Everton – Wolverhampton Wanderers 0:1

27/08/2023 12 Od Fip

Po létě jsou Wolves považováni za ohrožený druh, ale slabší kusy ještě umí kousat. Toffees škrábali, ale zuby  měli slepené a po třech kolech jsou na dvou nulách.

Sean Dyche musel chtě nechtě udělat 3 změny v základní jedenáctce. Pochroumané ofenzivní duo DCL s Alexem Iwobim nahradil Arnaut Danjuma a mladý Lewis Dobbin, který se trochu nečekaně chytá své šance. Na stoperu pak vyslyšel lodivod volání publika a hodil přes palubu chybujícího Michaela Keana. Na jeho místo povolal kadeta Jarrada Branthwaita. Poprvé na lavičku usedl další mladík Youssef Chermiti.

Gary O’Neil sáhl do složení smečky dvakrát, vykartovaného Matheuse Nunese nahradil na křídle Hwang Hee-Chan, Ait-Nouri začal v závětří a jeho místo na levém kraji zaujal Hugo Bueno.

První poločas

Před zápasem proběhla minuta ticha za tragicky zesnulého Michaela Jonese. Klub reprezentujíci Black Country nastřílel v minulé sezóně ještě méně než domácí, zápas probíhal ve velmi aktivním tempu, útok přecházel v útok. První příležitost měli na hlavě hosté, v červeném odění, konkrétně Mario Lemina, ale Pickford byl připravený. Na druhé straně čile a vysoko napadalo trio Danjuma – Doucouré – Dobbin, při prvním náznaku ale nikdo nedosáhl na nebezpečný centr od Pattersona. Everton to zkoušel dlouhými balóny za obranu, jeden vyhlavičkoval vyběhnuvší gólman Sá, další míč od Onany nezkrotil Garner.

V 10. minutě musel hasit Youngovo podklouznutí Branthwaite, kontroval Dobbin, ale ani jeden ze 2 centrů nenašel adresáta. Anglický mladík dlouho hledal cestu přes Semeda, ale vybojoval první roh. Pak z ničeho nic, Pickfordův prudký pas prodloužil Onana tak dobře, že Danjuma šel sám na brankáře. Prostřelil ruce Joseho Sá, ale míč si cestu do sítě nenašel, narazil na tyč. Holanďan byl na hraně ofsajdu, ale na detailní přezkoumávání nedošlo. Domácí drželi více míč, ale hosté hrozili z brejku, Neto si ale nepřišel na val Pattersona a Doucourého, skotský mladík pak zboural Hwanga i s teleskopem.

Ve 26. minutě jsme si ještě jednou připomněli zesnulého „Little Michaela“. RIP.

Druhý roh domácích vyústil ve velikou šanci. Odražený míč Garner napálil před bránu, kde se nastavoval Dobbin, míč skončil u Tarkowského který z kraje malého vápna trefil jen do boční sítě. Za protesty dostal žlutou kartu Gomes, Young z přímáku vybídl Branthwaitea, ale ten mířil nad, ale ne až tak jako na druhé straně Neto při pokusu o křížnou střelu. Pattersonův centr si našel ve vápně Danjuma, balón mu přistál skoro na noze, ale v příležitosti z kategorie „co chceš víc“ volejem netrefil vůbec branku. Dobbin nakonec vymámil na rozhodčím žlutou i pro Semeda. Půla dobrzdila do závěru při ošetřování Matheuse Cunhy.

Druhý poločas

Ait-Nouri nahradil pochroumaného Hwanga. Než nabral fotbal po pauze obrátky, ukázal Lemina, že nečte oběžníky a dostal žlutou za čachry s míčem po odpískání. Napomenul ho i jeho vlastní spoluhráč, veterán Dawson. Přibližně mezi 50. a 70. minutou jsme viděli velmi hektické přelévání hry sem-tam. Young vyzval Danjumu a jeho na první pohled nepříliš povedené zakončení nedokázal udržet portugalský brankář. Ten z následného rohu vyrazil Tarkowského hlavičku, o reparát se pokusil mladý Branthwaite, ale připravený Sá si poradil i s ní, aby při pokusu rychle rozehrát čelil přímo ramenu statného obránce, za což Jarrad dostal napomenutí.

Onana výborně obral Neta, ale byl přitom podkopnut. Vzapáětí jsme byli varování, Bueno našel nepokrytého Fabio Silvu a vlčí flop skóroval. Naštěstí byl ale o pár centimetrů před obránci, takže neplatil. Varování druhé, Tarkowski lehkomyslně pouštěl nákop za sebe na Pickforda, ten ale zůstal vzadu, míče se zmocnil opět Silva, naštěstí obstřel brankáře do sítě nezakroutil. Garner zastavoval Ait-Nouriho za žlutou.

Danjuma po Doucourého vybídnutí z boku neprostřelil, vzápětí Garnerův nízký centr na zadní tyči v předklonu hlavičkoval malijský reprezentant, ale Sá v brance předvedl neskutečný vytáhl zákrok snad za celý xG. Mezitím na hřiště přikvačil ve své premiéře Chermiti. Doucouré donutil Dawsona k faulu a další žluté. Pickford pak musel ukázat brilantní reflexy po centru, který srážel na branku jeden z dvojice Branthwaite/Lemina. Sekundy opojení z branky jsme mohli zažít i my, Doucouré si po narážečce Garnera a Chermitiho navedl míč a z blízka prostřelil Sá, ale na začátku byl o půlkroku napřed, praporek podpořil i VAR.

Zápletka zápasu pak dostala pro nás častý a předvídatelný obrat. O’Neil poslal na hřiště Kalajdžiče. Rakouský dlouhán zanedlouho řádil jako černá ruka ve vápně Toffees. Počíhal si na Netův centr za Tarkowskim, kde si pod sebou nechal zamotaného Pattersona a lehkým pohybem poslal míč za Pickforda – 0:1. Z toho úderu se Goodison Park nevzpamatoval, nepomohlo ani vyslání Keana s Cannonem, naopak jejich protějšek Sarabia měl ještě 2 příležitosti skóre navýšit.

Zhodnocení

Snaha rozhodně nelze upřít, ale prohra doma s rivalem v boji o záchranu bolí. Šancí bylo opět dost, ale nemálo jsme jich nechali i soupeři. Podařilo se soupeře několikrát přetlačit, ale kvalita v zakončení je mizerná. Čestné uznání tedy patří i strážci soupeřovy svatyně, znovu to bylo na místo v sestavě kola. Mužem zápasu volím Abdoulaye Doucourého, který agresivně napadal, vybojoval nespočet míčů na hranici faulu a měl 2 největší brankové šance, které ale neproměnil.

Solidní zápas zahrál i Jarrad Branthwaite, z hostování se vrátil vyspělejší, bez dřívější nervozity několikrát dokázal vystoupit a odrazit v zárodku akce soupeře. Danjuma se do šancí dostával a je podle mě otázkou času, kdy mu to tam spadne. Vzhledem k prohře bych kritice podrobil defenzívu, v rozhodujících momentech si při centrech nepočínala stoprocentně a soupeř toho nekompromisně využil.

foto zdroj: Peter Byrne/PA via AP, Canadian Press, nsnews.com

Branka: 87‘ Kalajdžič (Neto)

Žluté karty: 53‘ Branthwaite, 62‘ Garner, 90‘ Chermiti, 29‘ Gomes, 40‘ Semedo, 51‘ Lemina, 68‘ Dawson

Očekávané branky: 1,07 – 1,14  Držení míče: 47% – 53%  Střely celkem/na branku: 15/7 – 11/2  Rohy:  7 – 0

Everton: Pickford – Patterson, Tarkowski, Branthwaite, Young –Gana (91‘ Keane) – Garner, Onana, Doucouré, Dobbin (66‘ Chermiti) – Danjuma (91‘ Cannon).

Wolves: Sá – Semedo, Kilman, Dawson, Bueno (85‘ Toti) – Neto, Gomes, Lemina, Hwang (45‘ Ait-Nouri) – Cunha (85‘ Kalajdžić) – F.Silva (73‘ Sarabia)

Rozhodčí: Craig Pawson  Diváků: 38 851