Everton W – Brighton & Hove Albion W 1:2

03/10/2023 2 Od Karamela

Dlouhé letní čekání je konečně u konce a nová sezóna začala i pro náš ženský tým. Přinesla s sebou nové tváře a staré problémy.

Optimistická znělka Z-Cars pohladila ucho každého Evertoniana a důrazně mu připomněla, že s podzimem se opět roztáčí modrý kolotoč nadějí a frustrací, který vždy nakonec nějak slušně dopadne. Bude tomu tak i letos? Kdo ví, ale věřit tomu můžeme. Vedené novou klubovou kapitánkou Megan Finnigan nakráčely dámy letos poprvé na domácí pažit. Loňská nejlepší střelkynně Katja Snoeijs k zápasu nenastoupila kvůli zranění ruky, jinak měl Brian Sørensen k dispozici to nejlepší, co se na Merseyside momentálně nachází. Po minutě ticha k uctění památky nedávno zesnulé Maddy Cussack ze Sheffieldu United (zemřela náhle ve smutně mladém věku 27 let z neuvedené příčiny) se mohlo začít.

První poločas

nezačal nejlépe. Seagulls se bez respektu usadily na naší polovině a tradičně chaotická obrana měla plné ruce práce. Ve třetí minutě hry z dálky napřáhla Robinson. Její střela zazvonila o břevno, kam ji špičkami prstů vytěsnila Ramsey. Bohužel však poté skončila na zemi, odkud se mohla jen bezmocně dívat, jak Terland přeskočila v následném hlavičkovém souboji o odražený míč Finnigan – 0:1. Albion nás ani dále nepustil k ničemu, naopak Terland měla další tři dobré šance k další brance.

Obrana na naší polovině hořela,  pokud už jsme se k míči dostali, zazdili jsme naději na rozjetí nějaké akce zbabranou přihrávkou (zejména Galli v tomto vynikala). Ve 14. minutě poslala Robinson uličkou přihrávku na Terland, která přidala svůj druhý dnešní gól – 0:2.  Ve 24. minutě měla nadějnou šanci  Sørensen, ale překonat Baggaley se jí ani nadvakrát nepodařilo. S ubývajícím časem jsme předvedli i něco ofenzivních akcí. Zejména Piemonte měla několik nadějných momentů, ale na snížení, natož na vyrovnání to nestačilo.

Druhý poločas

přinesl z naší strany podstatně lepší výkon, který po zásluze vedl ke snížení v 65. minutě, kdy Finnigan nízkou přízemní střelou uklidila do sítě roh Bennison – 1:2. Následného přerušení hry využil Sørensen k trojnásobnému střídání a do hry přivedl většinu našich letních posil. Začalo být zjevné, že se s pouhým snížením opravdu nechceme spokojit. Nejblíže ke gólu byla několikrát opět Martina Piemonte, ale ani tentokrát její šance nebyly bohužel korunovány úspěchem. Navzdory naší snaze zůstalo skóre do konce zápasu zůstalo nezměněné a my jsme si připsali 0 bodů za první letošní porážku.

Na závěr

Zápas dvou rozdílných poločasů: první přinesl starý beznadějný Everton s děravou obranou. A s neschopností založit funkční útok, pokud s tím soupeř nesouhlasí. Na druhou polovinu zápasu se už koukalo lépe. Z letošních posil mě v tomto zápase nejvíce zaujala Karoline Olesen, která v záloze odvedla spoustu práce a Martina Piemonte, které se sice skórovat nepodařilo, ale mnoho k tomu nechybělo. Zjevně má fyzičku, cit pro výběr místa i pro strikera potřebnou dávku sebevědomí. Uvidíme, jak si povede v dalších zápasech. Postavení Sørensen na spoluhrot/podhrot se mi nezdálo zrovna fungující. Je pravda, že to je její nativní pozice, ale přeci jenom posední sezóny hrála obvykle na křídle, což jí, myslím si, vyhovuje lépe. A kromě toho za ní na křídlo fungující alternativu nejspíše nemáme.

První zápas máme za sebou, nedopadl pro nás nejlépe, ale naděje na zlepšení tu je. Ovšem tento dovětek jsem minulou sezónu psal až příliš často. Řekl bych, že přišel čas to zlepšení konečně vidět i v přítomném čase. COYB!

Fotografie: Martina Piemonte (zdroj: bbc.co.uk)

Branky: Finnigan (65´) – Terland (3´, 14´)  ŽK: 35´ Thorisdóttir, 90+4´ Sarri

Everton (3-4-1-2): Ramsey; Björn, Finnigan, Stenevik; Hope, Olesen (Vanhaevermaet 66´), Galli (Wheeler 85´), Veje (Paxyne 66); Bennison; Sørensen, Piemonte (Duggan 88´)

Seaguls (3-5-2): Baggaley; Bergsvand, Thorisdóttir, Kullberg; Robinson (Rule 75´), Losada, Olme (Ferreira Pinto 62´), Bremer, Pattinson; Terland (Symonds 75´), Lee (Sarri 61´)

Rozhodčí: Kirsty Dowle  Diváci: 1 295  Sestřih zápasu: YouTube