Preview: Everton – Aston Villa

14/01/2024 4 Od Javor

V lize tahá Everton sérii tří prohraných zápasů. Samoozřejmě, že by se hodila výhra, ale přijíždí třetí Aston Villa…

Po remíze na Crystal Palace měl Everton minulý týden volno, na domácí pokračování Anglického poháru si musíme počkat do středečního večera. Ligové povinnosti ale opět volají. Pokračuje série zápasů proti těžkým soupeřům, přijíždí tým, kterému v této sezóně fandí každý neutrál.

Unai Emery v této sezóně vede Villans k výkonům takovým, že laik žasne a odborník se diví, přičemž ho někteří již
v polovině sezóny prohašují za (nejlepšího) manažera sezóny. Což o to, je mu vyčítán třeba fakt, že na Watkinse spoléhá příliš. Ale když to funguje, tak to neopravuj. Baskický manažer strávil rok a půl v Arsenalu, následně po více než dvouletém působení ve Villarealu podepsal smlouvu ve čtvrti Aston.

Momentálně je klub z Birminghamu na třetí pozici. V případě dnešní výhry ho bude od prvních RS dělit pouze horší skóre. Zatímní sezóna? Ve druhém kole ligy dostal Everton klepec, ale v Ligovém poháru to dnešnímu soupeři vrátil. V Konferenční lize celkem v klidu vyhrál skupinu a těší se na jaro. V Anglickém poháru po výhře na Middlesborough bude mít příští týden rande na Stamford Bridge.

Také se jim uzdravuje kádr. Trojice Olsen (absolvoval roční hostování v Evertonu) – Tielemans (předsezónní nákup
z Leicesteru, který sestoupil) – Torres už se vrátila k tréninku a mohou být dnes nominováni k zápasu. Primárně samozřejmě na lavičku. K dispozici naopak nebude zraněný exEvertonian Digne, který má navíc před podpisem smlouvy s rijádským Al Hilálem. A trojici absentérů doplňuje Traoré, který plní reprezentační povinnosti na mistrovství Afriky za rodnou Burkinu Faso a stoper Mings, který je, stejně jako Digne, zraněný.

Kvůli kontinentálnímu mistrovství bude Evertonu nějaký ten týden Gana Gueye. Zápas nestihne ani zraněný McNeil. Ten byl z posledního zápasu odnesený ze hřiště na nosítkách, ale podle vyjádření manažera měl být připraven už na středeční opakovaný zápas třetího kola Anglického poháru. Domácím by kromě této dvojice měl chybět už pouze Young. Naopak by měl být k dispozici uzdravený Doucouré a po zrušení třízápasového trestu za vyloučení v Selhurst Parku bude hrát i Calvert-Lewin.

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 21. kolo Premier League
Kdy: 14. 1. 2024 od 15:00
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 414)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport, komentuje Michal Micka
Rozhodčí: David Coote – Timothy Wood, Mark Scholes  Čtvrtý rozhodčí: Anthony Taylor
Videorozhodčí: Paul Tierney  Asistent videorozhodčího: Gary Beswick