Aston Villa W – Everton W 1:2

30/11/2023 4 Od Karamela

Souboj dvou týmů na špatném konci tabulky dopadl nakonec lépe pro naše barvy. Ale úplně pohodové  vítězství to nebylo.

Do zápasu nastupovaly s větším sebevědomím domácí. Šňůra čtyř vítězných zápasů v řadě pomohla pomalu odsunout do pozadí úvodních pět proher. Nám se naopak tuto sezónu žádné pozoruhodné výkony předvést nepodařilo a i vítězství nad posledním Bristolem bylo všechno, jen ne přesvědčivé. Za Villans si zahrály hned čtyři Evertonians nedávné doby (Turner, Magill, Dali a Lehmann).

Turner se rekvalifikovala z fullbacka na stoppera a stala se konstantou obraného valu Villy. Magill se pomalu rozehrává po přetržení zkříženého vazu. Dali si na rozdíl od angažmá u nás opět připomněla, jak chutná radost ze vstřeleného gólu, kterou zná z působení v Paříži. A Lehmann je střídajícím žolíkem s (na útočnici) nevalnou bilancí 7 branek ve více než 50 zápasech. Naše dámy se naopak v Birminghamu musely obejít bez Piemonte, která si dodatečně vysloužila stopku na tři zápasy za úder loktem po odpískání v utkání s Robins.

První poločas

nám kůži několikrát zachránila Brosnan. Spolupráce Dali – Daly nám slušně zatápěla. Rachel Daly celý zápas dokazovala, že její loňské vyhlášení hráčkou WSL a 22 branek za sezónu nebyla v žádném případě náhoda. Naštěstí naše brankářská jednička byla vždy na místě včas. S ubíhajícím časem jsme se začali projevovat odvážněji a dopracovali jsme se i k vyloženě gólové šanci, kdy si Snoeijs poradila s obranou domácích a moc pěkně vypálila pod břevno. Bohužel van Domselaar v domácí brance stačila její střelu vyrazit nad. Jinak první polovina zrovna napínavým fotbalem se spoustou šancí neoplývala, a tak fanoušci mohli využít přestávku k přemítání, zda se obraz hry ve druhé půli změní.

Druhý poločas

přinesl opravdu napínavější fotbal a hlavně pro naše barvy i gólově bohatší. Vše začala v 54. minutě Payne, která přesným pasem přes vápno našla Saru Holgmaard. Ta vystřelila/ nevystřelila zblízka na bránu, kde si míč do vlastní sítě doklepla na brankové čáře stojící Patten – 0:1. Naše radost byla převeliká. Bohužel za necelou minutu vlétla do našeho vápna Daly a prakticky zvoleje prostřelila zblízka naší čtveřici obránkyň i brankářku – 1:1.  Vyrovnání nás ovšem nepoložilo a urputně jsme se snažili zvrátit kyvadlo Štěstěny na správnou stranu. Což se nakonec podařilo. Payne byla sražena s míčem ve vápně a zákrok byla zcela adekvátně posouzen jako penalta.

K jejímu provedení se postavila Björn a nepříliš prudkou střelou na druhou stranu od padajcí van Domselaar nás dostala do vedení – 1:2. Dosud jsem se nedokázal rozhodnout, jestli byla penalta kopnutá ledabyle nebo geniálně. V každém případě ale účinně. Na hřiště se tou dobou již snesla mlha, což další hře dodalo mírně přízračný nádech. A jedním z přízraků, který se z mlhy vynořil byla  Sørensen v samostatném úniku na branku domácích. Překonat gólmanku se jí však nepodařilo, což je i vzhledem k blížícímu se konci kariéry naší Dánky škoda. Naštěstí ani sporadické pokusy birminghamských o vyrovnání nebyly úspěšné a tak si nakonec z výjezdu na Midlands odvážíme tři body.

Shrnutí

8 bodů a s nimi i 8. místo v tabulce nám před reprezenatační pauzou dovolí trochu klidného oddechu. Zda vítězství znamená i nástup na úspěšnou vlnu, nebo spíše vlnku ukáže sosutava tří zápasů v osmi dnech, kdy nejprve 10. prosince se vydáme podívat, jak se daří Hammers, 13. prosince sehrajeme doma derby v rámci liového poháru a 18. nám přijede vyprášit kožich Manchester City. Co říci ke hře? Nechme promluvit našeho manažera: „Když máme den, dokážeme porazit kohokoliv z okolních týmů.“ To se nám nyní podařilo.

Myslím, že za zmínku stojí nejen v tomto zápase kmitající Vanhaevermaet. Pravidelně patří k hráčkám s největším počtem naběhaných kilometrů a myslím, že její neúnavná práce v záloze naší hře prospívá. Payne jako alternativa do útoku nevypadá vůbec špatně a moc si přeju, aby se konečně rozstřílela Snoeijs. Výběr místa má výborný, techniku také, ale pořád k tomu něco málo chybí. Tak třeba prosinec bude náš měsíc. COYB!

Fotografie: Vanhaevermaet vs. Dali (zdroj: GettyImages via roayalbluemersey.sb.nation.com)

Branky: Daly (55´) – Patten (54´- vlastní), Björn (74´ – penalta) ŽK: K. Holmgaard, Vanhaevermaet, Snoeijs

Villa (4-3-3): van Domselaar; Mayling, Patten, Turner, Pacheco; Dali, Corsie (Staniforth 63´), Nobbs (Magill 77´); Leon (Lehmann 63´), Daly, Hanson (Salmon 77´)

Everton (3-4-1-2): Brosnan; K. Holmgaard (Björn 45´), Finnigan, Veje; Vanhaevermaet, Bennison (Olesen 60´) Wheeler, S. Holmgaard (Campbell 81´); Snoeijs (Bissell 90´); Sørensen, Payne

Rozhodčí: Stacey Pearson  Diváci: 4 203