Everton W – Liverpool W 0:0

29/03/2024 1 Od Karamela

Z obou stran nezáživné Merseyside derby na Goodisonu nakonec skončilo bez branek.

Na rozdíl od nás se Liverpool letos pohybuje v přední části tabulky a jakýkoliv bodový zisk by tuto jeho pozici ještě vylepšil. Nás k dobrému výkonu mohla hnát snah doplnit celkově příznivou bilanci vzájemných střetnutí o další úspěch. Realita ovšem měla k úspěchu daleko. Vzhledem k vykartování se Stenevik zaujala v obraně vedle Finnigan své již téměř tradiční místo Vanhaevermaet, zotavující se Veje nasoupila aspoň v závěrečné čtvrthodině. Překvapením a možná i neuváženým tahem bylo vynechání Piemonte ze základní sestavy. 

První poločas

V souboji dvou neschopných byl v první půli Liverpool méně mátožným týmem, ale pokud pomineme náznak akce  Kearns a hlavičku Haug, mnoho také Reds nepředvedly. V našich řadách zatrnulo, když hned zkraje zápasu skončila na trávníku s bolestnou grimasou Finnigan, ale naštěstí po zásahu fyzioterapeutů byla schopná v zápase pokračovat. A za chvíli nám zatrnulo ještě víc, poté co po zákroku Holland (za žlutou kartu) zůstala na zemi ležet Brosnan. Naštěstí po několikaminutovém ošetření byla i naše gólmanka schopná pokračovat ve hře.  Zhruba po půlhodině hry jsme o sobě konečně dali vědět, i když jen nepřesnou střelou Hope a před koncem poločasu i rovněž nepřesným pokusem Bissell. Jinak naše hra (a ostatně i hra soupeřek) měla všechny rysy bídného zápasu: předvídatelnost, nepřesnost a nechopnost vymyslet kloudnou akci.

Druhý poločas

jsme se mírně probudili k životu (i když jen o trochu víc, než reakce na světlo) a ve 70. mintě se nám podařilo i vystřelit na branku! Byla to střela Lucy Hope, která zazvonila o břevno. Škoda, být to o pár inchů níž…  Vystřídání a příchod Piemonte nám pomohly, přece jen odstavit Martinu od míče není pro soupeřky právě snadné.  A když se k tomu přidala rychlost a přehled Payne, začalo se zdát, že přeci jen  by se štěstí mohlo naklonit na naší stranu. Nicméně mírnou převahu se nám přeměnit v gól nepodařilo, pokusy Snoeijs a Vanhaevermaet do branky nepropadly. A nakonec to byl Liverpool, kdo v bohatém prodloužení sedmi minut mohl urvat vítězství. Pro nás naštěstí však Holland v jasné tutovce selhala a napálila míč jen do Brosnan. A to už konečně stačilo.

Shrnutí

Zápas zůstal pověsti derby mnoho dlužen. Přesto nakonec v kontextu letošní sezóny lze kvitovat, že jsme získali aspoň bod a nikdo se nezranil. Už si začínám přát, abychom sezónu dotáhli bez sestupu, ideálně i s mírným bodovým ziskem a pak v létě přišel zázrak. V tabulce se vyhříváme na 10. místě s 15 body, na sestupové 12. místo máme polštář 9 bodů.  Nevím, co se musí stát, abychom dokázali podávat slušné výkony soustavně a ne jen v krátkých epizodách zápasů nebo při neočekávaném (a nakonc obvykle marném) vzepětí se proti silnějším soupeřům. Jak bude vypadat a hlavně jako dopadne 31.3. zápas s MUTD se neodvažuji ani představit.
V každém případě COYB!

Fotografie: Lucy Hope (zdroj: Getty Images via roayalbluemersey.sbnation.com)

Žluté karty: 14´ Holland

Everton (4-1-4-1): Brosnan; Galli, Vanhaevermaet, Finnigan, Hope; Kühl (Piemonte 74´); Payne, Wheeler, Bennison (Holmgaard 85´), Bissell (Veje 74´); Snoeijs

Liverpool (3-4-3): Laws; Clark, Fahey, Fisk; Parry (Lawley 74´), Nagano, Holland, Matthews (Daniels 64´); Kearns (Höbinger 59´), Kiernan (Enderby 59´), Haug

Rozhodčí: Kirsty Dowle  Diváci: 9 457  Everton Player of the Match: Lucy Hope