Preview: Everton – Manchester City

14/05/2023 6 Od Javor

Po skvělém výkonu v Brightonu se nálada mezi Evertonians určitě zlepšila. Jenže kvalitu kádru prověří dnes kandidát na titul.

Oba týmy potřebují body. Everton k záchraně, Manchester City k titulu. O ten se přetahuje s Arsenalem, asi nejpříjemnějším překvapením sezóny. Ano, čekalo se, že Kanonýři budou hrát nahoře, ale ne to, že tři čtvrtiny sezóny budou na první pozici. Manchester City ale doma vyhrál vzájemné utkání 4:1 a už náskok Arsenalu zlikvidoval. Nyní jsou Citizens první o jeden bod a mají o zápas méně.

Karamelky ale patří na druhý pól tabulky. Tam už je známý první sestupující – Southampton padá po domácí prohře 0:2 s Fulhamem do druhé ligy. Nottingham a Leeds, konkurenti Evertonu, včera remizovali, tak by se hodilo neprohrát. Vše nasvědčuje tomu, že nová zranění tentokrát domácí nemají. Coleman je po operaci, která dopadla dobře, ale v této sezóně už pochopitelně do zápasu nenastoupí. Townsend zvládl minulý týden odehrát jeden poločas za jedenadvacítku a tento týden začal trénovat s áčkem. Že by šel na hřiště na pár minut v posledním kole proti Bournemouthu? K dispozici tedy nejsou ani zranění Vinagre a Godfrey.

Manchester City sestavu samozřejmě protočí, ve středu má doma odvetu semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid. První utkání skončilo 1:1 a pravděpodobně je to nyní pro modrý tým z Manchesteru priorita, ač Guardiola se Stonesem pro oficiální web klubu tvrdí, že dnesní zápas nepřehlíží a budou Real řešit až po dnešku. Navíc tuto soutěž klub nikdy nevyhrál. Pravděpodobně si v základní sestavě zahrají Alvarez, Foden a Mahrez, v trestu je naopak brankář Mendy a zraněný přitahovač stehenního svalu nepustí do hry obránce Akého. Je také nutné zmínit, že je v okrajovém ohrožení rekord Dixieho Deana v počtu branek za jednu sezónu, Haaland střílí skvěle. Jeho 51 branek by ale muselo být hodně navýšeno, aby překonal 63, které Dean v sezóně 1927-1928 skóroval.

Co: Everton FC – Manchester City FC, 36. kolo Premier League
Kdy: 14. 5. 2023 od 15:00 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport, komentuje Matúš Lukáš
Rozhodčí: Anthony Taylor – Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: Graham Scott
Videorozhodčí: Craig Pawson  Asistent videorozhodčího: Dan Robathan