Brighton and Hove Albion W – Everton W 3:2

23/04/2023 0 Od Karamela

Sestupem bezprostředně ohrožené Seaguls měly být naší snadnou kořistí. Ale nestalo se tak.

Brighton and Hove Albion se ke konci nepodařené sezóny tváří v tvář bezprostřednímu nebezpečí sestupu odhodlal v březnu k ukončení spolupráce s dosavadním manažerem Jensem Scheuerem. Tým po něm přechodně převzala Amy Merricks, která jej pár dní před zápasem s karamelami předala nové manažerce Melisse Phillips. Phillips úspešně působila u London Lionesess (pozoruhodný druholigový tým bez berličky mužského protějšku) a angažmá v Crawley pro ní je nepochybně vítanou výzvou. Hra Albionu se pod jejím vedením výrazně zlepšila, čehož dokladem bylo i těsně prohrané semifinále FA Cup s MUTD (2:3). A jak uvidíme dále, i své premiérové ligové představení zvládla na výbornou. U nás zas tak veselo nebylo: z Merseyside na jih Anglie neodcestovaly zraněné opory George a Björn, v obraně tak nakonec došlo i na nyní již prakticky neviditelnou Meier.

První poločas

jsme začali my, hosté, velmi liknavě a zakrátko jsme byli patřičně potrestáni: po přímém kopu zahraném ve 12. minutě  naší ex – Poppy Pattinson, si pro míč nejvýše vyskočila Tereland a uklidila jej do levého rohu naší brány. Brosnan se pro něj natahovala marně – 1:0. Nedá se ovšem říci, že by nás obdržený gól vybudil k nějaké větší aktivitě. Naopak to byl Brighton, kdo se dral velmi nebezpečně dopředu a Lee měla téměř na kopačce druhý gól. Za nás stojí za zmínku akce rozjetá Hope, ale ani Veje, ani Park z druhé dobré se skórovat nepodařilo. A neuspěla ani Galli po nahrávce Sørensen. To bylo za poločas z naší strany asi tak vše, absence George při zakládání akcí byla znát. Ne tak ovšem ze strany domácích. Ve 43. minutě  Finnigan nedokázala v běhu odzbrojit Robinson a ta přelobovala vyběhnuvší Brosnan – 2:0.

Druhý poločas

ukázal, aspoň zpočátku výrazné zlepšení z naší strany. Začali jsme odvážněji kombinovat a pomohlo nám i to, že Brighton se nepouštěl do žádných větších akcí, ale spíše se snažil ohlídat dvougólový náskok. V 63. minutě si pohrála s domácí obranou Snoeijs a šouravou střelou k pravé tyči nás vrátila do hry – 2:1. Přidat další branku se bohužel povedlo dříve rackům poté, co v 80. minutě Terland byla ve vápně nedůsledně bráněná Sevecke – 3:1. Naděje nás, hostí, ještě držela při životě Snoeijs, když se jí v 83. minutě podařilo střelou ke vzdálenější tyči upravit skóre na 3:2. Bohužel to z naší strany byla labutí píseň večera a na vyrovnávací gól jsme přes závěrečný nápor (a zdržování Brightonu, které je stálo dvě žluté) nedosáhli.

Shrnutí

Toto utkání si opět za rámeček nedáme. Ztráta formy týmu trvá, ale snad se blýská na lepší časy, jak naznačila část druhého poločasu. Je škoda, že utkání, ve kterých nastupujeme v jinak vynikající růžovo – růžové kombinaci obvykle zmastíme. Jinak výsledek vidí Brighton, kterému se tímto zápasem podařilo poprvé od listopadu 2022 zvítězit a na domácí půjde jde dokonce o jeho první vítězství po sedmi měsících. Pokud jsme tedy už nutně museli někomu odevzdat všechny body, asi těžko bychom hledali lepšího adepta. Nicméně věřím, že další body v rychle ubíhající sezóně už podržíme tam, kde je jim nejlépe. Tedy u nás. COYB!

Fotografie: Elisabeth Terland slaví, Rikke Sevecke není ráda (zdroj: bbc.co.uk)

Statistika: Posedlost 36%:64%, střely 14:13 (na bránu 6:5)

Branky: Terland (12 + 80´), Robinson (43´) – Snoeijs (60´ + 83´)

ŽK: Kullberg, Pattinson, Carter

Seaguls (4-2-3-1): Williams; Kullberg, Morse, Fox, Pattinson; Terland, Bance (Stefanovic 90+7´); Robinson (Visalli 90+7´), Connolly, Sarri (Green 66´); Lee (Carter 71´)

Toffees (4-3-3): Brosnan; Hope (Bennison 66′), Sevecke, Finnigan, Veje (Stenevik 45´); Galli (Beever-Jones 45´), Wheeler, Christiansen (Holmgaard 45´); Sørensen (Maier 81´), Snoeijs, Park

Rozhodčí: Lauren Impey  Diváci: 2456