Preview: Nottingham Forest – Everton

02/12/2023 9 Od Fip

Everton potřebuje těžit body, ber kde ber. Hendikep naložený vedením soutěže nám vzalo hrozbu fádního středu tabulky. Nechme tedy Nottingham pocítit těžkosti druhého roku v Premier League!

První zápas po zlověstném zásahu do výsledkové listiny Evertonu nevyšel. Oprava, výkon byl solidní, soupeře z kategorie „Smetánka soutěže“ jsme přehráli, ale branku nevstřelili a něco nám tam spadlo. Ale jedeme dál.

Nová účetní uzávěrka děsí mnoho Evertonians, a přestože i Sean Dyche vypadal, že zadusí zvědavého novináře pouhým pohledem, nakonec to přešel s klidem sobě vlastním. Není to na pořadu dne. Ohledně podání odvolání také nemohl být nijak konkrétní.

Proměňování šancí by mohlo přivodit trochu napětí v manažerově hlavě a našich srdcích. Na druhou stranu množství šancí vytvořených dokazuje, že hráči jsou připraveni rozhodnutí komise výkony na hřišti vymazat. Sean, za občasného pokašlávání, zopakoval svou kritiku na adresu VAR, přímo tedy zacházení s ním a vzniklými prodlevami. Dopady to má na plynulost hry, ale například i pro provozní teplotu hráčů.

Gomes, Alli jsou noví Gbamin&Delph, na to jsme si zvykli. Vypadá to, že vypomáhat nebude týmu ani Amadou Onana vinou bolavého lýtka. V týdnu laborovali s menšími zraněními oba útočníci. DCL má také něco s lýtkem, vzhledem ke zkušenost s jeho náchylností, ho tak možná v pořadníku předběhne Beto, jenž setřásl menší bolístku.

Pět žlutých zatím nevystavilo nikomu z Toffees stopku, ale kandidáti jsou 3; Young, Branthwaite a Doucouré. Na pravé straně obrany opravdu se pomalu z otazníku stává vykřičník. Kapitán Seamus je již zdráv, má za sebou několik příprav s mlaďáky, na svou šanci čeká Nathan Patterson. Ashley Young se po derby neubránil chybám ani v duelu s dalšími rudými sousedy, což zdvihá obočí všem v naší rozvědce.

Na druhém břehu

Foresters první sezónu oproti očekávání přežili. Záměr nakoupit 30 hráčů a doufat, že se někdo chytne se osvědčil. A to tak, že nikdo z letošních nováčků ho nenásledoval. Nebude to dlouhodobě udržitelné. Letní čistka poslal 20 hráčů pryč a jediný zpeněžený byl zrovínka tříbrankový střelec proti Evertonu – Brennan Johnson.

55 milionů, které za něj připluli proměnili v Nottinghamu opět ve štědrou imigrační politiku. Vydatně se investovalo do pozice brankáře, vloni totiž zachraňovali tým zapůjčení strážci. Nahradit jedničku měl Matt Turner z Arsenalu, ale ten nedávno ztratil pozici jedničky ve prospěch další středně drahé posily – řeckého reprezentanta Vlachodimose. Třetí v zástupu je pak brankář, co vychytal postup Lutonu – Ethan Horvath.

Steve Cooper má rozhodně z čeho vybírat. V obraně se ale zatím moc nechytili hostující Nuno Tavares (Arsenal), ani mistr světa Montiel (Sevilla). V záloze se celkem ujala rekordní posila Ibrahim Sangaré (30 milionů eur) z PSV. Máme ale štěstí, dnes bude asi chybět. Hudson-Odoi se zatím do hry moc nedostal. V útoku se čeká na probuzení naší Nemesis – Divocka Origiho.

Vedle kohouta Johnsona táhl brankově v minulé sezóně Taiwo Awoniyi (letos 4 zásahy), který utrpěl zranění v oblasti slabin je asi do března ze hry. Přesto jsou borci z Nottinghamu produktivní, však v posledních 5 zápasech čtyřikrát dali 2 góly. V tomto ohledu se činí hlavně Anhony Elanga a Chris Wood (po 3 brankách). Gibbs-White sice v minulé kole zaznamenal 1+1, ale aktuálně je na 1+2.

Vzájemná bilance

Zajímavostí jistě je, že poslední prohru Evertonu na City Ground zařídil Ian Woan, nyní pravá ruka Seana Dyche. To bylo před 28 lety. Everton má v EPL nad Forestem převahu v poměru 6 – 2 – 4, při skóre 19:11. Obě remízy přibyly na konto v loňské sezóně. Domácím se letos na vlastním stadionu mimořádně dařilo. Tedy do minulého týdne, kde rupnuli 2:3 s Brightonem a ztratili domácí neporazitelnost. Do té doby nasbírali 9 bodů z 15 možných. Evertonu se naopak venku velmi daří, mimo prohru v derby se podařilo 4krát zvítězit a tím vyrovnat počet venkovních triumfů předchozích 2 sezón. Uvidíme další zázrak od Seana Dyche?

Co: Nottingham Forest FC – Everton FC. 14. kolo Premier League
Kdy: 2. prosince 2023, od 17:30
Kde: The City Ground – Pavilion Road, West Bridgford, Nottingham, NG2 5FJ (kapacita: 30 445)
TV: Canal + Sport, hlavní program od 18:25, komentuje Jaromír Bosák
Rozhodčí: Paul Tierney  Postranní: Scott Ledger, Mark Scholes  Čtvrtý rozhodčí: Matt Donohue
VAR: Michael Oliver Asistent VAR: Mat Wilkes