Přetržení ACL – noční můra fotbalistek?

07/05/2023 4 Od Karamela

Co mají společného držitelka ceny pro nejlepší fotbalistku Euro 2022, pět z dvaceti nominantek na Zlatý míč 2022 a naše Nicoline Sørensen? Ano správně, je to přetržení předního zkříženého vazu. Proč je toto  zranění u hráček obávané?

Přetržení předního zkříženého vazu (ACL) je v lepším případě zranění, které si vyžaduje velmi dlouhou, zhruba roční rekonvalescenci. Což je pro kariérní rozvoj hráčky citelné zdržení. V případě horším také může celou hráčskou kariéru ukončit. Poranění ACL na podzim rozložilo útok Arsenalu, kdy s pártýdenním odstupem jej utrpěly Bethany Mead (nejlepší hráčka hráčka Eura  2022 a reprezentantka Albionu) a její kolegyně z útoku i životní partnerka Vivianne Miedema.

Nedávno vyřadilo i arsenalskou a reprezentační obránkyni Leau Villiamson a další arsenalskou hráčku Lauru Wienroither. U nás si jím prošly Gabby George a Nico Sørensen. V prvním zápase Severního Irska předčasně zakončilo Euro pro Simone Magill. Podobně bychom mohli pokračovat i dále a seznam obětí tohoto poranění by byl jistě velmi dlouhý. A není divu, dle auditu FA je přetržení ACL u fotbalistek až 8 krát častější než u jejich mužských kolegů. Jenže proč? Odpověď je jednoduchá: nevíme. Ale náznaky příčin zde jsou.

Anatomie a biomechanika

Dle doktorky Katrine Okholm Kryger z katedry sportovní medicíny na St Mary’s University v Londýně svůj podíl na četnosti poranění může mít odlišná anatomická stavba mužského a ženského těla. Ženská pánev je širší, což nutně vede k vyšší valgozitě (vbočení) kolenních kloubů. Spolu s vlivem relativně slabších hamstringů je tak ženské koleno při zátěži stabilizováno jinak, a patrně hůře než koleno mužské. Nicméně dr. Kryger vysloveně upozorňuje, že seriózní důkazy pro to, že anatomická stavba je hlavním rizikovým faktorem stále chybí.

Hormonální vlivy

Výkyvy hormonálních hladin v průběhu menstruačního cyklu jsou rovněž možnou spolupříčinou náchylnosti k poranění ACL. Vyšší hladina estrogenů v polovině cyklu může ovliňovat stabilitu kloubů, protože přispívá k uvolnění vazů obecně. Pro posouzení významnosti tohoto efektu ale rovněž chybí solidní studie. Jakési náznaky výzkumu zkoumajícího fázi menstruačního cyklu a sklon k poranění ACL prováděny byly, ale jejich hodnota byla nevalná. Kontinuální monitorace hormonálních hladin hráček v průběhu cyklu je poměrně náročná a v uvedených studiích nebyla provedená. Samotné hráčky uvádějí, že se častěji zraní v době menstruace, tedy v prvním týdnu cyklu. Teoreticky by to ovšem mělo být až v době ovulace, tedy v polovině cyklu.

Genderová nerovnost

Ne, prosím své kolegy (bílé muže vyššího středního věku), seďme dál v klidu u počítače a pokračujme ve čtení. Protože něco na tom je. Ve studii z roku 2021 uvěřejněné v British Journal of Sport Medicine autoři kostatují, že i přes dvacetiletou snahu se nepodařilo snížit rozdíl v četnosti poranění ACL mezi ženami a muži. Doporučují opustit tradiční myšlenkový rámec omezený čistě na fyzické a fyziologické rozdíly pohlaví a zaměřit se spíše na zjištění, zda sportovkyně mají stejný přístup k fyzioterapii, specifickýcm tréninkovým programům, poznatkům sportovní medicíny a tréninkového zázemí, jako jejich mužské protějšky.  Například zařízení posiloven a tréningových center je primárně vyráběné pro muže.  Trénikové programy pro mladé sportovce mnohdy nezohledňují rozdíl mezi „růstovým spurtem“  svaloviny a motorických schopností chlapců a pozvolněnjším a méně výrazným vývojem u dívek. Přístup k tréninkovému zázemí je ve WSL poměrně slušný, nicméně v Champinship stále nedostatečný.

Podobných rozdílů bychom našli víc. Kvalita trávníků na hřištích WSL je významně nižší než kvalita trávníků v PL. Biomechanika mužského a ženského běhu je odlišná. Přesto neexistují kopačky celou svojí konstrukcí určené pro fotbalistky: například špunty kopaček i na dámských modelech vychází z mužského způsobu pohybu a typu trakce. Snadno se tak stane, že při použití ženami se „zadrhávají“. Zejména v kombinaci s horším povrchem hrací plochy.

Poranění ACL – jak dál?

Především potřebujeme další a kvalitní výzkum.

Vznikají  preventivní programy zaměřené na slabá a potenciálně riziková místa fotbalistek. Cílená prevence je jistě důležitá, ale sama o sobě nestačí. Hráčky musí mít stejně propracovaný plán nejen pro trénink, ale také pro zotavení a rehabilitaci tak, jak to mají mužské fotbalové kluby. Samostaným problémem jsou finance. V ženském fotbale se točí výrazně méně peněz, než ve fotbale mužském. Proto přilákat do něj skutečné špičky fyzioterapie a dalšího potřebného personálu je výrazně obtížnější. Dle nejmenovaného lékařského zdroje z WSL „ženský tým na nejvyšší úrovni má jen zlomek počtu zaměstnanců, který má velmi průměrný tým mužský nebo velmi průměrná mužská akademie.“  V každém případě je účinná prevence poranění ACL program na velmi dlouhou dobu, ze kterého byl učiněn sotva první krok.

Na závěr ještě Magill. Po přetržení ACL byla obklopena osmi týmovými kolegyněmi, které si podobným zraněním také prošly. „Byly skvělé, co se týká uklidnění. Všechny takové zranění také měly a dokázaly jej překonat a vrátit se.“ Snad apoň v něčem může vysoká četnost tohoto zranění být prospěšná.

Volně dle: https://www.bbc.com/sport/football/64032536
Anterior cruciate ligament injury: towards a gendered environmental approach (https://bjsm.bmj.com/content/55/17/984)
Fotografie: Magill zraněná v zápase s Rakouskem (zdroj: bbc.com)