Manchester City W – Everton W 3:2

29/05/2023 4 Od Karamela

K závěrečnému utkání sezóny plnému emocí a dobrého fotbalu jsme cestovali na modrou stranu Manchesteru.

Pokud by nám Citizens dokázaly nasázet nejméně 8 gólů a uhájit čisté konto, mohly ještě pomýšlet na evropské poháry na úkor Arsenalu. To ovšem nebyl moc pravděpodobný scénář, což výsledek zápasu nakonec potvrdil. My jsme již hráli jen pro radost a o čest a prestiž, protože výsledek zápasu nemohl v žádném případě naše konečné uložení v tabulce změnit. Mezi tyčemi domácích přišel čas na nasazení třetí brankářky. Jejich první volba, tedy Roebuck je vykartovaná z předchájecího derby a náhradnice MacIver se léčí ze zranění. U nás nastoupila sestava klasická, kapitánská páska pro tento zápas připadla loučící se Izzy Christiansen. Ale to pro Izzy nebyla jediná pocta. Před začátkem zápasu prošla za potlesku tribun i všech hráček čestným špalírem tvořeným oběma týmy (včetně modrých plyšových objektů domácích), ve kterých během své kariéry zanechala významnou stopu.

Prví poločas

se odehrál bez branek, ale nejspíš jen díky tomu, že domácí trojice Kelly-Hemp-Shaw se teprve zastřelovala. Kombinace naší vášně hrát pěkně odzadu s vysokým presingem Citizens přinesla ten výsledek, že jsme téměř od začátku byli v kleštích nebesky modrých dresů. Hned zkraje zápasu musela Brosnan důrazně koordinovat naší poněkud rozhozenou obranu a v dalším průběhu poločasu si to ještě párkrát zopakovala. Spoustu černé práce domácích odvedla Hasegawa s až neuvěřitelnou schopností být prakticky všude. Jak čas postupoval, před naší bránou postupně přituhovalo. O to větší překvapení bylo, když kolem 20. minuty se na hranici ofsajdu zjevila před domácí brankou Snoeijs a poprvé zvýšila tep Keating mezi tyčemi City. O chvíli později zakroutila moc pěkně střelu z rohu Stenevik, nicméně gól z toho nebyl. Dále jsme si (marně) nárokovali penaltu po ruce Geenwood, a tím naše ofenzivní akce byly v podstatě vyčerpané. Citizens se snažili více, ale se stejně marným výsledkem. Do šaten se šlo za bezgólového stavu.

Druhý poločas

přinesl to, co tomu prvnímu chybělo: góly. A začalo se záhy. Nejprve se tvrdou střelou prezentovala Sørensen, ale míč stačila Keating vyrazit. V 51. minutě ťukes mezi Kelly, Hampton a Shaw skončil střelou posledně jmenované za záda naší brankářky – 1:0. Neuplynulo ani deset minut a Hamp se z vápna trefila také moc pěkně – 2:0. A za dalších deset minut přidala Shaw další gól do (nyní víme, že nakonec prohrané) soutěže o Zlatou kopačku WSL, kdy si v malém vápně položila dvě naše obránkyně a zavěsila svůj letošní gól č. 21, čímž zvýšila na 3:0. A měli jsme štěstí, že o chvíli později stejná hráčka netrefila bránu. Pak už přišel čas pro naše barvy. Nejprve vykřesala trochu naděje Hope, když využila spolupráce Veje a Sørensen a střelou do odkryté brány snížila na 3:1. Vzápětí Shaw opět v nadějné šanci pálila vedle. Zato ve 4. minutě prodloužení doklepla do brány vyražený míč Maier a její evertonský dernierový gól znamenal konečné skóre 3:2.

Shrnutí

Zábavný zápas, ve kterém nám již o nic moc nešlo. Nikdo se nezranil, výkon jsme i se štěstím podali slušný. Sezóna skončila (jejímu hodnocení věnujeme samostatný článek). Již nyní je jasné, že tento zápas byl poslední pro Christiansen a v evertonských barvách i pro Sevecke a Maier. Ovšem ani manchesterská strana na tom není lépe. Po nedávném odchodu klíčových hráček (White, Bronze, Walsh, Stanway, Weir) se díru po nich nepodařilo plně zalepit. City skončilo letos 4. v lize a o evropských soutěžích si může jen nechat zdát.

Uvidíme, co přinese přestupové okno. Zdá se, že na rozdíl od minulých let bude mít MCFC problém přilákat hvězdné posily. Bohužel pro nás se zpět na Academy Stadium vrací Park. Možná aby nahradila odcházející Raso, kterou zlákal Real Madrid. V každém případě to vypadá, že přestupy budou letos všeobecně hojné a divoké. Uvidíme, jak se dotknou Evertonu. Sezóna skončila, ale dění kolem ženského týmu sledujeme dál, takže nám neváhejte i nadále zachovat přízeň. A samozřejmě COYB!

Statistika: Posedlost 68% : 32%. Střely 19:12 (na branku 6:7)

Branky: Shaw (51´, 69´), Hemp (60´) – Hope (79´), Maier (90+4´)  ŽK: Sevecke, Clarke

MCFC (4-2-3-1): Keating; Morgan (Coombs 79´), Houghton, Greenwood, Ouahabi (Casparij 84´); Hasegawa, Angeldahl; Kelly, Castellanos (Dahou 84´), Hemp (Raso 84´); Shaw

EFC (3-5-2): Brosnan; Björn, K. Holmgaard (Maier 85´), Stenevik (Sevecke 72´); Veje, Christiansen (Bennison 62´), Wheeler, Galli, Hope; Sørensen, Snoeijs (Clarke 85´)

Rozhodčí: Kirsty Dowle  Diváci: 3 828