Reading W – Everton W 2:3

25/04/2023 6 Od Karamela

Útěk hrobníkovi z lopaty se nám tentokrát povedl, i když jsme na něj potřebovali celých 62, resp. 83 minut.

Reading na hraně sestupu, jeho protivníkem byl Everton víceméně spokojeně usazený v bezpečí poloviny tabulky. Který z týmů před zápasem okolnosti více tlačily k bodovému zisku bylo zřejmé. Příjemnou zprávou bylo, že na naší soupisce se objevila v posledních zápasech pro zranění pauzírující Björn. Naproti tomu Geroge po zranění hamstringu v derby je na neurčenou dobu mimo zápasový provoz. 

První poločas

Neuplynula ještě ani minuta hry a Hope ve vápně faulovala Wellings. Těžko se dohadovat, jak to s faulem ve skutečnosti bylo, nicméně sudí Saunders měla ve věci jasno: penalta. K jejímu výkonu se postavila Vanhaevermaet a s přehledem skórovala –1:0. To nebyl začátek, který jsme si přáli. Za nás se slušnou střelou z dálky prezentovala Bennison, ale jinak to byly Roayals, kdo se hnaly za dalším gólem. My jsme se omezovali na protiútoky, ze kterých bohužel nic kloudného nevzešlo. 17. minuta přinesla lapsus Finnigan, která se ve vlastním vápně pokoušela kličkou obelstít Troelsgaard, s čímž pohořela. Troelsgaard darovanou merunu promptně patičkou zpracovala a směřovala na Vanhaevermaet, která se ani podruhé v tomto zápase nemýlila – 2:0. Nyní to s námi vůbec nevypadalo dobře. Ani hra samotná ke koukání právě nebyla: rozdrobená do zdržování, drobných faulů a Readingem marně nárokované ruky. Jedno z přerušení využil Sørensen k důtklivé promluvě k týmu a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat: Hope výborně dovezla míč do blízkosti branky, kde jej předala Bennison. Po její střele se rozvlnila domácí síť – 2:1. Byli jsme konečně ve hře.

Druhý polčas

Náš gól z konce prvního poločasu změnil obraz hry. Naše hra byla výrazně živější a soupeře jsme začínali dostávat pod citelný tlak. Střela Park ke gólu nevedla a povážlivě nevyužitý zůstal i kros Hope kutálejcí se přes celou šíři prázdné brány. 62. minuta přinesla poněkud překvapivou penaltu za faul Caldwell na naši Park. Provedení se chopila Snoeijs a šla najisto – 2:2. O pár minut později si Snoeijs mohla přidat další zářez do pažby, ale Moloney její střelu zblízka výborně kryla. Neprosadila se ani Sevecke střelou zdáli, ani tatáž hráčka z postrohové skrumáže. V 83. minutě Sørensen nejprve prošla přes dvě obránkyně a pak skrz další dvě úspěšně směřovala svou střelu ke vzdálenější tyči – 2:3. Gestikulace Moloney po tomto gólu nenechala nikoho na pochybách, co si o celé věci myslí. Do konce základní hrací doby se už na naší převaze nic podstatného nezměnilo a změnu skóre naštěstí nepřinesl ani padáček Wellings (směřující nakonec mimo) ve velkorysém desetiminutovém nastavení.

Shrnutí

Po pár dnech další mač s dalším kandidátem sestupu a opět to zprvu vypadalo na blamáž. Bylo by na čase dokázat seriózně hrát dříve, než po obdržení jedné či dvou branek. V prvním poločase zoufale chyběla aktivita Geroge. Nicméně v poločase druhém jsme si otevřeli jednosměrku na branku Readingu. Sørensen hrála opravdu výborně. Neúnavně pracující Hope stála u mnohých našich akcí. Snoeijs se ukázala být velmi schopnou nahrávačkou a tvůrkyní gólových příležitostí nejen pro sebe, ale i pro ostatní. Tato  poloha jí dle mého sedí víc než osamocený hrot, kde jsme jí viděli v úvodu sezóny. Bennison dnes důstojně oslavila svůj 50. zápas v evertonském dresu. Vypadá to, že z osy Karen Holmgaard – Sørensen se stává slušně sehraná dvojka. Kéž nám výkon z druhého poločasu aspoň trochu vydrží až do 7.5. kdy hrajeme s obhájkyněmi titulu Chelsea, od kterých obvykle dostaneme slušně naloženo. Tak tedy COYB!

(Fotografie: Hanna Bennison, zdroj: Getty Images)

Statistika: Posedlost 36%:64%, střely 9:18 (na bránu 4:8)

Branky: Vanhaevermaet (2′ – penalta17′) – Bennison (41′), Snoeijs (62′ – penalta), Sørensen (83′)

ŽK: Rowe

Reading (4-4-2): Moloney; Eikeland, Mayi Kith (Hendrix 73´), Caldwell, Mukandi; Harries, Vanhaevermaet, Rowe, Wellings, Troelsgaard (Perry 86´), Primmer (Bryson 60´)

Everton (4-3-3): Brosnan; Hope, Finnigan, Björn, Stenevik (Sevecke 45´); K. Holmgaard (Galli 74´), Wheeler, Bennison (S. Holmgaard 90+9´); Sørensen, Snoeijs (Christiansen 88´), Park (Beever-Jones 74´)

Rozhodčí: Louise Saunders