Women´s World Cup – Finále!

20/08/2023 0 Od Karamela

Děkujeme všem čtenářům, kteří věnovali pozornost tomuto sloupku a ještě spíše pak samotnému mistrovství. K vidění byla spousta kvalitního fotbalu, což pro oči evertonského fanouška zvyklého na zápasy svého mužského týmu mohlo být osvěžující.  Ale s finále mistrovství s ženským fotbalem nekončíme. 1.10. začíná pro Everton Women liga zápasem s Brightonem. Budeme rádi, pokud jí budete sledovat třeba prostřednictvím našich stránek.

Finále:

Oběma týmy (tedy Anglií i Španělskem) netrpělivě vyhlížený zápas se dnes stal skutečností. Angličanky do zápasu nastupovaly jako favoritky a byly si toho jasně vědomé. Průběh zápasu tomu ovšem od začátku moc nenapovídal. Byla to Barcelona, pardon, Španělsko, kdo měl zápas od začátku ve své režii. Vysoký pressing Anglie byl velmi náchylný ke španělským protiútokům, na které vysunutí angličtí  wingbeckové obvykle nestačili zareagovat. Zejména jinak velmi solidně hrající Bronze dnes vyloženě nestíhala a bylo to právě po její ztrátě míče, kdy přišla podařená kombinace Španělska. A v jejím závěru Olga Carmona (Real Madrid) střelila první, a jak se ukázalo též poslední a vítěznou branku zápasu. Vítězství mohlo být ještě o gól vyšší, ale penaltu nařízenou po hodině hry za ruku ve vápně vychytala Earps. Ani poločasové střídání Albionu nepomohlo, na zodpovědnou obranu Rojas a na jejich výbornou kontrolu míče recept nenašel. Španělky se tak po více než 100 minutách zápasu po právu mohly radovat z premiérového zisku trofeje světových šampiónek. Anglii nezbyly než oči pro pláč. Cena pro Mary Earps jako pro nejlepší brankářku turnaje byla jen slabou náplastí na nenaplněné vysoké ambice Lionesses.

Španělsko – Anglie 1:0 (Carmona)


Zápas o třetí místo:

Utkání o bronz přineslo zápas mezi Švédskem a Austrálií. V televizním přenosu jej sledovalo přes 11 miliónů Australanů, čímž šlo o bezkonkurenčně nejsledovanější pořad v dějinách australského televizního vysílání. Bohužel pro Matyldy byl výsledek zlamáním na jinak velmi pěkně sehraném turnaji. Po proměněné penaltě Rolfö (Barcelona) v prvním poločase (byť nechybělo mnoho a Arnold v brance Austrálie na střelu dosáhla) a po dělovce Asllani (AC Milan) v polovině druhé bylo o výsledku rozhodnuto. Na švédské straně Björn odehrála celý zápas, Bennision zůstala na lavičce. Na australské straně se v nominaci objevila Wheeler, ale opět na ní zbyla jen nepopulární role unused sub. 

Švédsko – Austrálie 2:0 (Rolfö, Asllani)


Vážení čtenáři, skupinová fáze Mundialu právě skončila a odpovědný redaktor odjíždí na dovolenou. Vrátí se až k reportování zápasu o 3. místo a na finále. Do té doby neváhejte sledovat vyřazovací boje mistrovství světa. Stojí to opravdu za to. Krásné léto, Blues!


Den patnáctý:

Dnes se dohrávaly poslední dva zbylé zápasy skupiny H, zítra je volný den a pak se jde na knockouty. V ani jednom z dnešních zápasů Everton žádné želízko v ohni neměl. Přesto to byl den to byl nad jiné zajímavý. Kromě Jižní Koreji mohl za určitých okolností postoupit kterýkoliv ze zbývajících třech týmů. V souběžně hraných zápasech Jižní Koreji s Německem a Maroka s Kolumbuijí šlo tedy o hodně. 6. minuta přinesla šokující gól Cho (Midtjylland) a s ním velké postupové potíže Německa. Situace po této stránce s mírně zlepšila, když Popp (Wolfsburg) ve 42. minutě hlavou vyrovnala. Nicméně ve 45 minutě se Maroko po střele  Lahmari (Guingamp) ujalo vedení nad Kolumbijí a o chvíli později ještě Chebbak spálila penaltu. Od tohoto okamžiku už musely Němky vyhrát a doufat, že Maroko další gól nepřidá. Německo se snažilo maximálně využít famózní hlavičkové schopnosti Popp, která pálila do břevna i nad a nakonec se jí podařilo dopravit míč do sítě. VAR však gól pro ofsajdové postavení přihrávající hráčky. V druhém zápase zachránila postup Maroka výborně chytající Er Rmichi. Zápas Maroka s Kolumbií skončil o něco dříve a hráčky pak s napětím sledovaly vývoj v paralelně se odehrávajícím mači. Nakonec se lvice z Atlasu mohly radovat: Německo již další gól nepřidalo (třetí tým světového žebříčku a neúspěšný finalista Eura 2022 tak překvapivě opouští turnaj už po skupinové fázi), takže marockým ženám se povedlo totéž, co na uplynulém MS marockým mužům: historicky poprvé postoupit ze skupiny. Do vyřazovací fáze je doprovodí vítězný tým skupiny H, Kolumbie.

Jižní Korea – Německo 1:1 (Cho – Popp)
Maroko – Kolumbie 1:0 (Lahmari)


Den čtrnáctý:

Dnešní zápasy skupiny G byly zajímavé, protože ještě ráno mohly všechny týmy za jistých příznivých okolností ze skupiny postoupit. To se však změnilo pro prvním zápase. V něm houževnaté Argentinky dlouho statečně odolávali švédskému tlaku. Ale síla, kterou mělo Švédsko na lavičce se po vystřídání v druhém poločase projevila. Nejprve otevřela skóre  Blomquist (Wolfsburg), v prodloužení z penalty pečetila Rubensson (BK Häcken). Švédsko postupuje dále z čela skupiny, Argentina na MS končí. Bennison odehrála celý zápas, Björn odpočívala na lavičce.

Vynikající zápas přinesl mač mezi JAR a Itálií. K postupu JAR musela vyhrát, Itálii by stačila remíza. První gól zápasu zaznamenala z penalty Caruso (Juventus). Gól druhý sice padl také z kopačky italské hráčky, konkrétně Orsi, žel ale do vlastní brány po hrubě chybné zpětné přihrávce. V 67. minutě strhla vedení na stranu Jihoafričanek Magaia (Sejong Sportstoto), ale o 7 minut později vyrovnala hlavou Caruso. V tuto chvíli postupovaly Italky. Vše se ale změnilo ve 3. minutě 16ti minutového prodloužení, kdy Kgatlana (Eibar) dostala Afričanky opět do vedení. Giacinty mohla vzápětí vyrovnat, ale přestřelila. A to už byla italská labutí píseň, protože do konce zápasu se skóre nezměnilo. Jihoafrická republika tak zaznamenala své historicky první vítězství na MS znamenající rovněž první postup ze skupiny. Smutné Italky letošní turnaj opouští.

Jamajka sehrála s Brazílií bezbrankovou remízu, čímž se postarala o další senzaci mistrovství. Výsledek znamená, že Brazilky po 28 letech poprvé balí kufry už ve skupině a s nimi odjíždí i Marta Vieira da Silva, známá jen pod jménem Marta. 37 letá brazilská reprezentantka je pravděpodobně nejlepší fotbaliskou vůbec a své loučení s na úspěchy bohatou kariérou si možná představovala jinak. Ale její rekord úhrnně 17 branek na mistrovství světa zatím zůstal nepřekonaný jinou hráčkou nebo hráčem. Radost naopak měly Jamajčanky. Jde pro ně o historický úspěch, když vůbec poprvé postupují do vyřazovací části.

Francie si poradila s Panamou šesti góly, ale Mezoameričanky překvapily jedna úvodním vedoucím gólem a jednak stažením pro Francii pohodlného rozdílu 1:5  na nepříjemných 3:5. Na průběhu zápasu se kromě podcenení Panamy asi podepsala absence klíčových hráček Francie, které manažer Renard proti papírově slabšímu soupeři nechal odpočívat. Za Panamu se trefily Cox (Pachuca), Pinzón (Deportivo Saprissa) a Cedeño (Sampdoria)  z penalty. Francouzské góly zaznamenaly Lakrar (Montpellier), Le Garrec (Fleury), Bècho (Lyon) a hattrickem se zaskvěla Diani (Lyon). Francie se ve vyřazovací fázi pravděpodobně utká s Německem, Jamajka se s turnajem loučí.

Argentina – Švédsko 0:2 (Blomquist, Rubensson (penalta))
Jihoafrická republika – Itálie 3:2 (Orsi (vlastní), Magaia, Kgatlana – Caruso (11´ (penalta), 74´)
Jamajka – Brazílie 0:0
Panama – Francie 3:6 (Cox, Pinzón (penalta), Cedeño – Lakrar, Diani (28´, 37´(penalta),  52´), Le Garrec, Bècho)


Den třináctý:

Na úvod dne se utkaly reprezentace Portugalska a USA a vůbec to nevypadalo, že outsider si přišel pro výprask od mistra světa, i když papírově snadno takový dojem vzniknout mohl. Výkon Američanek byl v nejlepším případě matný, k čemuž přispěla i velmi obětavá obrana Portugalek. Vcelku se zdálo, že úřadující mistryně světa uvítaly s ulehčením závěrečný hvizd. Tím spíš, že v prodloužení měla senzační vítězný gól na noze Pereira, ale její střela trefila jen tyč. Solidní výkon ale Portugalsku k postupu nestačil, s turnajem se loučí. Tým USA postupuje z druhého místa skupiny E do vyřazovací fáze.

V souběžně hraném mači Vietnamu a Holandska naopak o góly nouze nebyla. Holanďanky nezohlednily výkonnostní propast a Vietnamkám postupně nasázely 7 branek. To pro Oranjes bylo nezbytností, pokud se chtěly posunout do čela skupiny, kde dosud pro lepší gólový rozdíl sídlily Američanky. Dvakrát se trefily Brugts (PSV) a Roord (MCFC), po jednom gólu věnovaly Martens (Barcelona),  Snoeijs (Everton) a van de Dong (Arsenal). Ani poločasová výměna brankářky tak neuchránila Vietnam od zatím nejvyšší prohry letošního turnaje.

Anglie si s přehledem poradila š Čínou a konečně předvedla výkon hodný evropského mistra. Střelkyněmi gólů byly Russo (Arsenal), Hemp (MCFC), James (Chelsea), Kelly (MCFC), Dally (Aston Villa). Zejména oba góly James byly velmi pohledné. Čína kontrovala pouze proměněnou penaltou Wang (Racing Luisville) po ruce Bronze, jinak byl zápas jasnou záležitostí lvic. Čína turnaj opouští, Anglie se ve vyřazovací fázi utká s Nigérií.

Proměněná penalta Harder (Bayern) a gól Troelsgaard z prodloužení rozhodly o výhře Dánska nad Haiti. Tímto se Dánky dostaly po 28 letech do vyřazovací fáze turnaje, kde je ovšem čeká nelehký soupeř – domácí Austrálie. Sørensen, Holmgaard i Veje se objevily v základní sestavě a Veje v ní setrvala celý zápas.

Portugalsko – USA 0:0
Vietnam – Holandsko 0:7 (Martens, Snoeijs, Brugts (18´, 57´), Roord (23´, 83´) van de Dong)
Čína – Anglie 1:6 (Raso (9´+ 39´), Fowler, Catley (penalta))
Haiti – Dánsko 0:2 (Harder (penalta), Troelsgaard)


Den dvanáctý:

Zápas mezi Japonskem a Španělskem přinesl krásnou ukázku efektivity japonského týmu. Přestože Španělky měly na nohou míč většinu zápasu (konkrétně 77% času), na branku vystřelily pouze dvakrát a dát gól se jim nepodařilo. Naproti tomu Japonky trpělivou a důslednou hrou bez balónu dokázali kontrovat a včas zavelet k protiútokům, ze kterých vzešlo pět střel na bránu a z toho byly hned 4 góly. V prvním poločase se trefila dvakrát Miyazawa (Mynavi Sendai) a jednou Ueki (Tokyo Verdy Beleza). Ve druhém přidala poslední gól Tanaka (INAC Kobe Leonessa).

V zápase mezi Kostarikou a Zambií se hrálo hlavně o prestiž, protože ani jedno ze ženstev už nemohlo postoupit ze skupiny. Už ve třetí minutě zápasu dala historicky první gól Zambie Mweemba(Green Buffaloes WFC), po půlhodině hry  přidala další Banda (Shangai Shengli) z penaltového puntíku. Tento gól se stal jubilejní 1000. brankou skórovanou na ženských MS. Před poločasem ještě korigovala Herrera (FC Girondins de Bordeaux). Nicméně ve druhé polovině se do branky trefila zambijská  Kundananji (Madrid CFF), čímž završila premiérové vítězství Zambie na její šampionátové derniéře.

Austrálie s přehledem a poněkud nečekaně rozdrtila Kanadu 4:0, čímž si po rozpačitém začátku zajistila postup ze skupiny. Naproti tomu olympijské vítězky touto prohrou vypadly již ve skupinové fázi turnaje, což se jim přihodilo poprvé od roku 2011. Matyldy nastoupily bez své kapitánky Kerr, která po zranění před úvodním zápasem mistrovství dnes usedla aspoň mezi náhradnice. Naše Wheeler byla nominovaná na lavičku, kde zůstala po celou dobu zápasu. A od první minuty zápasu bylo jasné, že Australanky se budou rvát o postup do posledního dechu. V 9. minutě zápasu nám známá a mezi Evertonians oblíbená Raso (Real Madrid) naběhla na pas Fowler a zavěsila. Po bedlivém přezkoumání VARem stran ofsajdu to bylo to 1:0 pro Australanky. Další gól Fowler ale už ofsajdovou kontrolou neprošel. A byla to opět Raso, která přidala svůj druhý dnešní gól. I ten byl pečlivě kontrolován VARem a nebylo na něm shledáno nic závadného. Kanada se marně snažila dostat se do hry aspoň v druhé půli. Ale nezdařilo se jí to, naopak Fowler (MCFC) přidala gól třetí a Catley (Arsenal) v prodloužení z penalty pečetila skóre. Australanky postupují a Kanada na turnaji končí. 40leté veteránce Sinclair se už tedy nepovede stát se první ženou, která skórovala na šesti mistrovstvích světa za sebou.

Debakl Kanady a bezbranková remíza s Irskem znamená pro Nigerijské Super Falcons postup ze skupiny na úkor Kanaďanek. V zápase, který zrovna fotbalovou krásou neoplýval stojí za zmínku snad jen výborný zákrok Brosnan (ehm… Everton), která zdařilou robinzonádou zneškodnila gólovou hlavičku Kanu.

Japonsko – Španělsko 4:0 (Miyazawa (12´+ 40´), Ueki, Tanaka)
Kostarika – Zambie 1:3 (Herrera – Mweemba, Banda (penalta), Kundananji)
Kanada – Austrálie 0:4 (Raso (9´+ 39´), Fowler, Catley (penalta))
Irsko – Nigérie 0:0


Víkend druhý:

Fotbalová sobota začala svižně. Švédky nadělily Italkám pět gólů a samy uhájily čisté konto. Do zápasu byla nominovaná Björn a odvedla spoustu kvalitní práce. Bennison seobjevila mezi nevyužitými náhradnicemi. Úvodní cca dvacetiminutovka patřila Italkám, ale gól v ní nepadl. Pak začaly úřadovat ženy ve žlutém. Nejprve si na rozehraný roh nejlépě naskočila arsenalská Ilested a hlavou otevřela skóre. Druhý gól padl také po rohu, jeho střelkyní byla Rolfö  (Barcelona). Třetí gól střelila Blackstenius (Arsenal) ze hry po rozebrání italské obrany. Gól č. 4 byl přesnou kopií prvního, opět po rohu a opět Ilstedt hlavou. A pátým góle dorazila Le Azzure wolfsburská útočnice Blomquist po sólovém úniku přes půl hřiště.

Po nečekané remíze s Jamajkou si Francouzky nemohly další blamáž dovolit a začaly utkání velmi aktivně. Skóre otevřela svým 90. reprezentačním gólem doyenka francouzské reprezentace Le Sommer (Lyon). Po hodině hry vyrovnala de Oliveira (Santos), ale konečná tečka patřila po zásluze velmi dobře hrající Francii. Druhým gólem Francouzek uzavřela účet zápasu stoperka Renard (Lyon).

Karibské derby nakonec dopadlo úspěšně pro Reggae Girlz, které si po gólu Swaby (Angel City) připsaly své historicky první vítězství na závěrečném turnaji MS. Panama se svého premiérového gólu na MS ani dnes nedočkala a z bojů o postup ze skupiny je venku. Ale ostatní zbývající týmy skupiny F (Francie, Jamajka a Brazílie) mají na postup stále naději.

V neděli překvapivě zdolalo Maroko Jižní Koreu 1:0 hlavičkou Jraïdi (Al Ahli) ze šesté minuty. Zápas byl z hlediska historie zajímavý také tím, že „lvice z Atlasu“ zvítězily poprvé na MS a tím, že marocká obránkyně Nouhaila Benzina se stala první hráčkou v hidžábu na mistrovství světa.

Norky si po rozpačitých úvodních zápasech konečně spravily chuť a Filipínky porazily 6:0. Třemi góly se prezentovala Haug (AS Roma), perfektní dalekonosnou pumelicí Hansen (IF Fram Larvik) a proměněnou penaltou Reiten (Chelsea). Vlastní gól pak nešťastně přidala Barker. V zápase byla k vidění i červená karta, kterou byla poslána ze hřiště filipínská Harrison. Kanonáda Norsku velmi pomohla, protože pro gólový rozdíl postupují ze skupiny na úkor Nového Zélandu.

Švýcarsko se rozešlo bez branek smírně s Novým Zélandem. Pro Švýcarky znamená bezbranková remíza první místo ve skupině A, pro Novozélanďanky konec v turnaji. Nový Zéland tak dosáhl smutného primátu, když se mu jakožto první pořádající zemi mistrovství světa nepodařilo postoupit ze skupiny. Ex-evertonská Alisha Lehmann se stala hráčkou zápasu.

Německo podlehlo Kolumbii 1:2, čímž se postaralo o řádnou senzaci. Pro Němky jde o první prohraný zápas ve skupině od r. 1995. Ve velmi fyzicky hraném zápase se ujaly Kolumbijky vedení v 52. minutě nádhernou brankou Lindy Caicedo (Real Madrid). Vzhledem k tomu, že Caicedo zkolabovala při pátečním tréninku a byla sanitkou transportována k vyšetření, jsou její účast a vliv v zápase obdivuhodné. Za Němky vyrovnala z penalty v 89. minutě Popp (Wolfsburg).  V 7. minutě prodloužení ale skóre zvrátila zpět na kolumbijskou stranu Vanegas (Real Sociedad). Kolumbie postupuje do vyřazovacích bojů a pokud jí podobné výkony vydrží, můžeme ještě na turnaji vidět zajímavé věci.

Švédsko – Itálie 5:0 (Ilested (39´, 50´), Rolfö, Blackstenius, Blomquist )
Francie – Brazílie 2:1 (Le Sommer, Renard – de Oliveira)
Panama – Jamajka 0:1 (Swaby)
Jižní Korea – Maroko 0:1 (Jraïdi)
Norsko – Filipíny 6:0 (Haug (6´, 17´, 90+5´), Hansen, Barker (vlastní), Reiten)
Švýcarsko – Nový Zéland 0:0
Německo – Kolumbie 1:2 (Popp – Caicedo, Vanegas)


Den devátý:

Argentina se rozešla smírně s Jihoafrickou republikou 2:2. Za jihoamaričanky skórovala Braun (Club León) a Núñez (Club León), za jihoafričanky Motlhalo (Glasgow City) a Kgatlana (Racing Luisville FC). Oba týmy ještě mohou postoupit, ale nebudou to mít jednoduché. Argentinu čeká Švédsko, JAR se utká s Itálií.

Po mizerném prvním zápas s Haity, který Anglie vyhrála 1:0 odehrály lvice další podivné utkání se stejným výsledkem. Tentokrát jedním gólem v 6. minutě z kopačky James (Chelsea) porazily Dánsko. Nicméně dle slov manažerky Wiegman nebo obránkyně Bronze to víceméně nevadí, hlavní jsou tři body. Budiž spravedlivě řečeno, že Dánky ze svého závěrečného tlaku nedokázaly vytěžit ani branku, mimo jiné pro výbornou defenzivní činnost Bronze a Daly. Za Dánsko nastoupily v základní sestavě Holmgaard a Veje, Sørensen do zápasu zasáhla z lavičky. Utkání se stalo osudným pro Keiru Walsh, která si poranila koleno a turnaj pro ní s největší pravděpodobností bohužel končí. Jak Albion, tak Dánsko mohou postoupit dále, pokud porazí Čínu, resp. Haiti. Pokud se jim to nepovede, v turnaji končí.

V zápase bohatém na potenciální i zahrané penalty nakonec zvítězila Čína nad Haiti 1:0, i když už od prvního poločasu hrála v deseti. Vyloučena byla Zhang. Jediný gól zápasu střelila z penalty Wang (Racing Luisville FC) v 74. minutě. Následující urputný nápor Haiti k vyrovnávací, natož pak k vítězné brance nevedl. Rozhodčí neměla nejlepší den, prominuté fauly ve vápně i odvolaná penalta po konzultaci s VAR nesvědčily o rozhodnosti ženy v černém – Marty Huerta de Aza.

Argentina – Jihoafrická republika 2:2 (Braun, Núñez – Motlhalo, Kgatlana)
Anglie – Dánsko 1:0 (James)
Čína – Haiti 1:0 (Wang (penalta))


Den osmý:

Úřadující mistryně světa Američanky se musely řádně otáčet, než se jim podařilo smazat jednogólové manko vytvořené v 17. minutě Roord (Manchester City). O vyrovnání se postarala v 62. minutě hlavou Horan (Lyon). Smolařka Morgan, která neuspěla s penaltou v úvodním zápase Američanek si další díl smůly vybrala i dnes, když jí byl pro ofsajd anulován gól do holandské sítě. Za Holandsko nastoupila od začátku zápasu Snoeijs. V 71. minutě byla vystřídána ex-evertonskou Egurrola (Lyon), která sice hraje za Baskicko a reprezenovala Španělsko, ale využila možnosti reprezentovat zemi své maminky a přestoupila do oranžového dresu.

Portugalsko deklasovalo Vietnam, skóre zápasu zdaleka nevystihuje, nakolik byly Portugalky v zápse dominantní. A navíc jim mohly být klidně přiznány i dvě penalty za faul a za ruku. První gól zavěsila Encarnação (Marítimo), druhý přidala Nazareth (Benfica). Portugalsko tak zaknihovalo své historicky první vítězství na MS, Vietnam nedokázal překonat výkonostní propast a na MS končí. Předvedený výkon Portugalek dozajista pozorně sledovaly Američanky, které s nimi budou hrát další zápas – soupeř to vůbec nemusí být lehký.

První výrazené překvapení turnaje je tu. Nigérie porazila ambiciózní domácí Australanky 3:2 a jde nejen do čela skupiny B, ale i do vyřazovací fáze turnaje. Austrálie se o postup  musí porvat v zápase s Kanadou, což nebude jednoduché. Matyldy se radovaly z prvního gólu zápasu po střele van Egmond (San Diego Wave) v prodloužení prvního poločasu. Ale ještě ve stejném prodloužení vyrovnala  Kanu (Southeastern Fire). Po poločase přidlala druhý gól Ohale (Deportivo Alavés) a dotřetice za nigerijské „Super Falcons“ skórovala Oshoala (Barcelona). Kennedy (Manchester City) v desáté minutě jedenáctiminutového prodloužení jen snížila na 2:3.

USA – Holandsko 1:1 (Roord – Horan)
Portugalsko – Vietnam 2:0 (Encarnação, Nazareth)
Austrálie – Nigérie 2:3 (Egmond, Kennedy – Kanu, Ohale, Oshoala)


Den sedmý:

Japonsko s jistotou porazilo Kostariku 2:0 po brankách Naomoto (Urawa Reds) a Fujino (Tokyo Verdy Beleda). Možná mohl zápas sknčit i 3:0, ale  v 15. minutě Fujio nepochopitelným skluzem sebrala gól z kopačky své spoluhráčce Shimizu. Až na tento lapsus hrály Japonky velmi odpovědně  a po vítězství Španělska (v následujícím zápase) postupují do vyřazovací fáze turnaje. I když Solera (Sporting San José) v brance Kostariky předvedla výborný výkon a jen díky její práci nebyl rozdíl ve skóre vetší, tak pro Kostariku touto porážkou turnaj končí.

Španělsko s přehledem zdrtilo Zambii 5:0. Shodně po dvou brankách daly Hermoso (Pachuca) a Redondo (Levante), autorkou pátého gólu byla Abelleira (Real Madrid).  Zajímavostí je, že Teresa Abelleira reprezentuje nejen Španělsko, ale i Galicii. Protože ale galicijská reprezentace není uznávaná FIFA ani UEFA  (a může hrát jen přátelské zápasy), tak jí v reprezentaci Španělska nic nebrání. Pro Zambii byl zápas přeci jen nad její síly a únava hráček byla ke konci zápasu zřetelná. Zambie po této porážce v turnaji končí, v následujícím zápase s Kostarikou se obě mužstva utkají o své historicky první turnajové vítězství.

Irsko dokonale zaskočilo Kanadu, když už ve 4. minutě zápasu zakroutila McCabe (Arsenal) senzačně rohový kop za záda Sheridan do kanadské branky. Možná zde máme gól letošního mistrovství.  Bohužel pro Irky byl jejich druhý gól do vlastní branky, kdy si kanadskou přihrávku do vápna z kopačky Grosso (Juventus) srazila do vlastní branky Conolly.  Naše Brosnan nemohla s odraženým míčem nic dělat. Druhý gól Kanady přišel po přestávce po střele Leon (MUTD) a zápas nabral na obrátkách. Velmi pohledný mač ale nakonec zůstal s nezměněným skóre, které znamená konec zas jednoho irského snu. Ale za své vystoupení na tomto mistrovství se ženy s trojlístkem na dresu vůbec nemusí stydět.

Japonsko – Kostarika 2:0 (Naomoto, Fujino)
Španělsko – Zambie  5:0 (Abelleira, Hermoso ( 13´, 70´), Redondo (69´, 85´)
Kanada – Irsko 2:1 (Conolly (vlastní), Leon – McCabe)


Den šestý:

Hráčky ani fanoušci Nového Zélandu nebudou na tento den vzpomínat v dobrém: Ve Wellingtonu před zraky více než 32 000 diváků nestačily domácí fotbalové kapradiny na Filipínky, kterým podlehly 0:1. Jediný gól zápasu dala hlavou Bolden (Illawara Stingrays). Přestože v dalším průběhu zápasu se Novozélanďanky velmi urputně tlačily k vyrovnání. Dílem náhody a dílem dobré práce McDaniel (So Cal Union) ve filipínské brance se jim to nakonec nepovedlo. Oba týmy také měly po jednom neuznaném gólu z ofsajdu. Škoda, že Nový Zéland touto prohrou smazal výhodu z překvapivého úvodního vítezství nad Norskem.

Norsko remízovalo se Švýcarskem bez branek, a ještě před zápasem ztratilo dvě své opory: Hansen a Hegerberg. Touto remízou si Norky dost zkomplikovaly možnost postupu do další části mistrovství.

Kolumbie porazila Jižní Koreu 2:0 po proměněné penaltě Usme (America de Cali) a gólu Caicedo (Real Madrid). Druhý gól si za rámeček nejspíš nedá brankářka Yoon, kdy už to vypadalo, že vcelku vlažnou střelu má ve své moci. Ale nebylo tomu tak. Na jihokorejské straně nastoupila do zápasu Casey Phair, která se v 16 letech a 26 dnech stala nejmladší osobou FIFA nastoupivší v závěrečném turnaji mistrovství světa.

Nový Zéland – Filipíny 0-1 (Bolden)
Norsko – Švýcarsko 0:0
Kolumbie – Jižní Korea 2:0 (Usme, Caicedo)


Den pátý:

V pondělí jsme mohli vidět přesvědčivý úspěch favoritů.

Nejprve Brazílie porazila na MS debutující Panamu 4:0 hat trickem Ary Borges (Louisville City) a brankou Zaneratto João (Palmeiras). Brazílii se podařilo zatím vždy kvalifikovat na závěrečný turnaj MS, ale doposud jej nikdy nevyhrála. První krok k tomu, tento stav věcí změnit byl nyní učiněn.

Hlavička Cristiany Girelli (Juventus) krátce před koncem zápasu rozhodla o vítězství Itálie na Argentinou 1:0. Na ME v roce 2019 se od Italek čekalo mnohé, ale jejich výkon byl zklamáním. I proto na mistrovství světa bylo do 23 členného týmu nominováno 13 debutantek.  Nejstarší hráčka squadry azzury Girelli vystřídala do zápasu nominovanou barcelonskou Dragoni, která je v necelých 17 letech naopak jednou z nejmladších hráček mistrovství (a velkou nadějí italského fotbalu).

0:6 bylo konečné skóre zápasu Maroka reprezentací Německa. Jedny z favoritek turnaje, Němky ale nepřehrály debutující Maročanky rozdílem třídy. Marocké protiútoky byly jedovaté, bohužel ke gólu nevedly. Dle zápisu v listině střelkyň se dvakrát trefila Popp (Wolfsburg), po jednom gólu přidaly Bühl (Bayern) a Schüller (Bayern). Dva vlastní góly padly po zásahu Aït El Haj a M’Rabet. 

Brazílie – Panama 4:0 (Ary Borges (19´, 39´, 70´), Zaneratto João)
Itálie – Argentina 1:0 (Girelli)
Německo – Maroko 6:0 (Popp (11´, 39´), Bühl, Schüller, Aït El Haj (vlastní), M’Rabet (vlastní))


Víkend první:

Sobotu otevřelo utkání mezi USA a Vietnamem. Úřadující světové šampionky porazily Vietnamky 3:0. Dvě branky si připsala Smith (Portland Thorns) a jednu Horan (Lyon). Vietnam předvedl solidní defenzivní výkon korunovaný zneškodněním penalty Morgan brankářkou Tran Thi Kim Thanh (Ho-Či-Minovo město).

Následoval mač Zambie a Japonska, ve kterém Japonky smetly Afričanky 5:0. Také v tomto zápase padl gól z penalty, i když až napodruhé. Skóre otevřela Miyazawa (MyNavi Sendai) ve 43. minutě, aby o dvacet minut později přidala svůj druhý gól. Mezi tím se mezi tyče trefila Tanaka (INAC Kobe Leonessa) a čtvrtý gól přidala Endo (Angel City). Prodloužení přineslo vyloučení zairské brankářky a její  náhradnice Sakala při svém reprezentačním debutu vyrazila míč z penalty Ueki  (Tokyo Verdy Beleza) nad břevno. VAR však ukázal že předčasně opustila brankovou čáru a při opakování penalty už Ueki uspěla.

Očekávaný vstup Anglie do turnaje nestál za mnoho. V bídném zápase udolali lvice debutují Haiťanky proměněnou penaltou Stanway (Bayern). Reprezentantky Karibiku ale nezaparkovaly autobus, nýbrž neustále hrozily protiútoky. Zejména Dumornay (Lyon) překypovala aktivitou. V zápase se vyznamenaly obě brankářky: jak Earps (MUTD) na straně anglické, tak Théus (Miami City) na straně haitské.

Posledním sobotním zápasem byl mač Dánska a Číny, ve kterém gólem hlavou v 90. minutě urvala vítězství Vangsgaard (PSG). V gólu byla zamíchána i exevertonská Sevecke, když VAR zkoumal, zda nebránila brankářce Číny v zákroku. Holmgaard i Sørensen byly v základní sestavě, Veje byla k zápasu nominovaná, ale nezasáhla do něj. Dánsko tak po 16 leté pauze úspěšně vstoupilo do závěrečného turnaje mistrovství světa.

Neděle byla zahájena zápasem Švédska a Jihafrickou Republikou. Za aktivní účasti Björn v základní sestavě i střídající Bennison zvítězily ženy ve žlutém nad Jihoafričankami 2:1. Skóre zápasu otevřely překvapivě reprezentantky JAR, když se ve 48. minutě trefila Magaia (Sejong Sportstoto), čímž zaknihovala historicky druhý portugalský gól na závěrečném turnaji MS. Krátce po hodině hry vyrovnala Rolfö (Barcelona). Trápicí se Švédky unikly nevítané remíze až v 90. minutě, kdy gólem hlavou rozhodla Ilestedt (PSG).

V zápase Holandska s Portugalskem připadlo vítězství Holanďankám, které porazily na MS debutující Portugalky 1:0. Jedinou a vítěznou branku zápasu zavěsila van der Gragt (Inter Milan), ovšem uznaná byla až po konzultaci s VAR. Katja Snoeijs se do zápasu zapojila z lavičky v 87. minutě, ke gólu tentokrát nepřispěla.

Bezbranková remíza byla výsledkem zápasu mezi Francií a Jamajkou. Výsledek zápasu je husarským kouskem karibského týmu, který si disciplinovanou a důslednou obranou připsal historicky první bod na MS. Veškeré útočné snahy Jamajky šly přes Khadiu Shaw, ale po jejím vyloučení v nastaveném čase už byla i tato snaha o gól zmarněná. Pro Francii představuje remíza nepříjemnou komplikaci v dalších postupových kalkulacích.

Zmbie – Japonsko 0:5 (Miazawa 43´,62´, Tanaka, Endo, Ueki (pen.))
USA – Vietnam 3:0 (Smith 14´, 45´, 77´, Horan)
Anglie – Haiti 1:0 (Stanway)
Dánsko – Čína 1:0 (Vangsgaard)
Švédsko – Jihoafrická Republika 2:1 (Magaia – Rolfö, Ilestedt)
Holandsko – Portugalsko 1:0 (van der Gragt)
Francie – Jamajka 0:0


Den druhý:

V prvním utkání dne nestačily olympijské vítězky z Kanady na outsidera Nigérii. Zápas skončil 0:0,  mimo jiné i pro úspěšný zásah Nnadozie v brance Nigérie, která zlikvidovala penaltu a následující dorážku Christine Sinclair. Pro Sinclair to znamená zatím propásnutou šanci stát  se první ženou, která skórovala na šesti mistrovstvích světa za sebou. Švýcarkám se podařilo porazit na MS debutující Filipínky 2:0. První gól padl z penalty z kopačky Bachmann (PSG), druhý vstřelila Piubel (Curych). Španělky si ve skupině C pohodlně poradily s Kostarikou brankami Bonmati (Barcelona) a González (Real Madrid), jakož i vlastním gólem del Campo (Monterrey). Španělská legenda Putellas zasáhla do hry z lavičky, ale i přes extázi fanoušků v hledišti na gól tentokrát nedosáhla. A také v tomto zápase došlo na penaltu, ale tentokrát z ní González skórovat nedokázala.

Nigérie – Kanada 0:0
Filipíny – Švýcarsko 0:2 (Bachmann, Piubel)
Španělsko – Kostarika 3:0 (Bonmati, González, del Campo (vlastní))


Den první:

Úvod mistrovství začal chmurně: střeleckým útokem v Aucklandu, po kterém zůstali dva mrtví a šest zraněných. Proto  první utkání mezi Novým Zélandem a Norskem začalo minutou ticha. Navzdory očekávání favorizované Norky po nezdařeném výkonu prohrály 0:1 gólem z penalty. Šťastnou střelkyní byla melbournská Hannah Wilkinson. Pro Nový Zéland šlo o první vítězství na mistrovství světa po 15 předcházejících porážkách, což 42 137 diváků (rekordní návštěva na fotbalovém utkání na Novém Zélandu vůbec) ocenilo bouřlivými ovacemi. Australanky vstoupily do turnaje také vítězstvím, a to nad Irskem poměrem 1:0, a také po proměněné penaltě. Penalty se ujala Steph Catley (Arsenal) a míč úspěšně dopravila za záda naší  Brosnan v irské brance. K utkání byla nominována i evertonská Wheeler, ale do zápasu nezasáhla. Jedna z hlavních hvězd Matildas i celého turnaje Sam Kerr se zranila při rozcvičce a zatím se nezdála být způsobilá hry, což představuje pro Australanky citelné oslabení.

Nový Zélend – Norsko 1:0 (Wilkinson – penalta)
Austrálie – Irsko 1:0 (Catley – penalta)


Před turnajem:

20.7. začíná fotbalové mistrovství světa žen. Bude se odehrávat na Novém Zélandu a v Austrálii, takže není překvapením, že úvodní zápas bude patřit souboji reprezentací těchto dvou zemí. Obhájkyněmi titulu světových šampionek a favoritkami turnaje jsou Američanky. Na paty jim velmi intenzivně budou nejspíše šlapat mistryně Evropy Angličanky a patrně také ženstvo Německa.

V průběhu letošního MS žen bude povinností hlavních rozhodčích ohlásit konečné rozhodnutí VAR na stadiónu ústně. A pokud možno i s odůvodněním. Oznámení musí být pronesené v angličtině. Což pro nerodilé mluvčí nebude jednoduché, zejména na stadionu před několika desítkami tisíc lidí. Ačkoliv jde o další tlak na hlavní rozhodčí a ačkoliv lze očekávat řadu chyb a přeřeknutí, je šéf komise rozhodčích Collina přesvědčen, že jde o krok správným směrem. V každém případě to je zajímavá novinka, která může být i divácky atraktivní.

Finále je přichystáno na 20.8., takže zájemce čeká intenzivní měsíc ženského fotbalu. Z evertonských hráček uvidíme v reprezentační akci Brosnan jako jedničku v irské brance, Clare Wheeler nastupující za domácí Matyldy, švédské duo Björn – Bennison a v dánském dresu vyběhnou na pažit Sørensen s Veje a Karen Holmgaard. Nemluvě o řadě ex-evertonských fotbalistek. Stay tuned!

S využitím materiálů bbc.com
(fotozdroj: optus.com)