Fulham – Everton 0:0

30/01/2024 5 Od Riči

Everton nedává góly, rozhodčí mu nepískají penalty, ani nedostává branky, a proto si z hlavního města odváží bod. Ten mu ale nepomohl vyhnout se pádu do sestupového pásma.

Sean Dyche musel v základní sestavě dosti zaexperimentovat. K početným absencím se totiž přidal Amadou Onana s menším zraněním z víkendového zápasu. Evertonskému manažerovi tak zůstal pouze jeden zdravý středopolař, a to James Ganer, vedle něhož na Craven Cottage nastoupil ortodoxní křídelník Dwight McNeil. Na podhrota byl přesunut Jack Harrison, jehož na pravé záloze nahradil uzdravený Ashley Young. U opačné lajny dostal šanci Arnaut Danjuma. Pravou stranu čtyřčlenné obrany poněkud překvapivě obsadil Ben Godfrey, zatímco mladý Patterson zůstal pouze na lavičce.

Utkání otevřel svým pokusem Harrison, po přiklepnutí Calverta-Lewina nepřesně obstřeloval do růžku brány. Antonee Robinson se naučil hrát fotbal v akademii Blues, avšak v Premier League se prosadil až v dresu Cottagers, které zkoušel poslat do vedení ranou zpoza vápna. Stopku vystavil připravený Pickford.

Toffees poté opět potvrdili, že jim v poslední době nejde bránění standardních situací, když nechali Palhinhu hlavičkovat v dobré pozici. Portugalec ale naštěstí mířil nad bránu.

Na druhé straně Youngův přímý kop brankář Leno nešikovně vyrazil před Tarkowskiho, jehož nepovedená střela nejprve orazítkovala břevno a následně ji na brankové čáře na poslední chvíli odkopával Robinson. Ten se však zároveň dotkl balonu rukou, která byla výrazně od těla. Škoda, že už nikdo neví, za jakou ruku se píská pokutový kop (nebo spíše, co by rozhodčí potřebovali více, aby konečně udělili Evertonu penaltu?!).

V 32. minutě unikl na levé straně Danjuma, zasekávačkou si položil obránce, ale v zakončení špatně trefil míč a zamířil Pánu Bohu do oken.

Před poločasovou přestávkou vyrovnaného duelu pohrdli velkou šancí domácí. Castagneho tečovanou diagonálu zastavil před brankovou čárou Tarkowski a následnou dorážku z malého vápna trestuhodně nevměstnal mezi tři tyče Jiménez. To byl poslední zápis mexického útočníka do dějin zápasu, jelikož kvůli svalovému zranění ho o přestávce vystřídal Rodrigo Muniz.

V 55. minutě se poprvé výrazněji připomněl Calvert-Lewin. Po Garnerově rohu otřel svou hlavičku o horní hranu břevna. Vzápětí v krkolomné pozici hlavičkoval nad bránu.

Fulham využil McNeilovy hrubice v rozehrávce a na konci jeho akce Willianovi uzmul zakončení do odkryté brány vracející se rychlík Godfrey.

V 67. minutě zpytoval svědomí Timothy Castagne, po rohovém kopu svou hlavičku z malého vápna nasměroval pouze do břevna. Mezičasem se obránci Evertonu zase jenom kochali a domácí stupňovali svůj tlak. Pickford po dalším závoru zachraňoval čisté konto po Tosinově štiplavé hlavičce.

Závěr střetnutí byl v plné režii Fulhamu, který se hnal za vítězstvím. To mu v létě na Goodison Parku zařídil De Cordova-Reid a po Willianově pobídce nechybělo mnoho, aby si zopakoval svůj moment slávy zopakoval. Jeho zakončení z jedničky těsně minulo zakletý prostor mezi třemi tyčemi.

V 90. minutě pravděpodobně přibyl na marodku Evertonu další hráč, když Danjuma s bolestivou grimasou kvůli bolavému kotníku odkulhal ze hřiště.

Nakonec to však byl lososový Everton, který v posledních sekundách sahal po třech bodech. Po rohu Beto nedokázal stlačit svou hlavičku do prázdné brány ze dvou metrů a nepoštěstilo se mu ani po následujícím rohu, kdy s Godfreym hrubou silou nedotlačili míč do sítě.

Ani 42 střel obou aktérů na Craven Cottage nepřineslo rozhodující gól. Hořkost remízy budou asi vstřebávat oba týmy, třebaže domácí nebudou těžce skousávat další nespravedlivé rozhodnutí sudích.

ŽK: 26. Palhinha – 28. Godfrey, 42. Branthwaite

Everton: Leno – Castagne, Tosin, Diop (75. Ream), Robinson – Cordova-Reid, Palhinha, Cairney, Pereira, Willian – Jiménez (45. Muniz)

Everton: Pickford – Godfrey, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – Young (81. Patterson), Garner, McNeil, Danjuma (90. Dobbin) – Harrison – Calvert-Lewin (81. Beto)

Rozhodčí: Thomas Bramall Diváků: 24 376