Everton – Nottingham Forest 2:0

21/04/2024 9 Od Javor

Po dvou podobných brankách zaknihoval Everton důležité záchranářské vítězství.

Tragický výkon na Chelsea odnesli zdravím Patterson (pro toho skončila sezóna) a Coleman (tříslo), místem v základní sestavě pak Onana s Garnerem. Místo nich nastoupili Gana s Gomesem, na své obvyklé místo se vrátil Calvert-Lewin. Ze začátku byl aktivní Williams v dresu hostů, nejdřív jeho příhru odvrátila obrana, poté musel střelu vyrazit Pickford. Po odpuštění žluté karty Woodovi se negativně předvedl Gomes, nejdřív poslal roh na přední tyč, se kterým si obrana snadno poradila, o několik minut později jeho centr z trestného kopu trefil dvoučlennou zeď, k odraženému míči se dostal Mykolenko, který ho poslal vysoko nad břevno. Šlo o dietní předkrm před zajímavou tříminutovkou na konci první třetiny zápasu.

Nejdřív zfauloval Young Reynu ve vlastním velkém vápně, ale rozhodčí ukázal kop od branky. Z následného protiútoku vymyslel McNeil skvělý centr na hlavu Calverta-Lewina, leč ten trefil pouze střed branky. Z brejku vypálil šrapnel Hudson-Odoi, ale Pickford míč nadvakrát kryl. Hned z další zteče se to ukázalo jako zásadní. Centr Mykolenka odhlavičkoval Aina pouze ke Ganovi. Ten si míč prvním dotykem zpracoval a druhým poslal k tyči – 1:0! Hosté následně drželi míč více na svých kopačkách a měli vyrovnat.

Gibbsovi-Whiteovi nesedla střela, ta se dostala na malém vápně na zadní tyči k Woodovi, ale reprezentační brankářská jednička Albionu se zvládla přesunout přes délku brány a nepochybně jedním z nejlepších zákroků sezóny míč rukou vyrazit. Poslední zaznamenáníhodnou situací byla ruka Younga v šestnáctce po centru Hudsona-Odoie, ale i tentokrát rozhodčí Taylor na puntík neukázal.

Ani jeden tým do druhé půle nevystřídal, ač se to v případě Younga přímo vnucovalo. Nejdřív po rohu propadl míč ke Calvertovi-Lewinovi, ale ten zblízka zvládl poslat míč jen vedle. Poté spáchal Young v ohraničeném území potřetí zákrok na Hudsona-Odoie, i nyní zůstala píšťalka sudího němá. A o několik minut později zvládl neskórovat Gibbs-White, když Tarkowski podskočil centr, ale záložník hostů technickým pokusem netrefil branku. A i tentokrát se Trees hořce přesvědčili o pravdivosti onoho klišé o dostání. Doucouré vrátil míč McNeilovi a ten poslal míč zpoza vápna opět k tyči – 2:0! Everton se ujal tohoto vedení dvěma velmi podobnými brankami, i ze stejné vzdálenosti. Další střelu McNeila o chvilku později zvládl chytit brankář hostů Sels.

Do konce zápasu stojí za zmínku již jen ošklivá srážka hlavami mezi Betem (který vystřídal Calverta-Lewina) a Gibbsem-Whitem. Zatímco Gibbs-White je v pořádku, tak Beto po využití kyslíkové masky skončil v nemocnici a minimálně z preventivních důvodů bude chybět v dalších dvou zápasech. Everton tak zvládl po solidním výkonu zápas o šest bodů. To se při nejisté blízké i vzdálené budoucnosti moc hodí.

(foto zdroj: premierleague.com)

Branky: 29. Gana, 76. McNeil

Žluté karty: 74. Doucouré, 81. Branthwaite, 83. J. Harrison, 90+16. Chermiti – 81. Gibbs-White, 90+11. Murillo

Everton FC: Pickford – Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko – J. Harrison, Gueye, Gomes (67. Garner), McNeil – Doucouré – Calvert-Lewin (67. Beto, 90+10. Chermiti)

Nottingham Forest: Sels – N. Williams, Niakhaté, Murillo, Aina – Domínguez (80. Yates), Danilo (80. Ribeiro) – Reyna (53. Elanga), Gibbs-White, Hudson-Odoi (80. Origi) – Wood

Rozhodčí: Anthony Taylor  Diváci: 39 572  Muž zápasu redakce: Dwight McNeil