Vysněná posila do útoku: Beto

29/08/2023 3 Od Riči

Nepochybně nebudu mluvit jen za sebe, když po příchodu útočníka Beta ocituju slova slovenského fotbalisty Stana Lobotky: „This is my sen.“

Přestup 25letého habána vyvolává mezi fanoušky Evertonu nadšení. A není se čemu divit. Toffees hledají spolehlivého střelce již několik let. Mohlo by se říci, že už šest let od chvíle, kdy Romelu Lukaku odešel do Manchesteru United.

Beto přitom není gólovou mašinou, která nasází 30 branek za sezónu. Ale pokud by dokázal udržet svůj sezónní průměr 10 branek z Portugalska a Itálie, stal by se snad novodobou ikonou klubu. Tak „málo“ stačí ke štěstí.

Co také potěší, to je struktura přestupu. Everton zaplatí Udinese základní částku ve výši 21,4 milionu liber a dalších 4,2 milionu liber je vázáno na výkonnostní bonusy. První splátka italskému klub však proběhne až (!) v příštím finančním roce, což Toffees nyní v létě pomůže při případném nákupu dalších hráčů.

Beto bude nosit dres s číslem 14 a na Goodison Parku podepsal smlouvu do roku 2027. Po dokončení přestupu prohlásil: „Jsem nadšený. Everton o mě projevil zájem již v lednu, a když se ozval znovu v létě, neváhal jsem. Mám pocit, že se mohu rychle zapadnout do týmu a okamžitě pomoci k výhrám.“

Svou radost z nového útočníka neukrýval ani manažer Sean Dyche: „Naším cílem bylo posílit útok, a to se nám podařilo příchodem Beta. V posledních dvou letech prokázal svou schopnost v těžké italské lize. Získali jsme silného útočníka, který umí držet míč, kombinovat, vyhrávat souboje, tvrdě pracovat pro tým a především střílet góly.“

Celým jménem Norberto Bercique Gomes Betuncal má za sebou tvrdě vydřenou kariéru. V mladí se sice na rok mihl v akademii slavné Benfiky, jinak ale hrával za amaterský celek União Tires, v jehož dresu ještě ve 18 nastupoval v páté portugalské lize a zároveň pracoval ve fastfoodovém řetězci KFC.

V roce 2018 ale přestoupil do třetiligového klubu Olímpico Montijo a jeho fotbalová kariéra začala nabírat na obrátkách. Už po jedné sezóně si vysloužil přestup do prvoligového Portimonense, kde po půlroční adaptaci zažil svůj prolomový ročník s 11 vstřelenými brankami. Tehdy 23letý rodák z Lisabonu se v létě 2021 stal žádaným talentem, jehož nakonec získalo italské Udinese na roční hostování s povinnou opci na trvalý přestup ve výši 10 milionů eur.

V italské lize se vytáhlý útočník s kořeny v africké Guineji-Bissau rychle aklimatizoval a ve své první sezóně vstřelil 11 branek, aby v následujícím ročníku 2022/23 navázal deseti góly. To už mu stačilo k vysněnému přestupu do Premier League a do Everton, kde působili jeho vzory Samuel Eto’o a Romelu Lukaku.

Beto je již pátou letní posilou Evertonu, připojil se k Ashley Youngovi, Arnautu Danjumovi, Youssefu Chermitimu a Jacku Harrisonovi.

(foto zdroj: evertonfc.com)