Everton W – Arsenal W 1:4

18/05/2023 1 Od Karamela

Sezóna se pomalu chýlí ke konci, ale ještě nám zbylo spolnout jednu hořkou pilulku: tradiční výprask od Gunners.

Po porážce od Chealsea volal náš boss po větší odpovědnosti v obraně a k využívání šancí, byť jakkoliv sporadických. K realizaci tohoto plánu měl k dispozici většinu hráček, žel kromě letošních klíčových opor.  Gabby George a Jess Park jsou do konce sezóny vyřazené pro porannění stehna, resp. ramene. Naopak se do sestavy mezi tyče vrátila Ramsey. Arsenal má dlouhodobě zdecimované ženstvo po poranění kolen v řadách útoku i obrany. A z Walton Hall Parku odjížděly londýnské hráčky s další zraněnou (viz dále). Nicméně pro opanování našeho domácího stánku to Gunners stále bezpečně stačilo.

První půle

První necelou půlhodinu hry jsme byli Arsenalu celkem důstojnými protivníky, i když při pohledu na hru bylo celkem jasné, jaký tým si jak v tabulce stojí. Hrálo se ve vysokém tempu a s četnými fyzickými kontakty. Na polovinu soupeřek jsme se moc nedostali, ale ani píď našeho území jsme jim nedali zadarmo. Bohužel, vše se změnilo ve 29. minutě hry: Björn se ne podařilo včas odklidit míč mimo dosach arsenalských a Foord celkem pomalou střelou za přihlížení Ramsey trefila tyčku, od které se míč odrazil do branky – 0:1. Vzápěstí se pokusila z protiútoku o kontaktní gól Beever-Jones, ale ani nadvakrát těsně po sobě se neprosadila. Zato se prosadila McCabe, opět po naší nepřesné přihrávce, a zdálky zvýšila na 0:2. Asi ani z této branky nemůže mít Ramsey zcela klidné svědomí. O čtyři minuty později se opět prosadila Foord, když hlavou doklepla do branky vyražený pokus Pelove – 0:3. A ne, nestačilo to. Do přestávky si zastřílela i Wubben-Moy, která si hlavou naskočila na přímý kop Maanum – 0:4. To bylo pro první poločas konečně už vše.

Druhá půle

začala pro obě strany velmi nešťastně: Ve 46. minutě Beever-Jones v útoku před vápnem hostek zajela ostře do kotníku Wälti. Arsenalská záložnice, která týden před tím podepsala prodloužení smlouvy se v bolestech zhroutila na trávník a záhy byla z hřiště odnášena na nosítkách. Beever-Jones po krátké konzultaci rozhodčích dostala červenou kartu a v slzách také opustila hrací plochu. Rozjetému Arsenalu jsme tedy dále čelili v deseti. A čelili jsme velmi urputně, i když zápas po tomto intermezzu ani jedna stran nehrála právě v psychické pohodě. Gunners střílely četně, ale nepřesně, my jsme kouskovali hru rovněž četnými fauly. V 86. minutě po rohu zahraném Stenevik uklidila Sneoijs hlavičkou míč do sítě Londýňanek – 1:4. Což se stalo labutí písní tohoto zápasu a posledním zaznamenánímhodným momentem.

Shrnutí

Ve svých zápisníčkách tedy můžeme aktualizovat naše dosavadní zkušenosti s Arsenalem ve WSL:  Posledních 14 utkání s Gunners jsme prohráli.  Nikdy jsme si nedokázali uhlídat čisté konto, střelili jsme jim celkově 6 branek a obdrželi 37. Nějaké otázky? Nejistota ve hře vzadu a nedostatečný důraz nebo nepřesnosti směrem dopředu nás v této sezóně až příliš často sráží. Stejně jako neschopnost udržet vesměs solidní výkon z úvodu zápasu delší dobu. Zatímco s týmy z druhé poloviny tabulky jsme i tak schopni sehrát solidní výsledek, v utkáních s týmy před námi ostudně shoříme. Snad příští sezóna přinese zlepšení. Tu současnou už pomalu dohráváme a doufejme, že se v zápase s Brightonem ukážeme v lepším světle. COYB!

Fotografie: Sørensen a Snoeijs utěšuji Beever-Jones po vyloučení  (zdroj: bbc.co.uk)

Statistika: Posedlost: 46%:54%, střely 4:20 (na bránu 1:12)

Branky: Snoeijs (86´) – Foord (29´+ 39´), McCabe (33´), Wubben-Moy (42´)

ŽK: K. Holmgaard  ČK: Beever-Jones

Everton (3-4-1-2): Brosnan; K. Holmgaard (Christiansen 72´), Björn, S. Holmgaard (Stenevik 63´); Sørensen (Finnigan 73´), Wheeler, Galli (Sevecke 45´), Veje (Hope 65´); Bennison; Beever-Jones, Snoeijs

Arsenal (3-4-2-1): Zinsberger; Wubben-Moy, Beattie, Carvalho Souza (Taylor 45´); Maritz, Maanum, Wälti (Kühl 54´), McCabe (Catley 89´) Pelova, Foord (Gio 67´); Blackstenius (Godfrey 89´)

Rozhodčí: Cheryl Foster  Diváci: 1350