Everton W – Aston Villa W 1:2

20/03/2024 2 Od Karamela

Je to špatné, v domácím ligovém zápase jsme padli s Villans a krčíme se ve spodních vrstvách ligové tabulky.

Před domácími fanoušky se náš zraněními a nemocemi zdecimovaný tým doufal představit v dobrém světle a konečně získat tři body. Brian Sørensen to ve svém 50. zápase u kormidla Evertonu neměl lehké. Sice se mu nakonec podařilo sesadit slušnou základní sestavu, ale na relevantní lavičku to při devíti chybějících hráčkách už při nejlepší vůli nestačilo. Ani pro Villu ani pro nás se zatím liga nevyvíjí podle předsezónních představ, motivaci ke slušnému výkonu tedy měly oba týmy silnou.

První poločas

vypadal pro naše barvy velmi nadějně. Stejně jako v pohárovém utkání s Chelsea jsme první půlhodinu měli na hřišti převahu. Bohužel se nám jí ani v nejmenším nepodařilo přetavit ani do šance, natož pak do gólu. Jedinou naší střelu na bránu za poločas vytvořila Vanhaevermaet, a to ještě byla nejspíš zamýšlena jako nemířený centr. Bennison sice donutila Leat k letu, ale zásah hostující brankářky zblokoval už míč směřující mimo. Jinak se naše útočné konání omezovalo na rozhazování rukama ve vápně soupeřek, a střelbu na míle daleko mimo bránu. Koncem poločasu se už hostující hráčky zahřály na provozní teplotu a začalo se hrát i na naší polovině. Výsledkem byla i rána Leon, kterou se Brosnan sice podařilo zkrotit, ale moc sebejistě při tom nepůsobila. Do šaten tak oba týmy odcházely za bezgólového stavu. 

Druhý poločas

začal opatrně z obou stran. V 55. minutě po nešťastném skluzu Hope a ztrátě míče se dostaly dopředu Villans a Kenza Dali nenápadnou skákavou střelou zavěsila svůj první gól sezóny – 0:1. Obdržená branka nás pohnula k větší aktivitě, ale vše marné, na bránu vystřelit jsme nedokázali. Zato hostky ano. V 60. minutě si Ebony Salmon vyskočila na přihrávku Nobbs a hlavou zvýšila vedení – 0:2. Naše pilné, leč bezzubé snažení po obdržené brance pokračovalo. Birminghamské sice také nepředvedly nic moc, ale vzhledem k dvougólovému náskoku hrály ve větší pohodě. V 85. minutě vykřesala trochu naděje Stenevik, když hlavou zužitkovala výborný centr Galli – 1:2. Kdo z modrých doufal ještě ve vyrovnání, ten utrpěl další zklamání v podobě dlouhých nákopů a marného  obléhání vápna Villy. V posledních sekundách utkání stihla ještě Stenevik  faulovat za druhou žlutou a tedy vyfasovala vzápětí i červenou, čímž se celé utkání příhodně uzavřelo.

Shrnutí

Další prohra na domácím stadionu, další prohra po snaživém, ale sterilním výkonu. Naše neschopnost střelit gól je až neuvěřitelná. Začínám pomalu rozumět zoufalému rozhazování rukama Piemonte, které si přinejmenším dnes několikrát v nadějné pozici říkala o míč, ale nedostala jej. Dlouhou řadu absentujících hráček  ještě v dalším utkáních obohatí vykartovaná Stenevik. Do Merseyside derby tedy opět budeme vstupovat s obranou v troskách. Tak, jako podstatnou část této sezóny. Možná Sørensen staví tým pro budoucí léta. Třeba, snad. Ale pokud mu okolnosti neumožní se stejnou sestavou odehrát šňůru více zápasů po sobě, je budování herního stylu a návyků obtížné. A to se letos opravdu nedaří. Do nedělního derby vůbec nevstupujeme jako favorité a rozhodně nebudeme ani v ideální sestavě. Ale v derby se může stát jak známo cokoliv. Tak COYB!

Fotografie: Elise Stenevik (zdroj: Getty Images via roayalbluemersey.sbnation.com)

Góly: Stenevik (85´) – Dali (55´), Salmon (60´)  ŽK: Stenevik – Taylor  ČK: Stenevik

Everton (3-4-3): Brosnan; Vanhaevermaet, Finnigan, Stenevik; Galli, Bennison, Wheeler, Kühl (Hobson 89´); Hope (Bissell 68´), Piemonte (Dale 68´), Snoeijs 

Aston Villa (3-4-3): Leat; Maritz, Patten, Turner; Mayling, Nobbs, Dali (Taylor 81´), Pacheco (Gregory 69´); Leon (Mullet 82´), Daly (Corsie 89´), Salmon (Magill 69´)

Rozhodčí: Phoebe Cross  Diváci: 1 097  Everton Player Of The Match: Aurora Galli