Brentford – Everton 1:3

23/09/2023 18 Od Javor

Dobrý výkon, vítězství, gól Calverta-Lewina = mnoho pozitiv přijíždí z Brentfordu.

V prvním náběhu byl Beto, ale přišel o míč. K němu se dostal u vlastního vápna Lewis-Potter a jeho běh skončil před vápnem Evertonu, kde ho musel za žlutou kartu faulovat Young. Z nařízeného trestného kopu naštěstí Mbuemo netrefil zařízení. A tak se Everton po zblokovaném centru McNeila ujal vedení – neodkopnutý roh se dostal zpět k zahrávači Garnerovi a jeho centr prodloužil hlavičkou na nohu Doucourého Tarkowski, malijský záložník poslal míč pod břevno – 0:1!

O chvilku později mohli hosté zvýšit, centr prodloužil hlavou Beto, naběhl si na něj McNeil a jeho střela skončila těsně vedle vzdálenější tyče. Následně po trestném kopu za faul na Beta nacentroval Garner a netrefil hlavou branku Onana. Místo odkopu sklepl Pinnock míč na nohu Mykolenka, ale jeho zakončení slabší pravačkou bylo přímo na brankáře Flekkena. Brentford se nedostával do zakončení a tak po 25 minutách měl na kontě přesně jednu střelu – tu z druhé minuty z trestného kopu mimo. Velmi blízko zvýšení náskoku byl znovu Doucouré po nákopu Tarkowského, ale trefil břevno. Pak se naplnilo přísloví nedáš-dostaneš.

Domácí se poprvé za utkání dostali do šestnáctky soupeře a křížnou ranou ke vzdálenější tyči po přihrávce Janelta vyrovnal Wissa – 1:1!  To domácí povzbudilo a zjistili, že šestnáctka soupeře není zapovězené území. Znovu do vedení ale mohl poslat hosty Beto, leč jeho zakončení bylo skákavé a mimo. V dalším útoku domácím bylo Janeltovi střela zblokována k Hickeymu, jehož volej skončil nad břevnem.

Z brejku se dostal do příležitosti Beto, byl vytlačen ze střeleckého úhlu, ještě přihrával do šestnáctky Onanovi, ale ten špatně došlápl a skončil na zemi. Následně lacino přišel o míč Gana, přihrávku Wissy na doťuknutí Lewises-Pottera z metru do prázdné ale zvládl ohlídat Tarkowski. A když Gana netrefil branku, tak se do šatny šlo za remízového stavu. Druhá půle začala víceméně tím, že si Beto všiml brankáře hodně z branky, ale střelou z půlky ho nepřekvapil. V další šanci po trestném kopu byl Onana znovu po hlavičkovém přiklepnutí Tarkowského, ale Flekken si bližší tyč pohlídal. První polovina druhého poločasu byla velmi dietní, prakticky bez šancí.

To se ale změnilo v jeho polovině, protože padl znovu gól. Centr McNeila z rohu si našel ve vzduchu Tarkowski a hlavou trknul Everton do vedení – 1:2! Brentford odpověděl skrumáží po trestném kopu, ale nadvakrát nedostal míč do sítě po šanci Pinnocka a roh si modří pohlídali. Poté šanci spálil Tarkowski, o několik minut později bylo ještě veseleji. Garner vybojoval míč ve středu hřiště a vynikající přihrávkou našel Calverta-Lewina. Ten si poradil tak, že zahrál Flekkenovi na housle – 1:3! 

V zajímavé situaci následně zablokoval rozhodčí Oliver střelu Ghoddose, který jen chtěl míč vrátit do branky po špatném odkopu Pickforda, frustrovaní domácí pak viděli v rychlém sledu dvě žluté karty za fauly na McNeila s Youngem. Ve zbytku zápasu se utkání už jen dohrávalo bez šancí. Everton tak zaknihoval na hřišti Brentfordu první vítězství od roku 1952, přičemž něco se dá vytknout snad jen třetí čtvrtině zápasu.

(foto zdroj: evertonfc.com)

Branky: 28. Jensen – 6. Doucouré, 67. Tarkowski, 71. Calvert-Lewin

Karty: Mbeumo, Ghoddos – Young, Branthwaite  Muž zápasu redakce: Tarkowski

Brentford FC: Flekken – Hickey (73. Ghoddos), Collins, Pinnock, Roerslev (61. Ajer) – Jensen, Nørgaard, Janelt
(61. Onyeka) – Mbeumo, Wissa, Lewis-Potter (89. Olakigbe)

Everton FC: Pickford – Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Garner, Gueye, Doucouré, Onana
(78. Danjuma), McNeil – Beto (64. Calvert-Lewin)

Rozhodčí: Michael Oliver