Bournemouth – Everton 2:1

31/03/2024 15 Od Fip

Tak tohle mi chybělo. Mělo to všechno. Opatrné výboje bez zakončení, časté chyby v mezihře, liknavá střídání. Také trochu té rozhodcovské kontroverze. Soupeř nám málem daroval bod, na koleje nás vrátil vlastní gól kapitána.

Asi nikdo nečekal po pauze zázraky. Já jsem naivní, takže jsem si pár věcí vysnil. Něco jako „Dogs of war“ jsou zpátky. DCL znovu ve formě a hladový. Možná v přípravě někdo zazářil, takže se pohnou ledy a dojde ke změna v rozestavení, personální, cokoliv. Nějaký plán B je? Pár věcí bylo, ale pomálu.

Mykolenka skolil po úspěšné baráži a postupu na Euro s Ukrajinou virus. Pochvalné recenze z Irska tak katapultovaly do sestavy Seamuse Colemana. Emeritní kapitán nastoupil od začátku letos jen dvakrát, byl u výhry s Newcastlem a u remízy s Villou (celkem 358. ligový zápas, 319. od začátku). Nalevo se přesunul Godfrey, který se v základní sestavě překvapivě zabydlel.

Bournemouth má najeto na svou nejlepší sezónu v historii, tedy s ohledem na nejvyšší dosažený počet bodů (46 v sezóně 16/17). Letos to bylo 10 kol před koncem 35, takže s ohledem na 13. příčku byli už od začátku The Cherries prezentováni jako tým, který má letos splněno.

První poločas

Už úvod naznačil, že návrat do kolotoče nebude měkký. Domácí začali aktivně, obě křídla si nabíhala do volných prostorů. Zadáci domácích je hledali dlouhým křížnými pasy na hranu našeho pokutového území, což dělalo našim obráncům už od začátků těžké chvilky. V 7. minutě měla anglická jednička Pickford 2 solidní zákroky proti Semenyovi a Kluivertovi. Štěstí jsme měli při Cookově nepřesné dorážce.

Domácí brzy aktivita omrzela, ale Everton nedokázal vůbec vystavit útok. Na hrotu se osamocený DCL často ocital v ofsajdu. Záměry Toffees byly čitelné a těžkopádné, takže byly včas zblokovány nebo zastaveny lehkými fauly. Série rohů nepřinesla vážnější ohrožení, naopak další slibné šance měli z úhlu Tavernier a po rohu hlavou Semenyo.

Po půlhodině se i přes nemastný výkon dostal do šancí i Everton. Problém s nekvalitním zakončováním se ale přes volno nepodařilo odstranit. Nejprve Tarkowski vybídl DCL, ale jeho střelu k pravé tyči vytlačil Neto na roh. Poté se podařilo zachytit chybnou rozehrávku, McNeil postupoval až k vápnu, ale vystřelil slabě vedle branky.

Hráči na obou stranách působili dojmem sotva tréninkového tempa. Řada přihrávek byla jen pokusy a končila v zázemí. V tom exceloval asi hlavně Onana, který byl také při obou napomínání před přestávkou. Nejprve ho cynicky složil Solanke, sám Belgičan pak zajel ostře do Taverniera. Pickford s Netem si poslali z výkopu i několik zdravic.

Druhá půle

Ani po přestávce nedošlo ke zlepšení. Everton se dopředu dostával velmi těžkopádně. V jeden moment padl DCL po kose od Adamse, v neprospěch útočníka v pyžamu hrála asi čtvrtsekundová prodleva mezi kontaktem a pádem. Domácí byli znovu aktivnější, ale jejich pokusy se dařilo zablokovat.

Jejich vůle po vítězství byla znatelnější, a podpořil ji i Iraola. Kerkez na Colemana nevyzrál, takže byl nahrazen Lloydem Kellym. Ten na hřišti strávil pár sekund, poslal míč do vápna mezi obránce a Solanke hlavou překonal Pickforda – 1:0. Míč už byl ve vzduchu, když se Tarkowski ohlížel za sebe, aby připomněl Godfreymu, že to je jeho hráč. Úsměvné.

Everton se nemohl dostat do zápasu, vytvořit si nějaké příležitosti. Mohlo být ještě hůř, když si Branthwaite při dopadu pochroumal koleno, takže chvíli bránil Tarky sám. Naštěstí se čerstvý anglický reprezentant oklepal. Střídání se mu tak vyhnulo. Na Dycheovy poměry je 72. minuta celkem brzo, ale nevýrazní Doucouré a Harrison byli zralí na stažení už nějakou tu dobu. Naše šance na obrat ale limitoval výběr jejich nástupců. Slibnou ztrátu šli hájit Young s Gomesem.

Deset minut před koncem došlo konečně na Beta. Nemyslete si, že bychom to nějak rozjeli. Beto nejprve nesobecky chtěl hlavičkou ještě hledat DCL. O pár minut později už neměl na výběr, Mepham se připletl svému brankáři do cesty, Neto, Beto, je to. 1:1. Těžko uvěřitelné vysvobození.

Rozjaření Toffees ale pozornost ještě stihli oplatit. Nákop do vápna trojice Tarkowski-Pickford -Coleman podcenila, posledně jmenovaný dal celému odpoledni tragikomickou tečku, když při pokusu sklepnout míč brankáři (jednoznačný záměr jeho počínání mi ale není zřejmý) poslal míč do vlastní sítě – 2:1.

Shrnutí

Ani remíza by nezastavila šňůru bez výhry, čímž se dorovnal 12zápasový rekord z podzimu 1994. Tam to skončilo 1. listopadu 1994, když Mike Walker získal první výhru v sezóně doma proti WHU. Za 5 dnů dostal padáka.

Trochu to začíná připomínat Lampardův pád. SuperFrank měl za sebou 8 zápasů bez výhry (1 z posledních 12 zápasů), nedokázal tým zvednout ani po pauze zapříčiněné MS v Kataru.

Sean Dyche zůstává nejlepším možným lodivodem, který nás provede přes temné vody boje o záchranu. Ale po třech týdnech příprav není vidět žádné zlepšení či skoro žádná zásadní změna. Asi dvakrát jsem rozehráli roh na krátko, což je u soupeřů běžná praxe, ale u nás jev tak výjimečný, že to Bournemouth očividně zaskočilo. Ale zároveň se nezdálo, že bychom to měli extra natrénované. Uvidíme, kolik přátelských facek ještě Sean Dyche rozdá. Týmy pod námi zatím sbírali jen po bodu, ale aktuální formou jsou před námi.

Muž zápasu redakce: snažím se vždy vybrat hráče jen za Everton, ale je to opravdu těžké. Asi nejméně toho zkazil Branthwaite. V první půli sice ve vápně chytal rukama Adamse, ale jinak hraje s klidem a to Euro bych mu přál.

foto zdroj: BBC Sport

Střely/na branku: 11/4 – 7/3  Držení míče 49% – 51%  xG: 1,63 – 1,08  Rohové kopy: 9 -8

Branky: 64‘ Solanke, 90+1‘ Coleman vlastní – 87‘ Beto

Žluté karty: 30‘ Solanke – 42‘ Onana, 76‘ Tarkowski

AFC Bournemouth: Neto – A.Smith, Mepham, Zabarnyi, Kerkez (63‘ Kelly) – T.Adams, L.Cook – Semenyo, Kluivert (73‘ Billing), Tavernier (74‘ Outtara)  – Solanke (85‘ Unal)

Everton: Pickford – Coleman, Tarkowski, Branthwaite, Godfrey – Onana (79‘ Beto), Garner, Doucouré (72‘ Gomes) – Harrison (72‘ Young), McNeil, Calvert-Lewin.

Rozhodčí: S.Barrott  Diváků: 11 207