chybět Townsend, který se ještě nezotavil ze svého vážného zranění, novým absentérem je Coleman. Ten odkulhal z minulého utkání a kvůli lehčímu zranění přitahovače stehenního svalu dnešní utkání vynechá. Dle vyjádření manažera Dycheho by mohl být připravený aspoň na lavičku Patterson, jenže další náhrada na pozici krajního beka, Godfrey, hrál minulý zápas naprosto strašně a oprávněně byl střídán. Kladnou zprávou je, že Calvert-Lewin zvládl týden tréninku v plném zatížení.

Hostům kromě Mitroviče bude chybět pouze zraněná dvojice Kurzawa a Kebano, kromě Silvy se na známý stadion vrátí také odchovanec Evertonu Robinson, ale ten si za áčko nikdy nezahrál. Sympatické je, že Silva pochválil klub i Dycheho, ale kvůli trestu za své chování ve zmiňovaném utkání na Old Trafford má trest, čili nemůže na lavičku.

Co: Everton FC – Fulham FC,  31. kolo Premier League
Kdy: sobota 15. dubna 2023 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: přímý přenos na stanici Canal+ Sport 2, komentuje Marek Skáčik
Rozhodčí: Anthony Taylor Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: Josh Smith
Videorozhodčí: Andre Marriner  Asistent videorozhodčího: Natalie Aspinallová