Stade Nyonnais – Everton 1:2

15/07/2023 0 Od Javor

Vítězný start přípravy ve městě u Ženevského jezera byl k vidění. Mix mládí a několika zkušených plejerů zvládl těsně vyhrát ve Švýcarsku.

Everton nastoupil v rozestavení 4-4-2, přičemž útočná dvojka hrála v sestavě Maupay-Cannon. Druhý jmenovaný dostal vzácnou příležitost v základní sestavě mužů. A právě on měl první šanci zápasu po přihrávce snad konečně zdravého Pattersona, leč jeho projektil skončil vedle vzdálenější tyče. V další šanci hostů zakombinoval s Maupayem, zakončoval McNeil, ale i tentokrát chyběly centimetry ke vsítění. Ten se postupem času v první půli pasoval do role hlavního spalovače šancí, nedal gól po akci Iwobiho s Maupayem, následně přestřelil po samostatné akci. A když v další šanci poslal míč nad i Cannon, tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu. Soupeř z města, kde sídlí UEFA, se omezil na několik střel zdálky, přece jen musíme vzít v úvahu, že v minulé sezóně postoupil ze třetí do druhé švýcarské ligy.

Pro druhou půli došlo k mnohým střídáním, na hřiště se dostal třeba Doucouré. Právě on se dostal do další šance, následně měl příležitost Keane, ale nic z toho. Až v 61. minutě se hosté dočkali gólu. Iwobi skvěle zpracoval, nahrál zcela volnému Kouyatému, ten druhým dotykem poslal merunu pod klacek – 0:1! Pro devatenáctileté křídlo to byl samozřejmě debutový gól za áčko. Následně při gólové oslavě ukázal, že umí i salto. O 10 minut později došlo ke zvýšení náskoku. Okoronkwo byl faulován obráncem ve velkém vápně, Maupay poslal brankáře k tyči a míč doprostřed branky – 0:2! Gólový účet uzavřel Dugourd, když poslal volej přímo do šibenice Virginiovy branky – 1:2! To již byl na hřišti znovu McNeil, který si na lavičce náhradníků odpočinul 25 minut a vystřídal Iwobiho, který hrál od začátku.

(fotozdroj: Getty Images)

Góly: 61´ Kouyate, 71´ Maupay (pen), 82´ Dugord

FC Stade Nyonnais: Omeragic – Strobach, Petit, Kore, Pasche, Pedal, Gomis, Sylvestre-Bac, Sow, Escorza, Carraco
Náhradníci: Guedes, Mesquita, Olaniy, Santos, Gaillard, Moreira, Dugourd, Selmani, De Pierro, Gazzetta, Busset, Baddy-Dega, Fouley

Everton FC: Virgínia (72´ Crellin) – Patterson (46´ Hunt), Keane (72´ Welch), Tarkowski (46´ Doucouré), Godfrey (72´ Astley) – Iwobi (72´ McNeil), Gueye (46´ Kouyate), Warrington, McNeil (46´ Onyango) – Maupay, Cannon (46´ Okoronkwo)  /  Nevyužitý náhradník: Lonergan