Preview: Brentford – Everton

23/09/2023 6 Od Javor

Ač chce část fanoušků odvolání manažera, tak to vypadá, že může být Dyche v klidu. Zatím? Situace Evertonu ale opravdu není dobrá.

Jeden bod z pěti zápasů a 18. místo z 20 to celkem jasně dokazuje. Oproti Arsenalu se nabízelo postavit Calverta-Lewina a Beta od začátku, ale nebylo tomu tak a po pasivním výkonu byla výsledkem nejtěsnější prohra. Brentford jeho kvality nemá a body potřebujeme.

Tým ze západního Londýna příjemně překvapil všechny v minulé sezóně devátým místem. I letos vyšší ambice nemá (ale když se něco povede v pohárech, tak se jistě zlobit nebude). S bilanci 1-3-1 má 6 bodů a momentálně je ve svém oblíbeném středu tabulky na 11. pozici. V ligovém poháru je ve 3. kole, stejně jako Everton, za 4 dny bude jeho soupeřem Arsenal, přičemž Bees budou hrát doma.

Předloňským postupem do nejvyšší soutěže navázal na své působení v ní v letech 1935-1947, největší úspěch v historii zaznamenal v sezóě 1935-1936, kdy skončil pátý (svůj zatím poslední titul tehdy vyhrál Sunderland). Dánský manažer Frank je u týmu od roku 2018 a vždy relativně velkou část jeho kádru tvořili hráči z rodné země. Mezi lety 2018-2022 najdeme v kádru i českou stopu v podobě odchovance pražské Slavie Jana Žambůrka, který loni přestoupil do Viborgu.

Výhodou Brentfordu kromě domácího prostředí je v dnešním zápase i zdraví hráčů. Chybět bude pouze kvůli vážnému zraněni kolene levý obránce Henry (ten si v téhle sezóně už nezahraje), dlouhodobě potrestaný Toney a Maupay, který nemůže hrát proti Evertonu právě proto, že odtud na hostování přišel.

Everton se ale už také uzdravuje. Harrison zvládl včera první poločas za tým do 21 let proti Norwichi, jedinými jistými absentéry tak jsou Alli, Coleman a Gomes. Calvert-Lewin pravděpodobně opět začne na lavičce. Jeho fyzická kondice určitě není na úrovni takové, aby zvládl třeba 60 minut, což by ho opravňovalo nastoupit v základní sestavě.

Co: Brentford FC – Everton FC, 6. kolo Premier League
Kdy: 23. září 2023 od 18:30
Kde: Gtech Community Stadium, Londýn
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport, komentuje Jaromír Bosák
Rozhodčí: Michael Oliver – Stuart Burt, Dan Cook  Čtvrtý rozhodčí: Andy Madley
Videorozhodčí: Graham Scott  Asistent videorozhodčího: Dan Robathan