Crystal Palace – Everton 0:0

04/01/2024 4 Od Riči

Dobře rozehraný duel nakonec skončil neslavně. Po kontroverzním vyloučení Calverta-Lewina a pravděpodobně vážném zranění McNeila se zrodila remíza, takže o postupu do 4. kola FA Cupu rozhodne odveta na Goodison Parku.

Manažer Sean Dyche se trochu překvapivě rozhodl provést až tři změny v základní sestavě. Zaskočilo zejména nasazení brankáře Joaa Virgínii, čímž byl na lavičku posazen Pickford. Už 24letý Portugalec si stoupl do brány Evertonu téměř po dvou letech. Na pravém beku místo Pattersona nastoupil kapitán Coleman a stopera Keanea nahradil křídelník Arnaut Danjuma, na jehož start někteří fanoušci dlouho čekali. Everton se vrátil k rozestavení 4-3-3, přičemž na podhrotu působil Jack Harrison a doprava se přesunul Dwight McNeil. Také domácí, trpící zraněními, nasadili relativně to nejsilnější, co bylo k dispozici.

Toffees začali utkání příjemně aktivně, především Danjuma na levé straně projevoval výraznou chuť tlačit k centrům a do zakončení. V 20. minutě ho Harrison vysunul při rychlém kontru a dobrým zákrokem se musel vytasit gólman Henderson. Ten o dalších šest minut později vyrazil nohou na brankové čáře nepovedený, ale kvůli teči nebezpečný rohový kop od Garnera.

Ke konci poločasu vylezli ze svého hnízda také Eagles, ale nakonec se rozhoupali pouze k Lermově dělovce zpoza vápna, která prosvištěla o nějaký metr nad břevnem.

Druhý poločas otevřel Eze svým štiplavým pokusem, ale Virgínia byl připraven. Everton záhy, stejně jako v prvním dějství, převzal kontrolu držením míče. Chyběla kvalita ve finální fázi, nicméně i tak se Calvert-Lewin po hodině hry dostal do zakončení z úhlu ve slibné pozici. Bohužel svým slabým obstřelem potvrdil pochroumané sebevědomí. Lépe si v 74. minutě nepočínal ani Danjuma, také on z nadějné blízkosti střílel pouze do připraveného Hendersona.

Po šancích Evertonu následovala velmi diskutabilní červená karta pro Calverta-Lewina. Ten ve skluzu získal míč, ale zvednutou podrážkou přitom škrtl o nohu Clynea. Hlavní rozhodčí Kavanagh na hřišti tuto situaci nevyhodnotil jako faul, ale po zásahu VARu a prohlédnutí videozáznamu se rozhodl pro vyloučení hostující devítky. Toto rozhodnutí bude po zásluze kritizováno, jelikož rozhodčí s příchodem VARu jaksi zapomínají, že fotbal je kontaktní sport a pouhý dotyk sám o sobě nemusí znamenat provinění proti pravidlům.

Toffees se také v deseti mužích snažili dosáhnout gólu. Střídající Beto připravil šanci pro Garnera, který ale v pádu vysoko přestřelil. Nad bránu také pálil svým volejem Harrison. Ještě předtím si ale přivodil pravděpodobně vážné zranění Dwight McNeil, který musel být ze hřiště odnesen na nosítkách. Dle televizních záběrů a zafixování nohy nelze bohužel vyloučit zlomeninu.

V nastavení mohl o pohárové výhře domácích rozhodnout domácí špílmachr a herečka Eze, avšak jeho plán mu perfektním zákrokem překazil Virgínia. Odveta 3. kola FA Cupu se odehraje v Goodiso Parku 17. ledna s výkopem
ve 20:45.

(foto zdroj: Justin Setterfield-Getty Images)

Žluté karty: 13. Eze, 87. Mateta

Červené karty: 79. Calvert-Lewin

Crystal Palace: Henderson – Clyne (85. Ozoh), Andersen, Guehi, Mitchell, Richards, Lerma, Franca (71. Ahmada), Eze, Schlupp (71. Schlupp), Mateta (84. Edouard)

Everton: Virgínia – Coleman, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko, Onana, Garner, McNeil (89. Gomes), Harrison, Danjuma (80. Beto), Calvert-Lewin

Rozhodčí: Chris Kavanagh  Diváci: 24 489