Preview: Aston Villa – Everton

20/08/2023 28 Od Javor

Nejhranější utkání anglického fotbalu je opět zde. A historicky lépe jsou na tom Villans, ač skóre je o dva góly kladné pro Everton.

Jenže karamelkám se už nějaký ten rok nepodařilo tým z druhého nejlidnatějšího anglického města porazit, poslední výhra se datuje do roku 2016. Nyní by se to po slušném výkonu proti Fulhamu s velmi špatným zakončením sakra hodilo. Chyběla opravdu jen branka…

Manažer Dyche na předzápasové tiskové konferenci sdělil, že určitě budou chybět Alli, Coleman, Gomes (lýtko) a McNeil (kotník). V utkání za zavřenými dveřmi zvládl 45 minut i Chermiti, přičemž mu bude poskytnut dostatečný čas na adaptaci v anglickém fotbale (a nepochybně i na život v jiné zemi). Calvert-Lewin začne asi na lavičce, stejně jako Danjuma. V plné kondici stále není Mykolenko. Oproti minulému kolu je k dispozici Harrison na celosezónní hostování, ale ani jemu nedovolí zdravotní stav zatím nastoupit.

Pojďme si maximálně stručně představit birminghamský klub. Tým z birminghamské čtvrti Aston hraje od roku 1897 své zápasy na stadionu Villa Park, ten je třetí arénou v historii klubu. Vyhrál 7 titulů, ale šestý byl roku 1910, ten zatím poslední je z roku 1981. Následkem toho se Aston Villa kvalifikovala do PMEZ, který v roce 1982 vyhrála. Anglický pohár vyhrála také sedmkrát, Ligový pohár pětkrát. Dlouhodobý účastník nejvyšší soutěže si krátce zahrál i třetí ligu, nynější manažer Emery ho dovedl v minulé sezóně k sedmé pozici, takže si zahraje Konferenční ligu.

Dlouhodobými absentéry jsou a budou Mings a Buendía, plné kondici se blíží Moreno, tento týden začali trénovat Durán a Traoré, ale ani jeden z nich nenastoupí, stejně jako Ramsey. Posilou je záložník Zaniolo, který přišel na roční hostování s opcí z Galatasaraye Istanbul, přišel i Tielemans z Leicesteru. Povinnosti brankářské dvojky vykonává Evertonianům známý Robin Olsen, v kádru je i další bývalý Evertonian Digne. Jeho zůstání je ale nejisté, zájem je v arabském světě. Domácí se samozřejmě budou snažit napravit pětku, kterou vyfasovali v Newcastlu. Intenzita by tedy zápasu chybět neměla…

Co: Aston Villa FC – Everton FC, 2. kolo Premier League
Kdy: 20. srpna 2023 od 15:00
Kde: Villa Park – Trinity Rd, Birmingham B6 6HE (kapacita: 42 640)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport 2, komentuje Jiří Vrba
Rozhodčí: Anthony Taylor – Gary Beswick, Adam Nunn  Čtvrtý rozhodčí: Robert Madley
Videorozhodčí: Darren England  Asistant videorozhodčího: Timothy Wood