Preview: Everton – Nottingham Forest

20/04/2024 21 Od BlueBlooded

Začíname sériu troch domácich zápasov, z toho dve derby, a to v priebehu siedmych dní. Ak toto nie je kľúčová časť sezóny, tak potom nás už nič nezachráni. V nedeľu po výdatnom obede nás teda čaká prvé Deduction derby!

Na našom webe sa vyvinula akási tradícia spovedania The „better“ Reds, a preto do tretice opäť prinášame rozhovor so zástupcom Foresťákov, tentoraz konkrétne iným než naposledy. Pozvanie prijal Matej, administrátor facebookovej fanpage Nottingham Forest F.C. CZ/SK FANS. Celú situáciu okoreňuje spoločný boj o záchranu, excesívne výdavky oboch klubov, a samozrejme s tým súvisiace odpočty bodov.

Nazdar Matej. Najskôr veľká vďaka, že si sa zriekol voľného času na účely verejného zdieľania svojich názorov na naše futbalové hobby, ktoré sa líši v podstate len vo farbe dresov. Prezraď, ako si sa dostal k fandeniu mladšiemu z dvojice nottinghamských klubov? A čo ťa doviedlo k prevádzkovaniu tvojej fan stránky na Facebooku?

Ahoj všem fanouškům Toffees a díky za možnost se podělit o mou fotbalovou vášeň v tomto předzápasovém preview. Nečekejte žádnou přehnanou romantiku. Nic jako dědictví fanatismu do Nottinghamu Forest z generace na generaci se u nás doma nekonalo. Tím chci říct, že mě k fandění Nottinghamu nikdo nepřivedl, našel jsem si tento klub sám a tak trochu bych řekl, že si našel i on mě. Vždycky jsem byl, co se týče fotbalu, trochu „hipster“. A narozdíl od mých vrstevníků jsem radši sledoval nižší anglické soutěže, víceméně od League Two po Championship. Do toho jsem byl ve svém mladším věku vášnivým hráčem hry Football Manager.

Věřím, že ji tu mnozí z vás budou důvěrně znát. Stejně tak, jako by bylo velmi jednoduché začit fandit týmu, který zrovna válcuje jednoho soupeře za druhým v Premier League, by bylo jednoduché také začít hrát tuto hru za dominantní celek a pouze si užívat jedno vítězství za druhým bez jakékoliv práce. To by ale nikoho nebavilo. Bylo mi asi 12, když jsem se rozmýšlel, jestli jakožto manažer k výhře v Champions League dotáhnu Leeds United nebo Nottingham Forest, oba tou dobou označovány za spící giganty anglického fotbalu – vzrušující představa.Vzhledem k tomu, že jsem narozen v roce 1997 a Forest v sezóně 1997/98 ovládli Championship a vrátili se (sice jen na rok) mezi anglickou elitu, bral jsem to jako jasné znamení a rozjel hru právě za Tricky Trees. A jak už to tak bývá, po několika probdělých nocích a vlastně dokonce dlouhých měsících mi tento klub přirostl k srdci takovým způsobem, že se hra přetavila v absolutní fanatismus a lásku na celý život. Tak málo někdy stačí.

Co se týče fanouškovské stránky o Nottinghamu, tu už sám vedu téměř 12 let. Troufám si říct, že se mi podařilo vybudovat slušnou komunitu okolo Forest, určitě to byl v dobách Championship největší fanklub, byť neoficiální, druholigového klubu v Česku. Neříkám, že z těch bez mála 2 000 lidí na stránce jsou všichni skalní fanoušci, ale spousta z nich ano, a ten zbytek alepoň dění v klubu nějakým způsobem zajímá. Díky klukům z nottinghamforest.cz, Viktorovi s Martinem, jsem těch 12 let dozadu viděl, že i přes tolik let, co se nás klub neobjevil v PL, je zde stále spousta fanoušků, která se o dění klubu stále zajímala, a tak jsem chtěl přispět k rozvoji této komunity. Věřím, že se to povedlo, i když si posypu trochu popelu na hlavu, protože sám vím, že v letošní sezóně aktivita stránky není úplně příkladná.

Tak to naša redakcia úplne chápe. Druhá otázka v poradí nikdy v našich rozhovoroch nemôže chýbať, a ani nebýva iná. Ako vnímaš Everton? Nachádzaš sympatie pre náš modrý tábor na Merseyside? Alebo spýtam sa aj z iného uhlu – sme viditeľní na CZ/SK scéne?

Everton vnímám jako sympatický klub s velkým historickým významem a přínosem pro Premier League. Určitě by byla škoda, kdyby o takový klub nejvyšší soutěž přišla. Přiznám se ale, že nejsem úplně dokonale v detailu, co se týče vedení vašeho klubu atd. Nicméně musím říct, že poslední tři roky sledování úpadku Evertonu je více než smutné. Věřím, že s dostavením nového stadionu se spousta věcí změní a Toffees začnou kráčet opět správným směrem. Horní polovina tabulky by vám slušela mnohem víc.

Na CZ/SK scéně jste vidět určitě. Přiznám se, že já sám vaši stránku sleduji už opravdu několik let. A líbí se mi, jak to děláte, i když sám chápu, jak těžké je někdy najít motivaci přidávat příspěvky, když se klub trápí, je na dně tabulky a fanoušci na FB stránce jsou tak znechuceni, že už ani nedokážou kliknout na tlačítko „like“ u příspěvku a dát vám tím zpětnou vazbu. Sám jsem si takovými chvílemi prošel, když jsme se zachraňovali v Championship pouze díky lepšímu rozdílu ve skóre v posledním kole sezóny.

Dobre, poďme na futbalové dianie. Po nečakanom postupe do Premier League ste sa v nej udržali ešte pod Cooperom, a teraz skúšate prežiť kľúčový druhý rok. Ako hodnotíš futbalové dianie Tricky Trees na trávniku? Cooper na konci minulého dostal padáka. Prečo podľa teba neuspel, a čo si myslíš o vedení tímu pod novým koučom Nuna Espírita Santa, ktorý bol pred Dycheom spájaný aj s nami?

Fotbalové dění nehodnotím moc pozitivně. I když nechci znít nějak moc kriticky, uvědomuji si, jak nesmírně těžké je pro nováčka se v Premier League udržet. Spousta týmu takové štěstí neměla. Asi je pro fanouška jen frustrující, když postupuje ze soutěže, kde si zvykl, že do téměř každého zápasu jde jako favorit, do Premier League, kde si nemůže být jistý absolutně ničím. A to ani když hraje proti poslednímu týmu, který má navíc ještě 6 hráčů na marodce. Takže jsem velmi rád, že se nám povedlo se v první sezóně zachránit a že i v té druhé, navzdory bodovému odečtu, budeme bojovat o záchranu až do konce. Jak už to dopadne je zatím ve hvězdách.

Steve Cooper se stal v Nottinghamu nedotknutelnou legendou a věřím, že své jméno s naším klubem někdy v budoucnu ještě spojí. Říká se, že do stejné řeky dvakrát nevkročíš, ale opravdu bych si to moc přál. Forest přebíral v Championship na sestupových pozicích a ještě v té stejné sezóně dokázal jako zázrakem dotáhnout tým k postupu. Neskutečná euforie. V Premier League jsem se ale několikrát přistihl, že jsem se při jeho střídáních tahal za vlasy. Myslím si, že mohl zkusit být víc odvážný. Hrál neskutečně negativní styl fotbalu a to mu nakonec i zlomilo vaz. Ale kdo jsem já, abych mu radil. I když je pravda, že ve zmiňovaném Football Manageru jsem Forest dotáhl k vítězství v Champions League v pěti letech po sobě, takže bych si možná nějaké právo k rozdávání rad vyhradil, haha.

Co se týče Nuna, spousta lidí při jeho příchodu nadávala, že se nebude konat žádná změna oproti Cooperovi a že jsme vyměnili defenzivního trenéra za dalšího defenzivního trenéra. Já jsem typ člověka, co se snaží dát každému šanci se ukázat. A udělal jsem to i v tomto případě. Nikdo jsme asi nečekali, že najednou začneme vyhrávat jako na běžícím páse, což se také nestalo. Ale čísla nelžou a pod Nunem Espiritem Santem drobné zlepšení v počtu vyhraných bodů na zápas přišlo. Možná i proto jsme stále ve hře o záchranu. Musím ale říct, že některá jeho střídání mi také nedávají logiku. Všichni víme, že máme problémy s obranou a často se v závěrech utkání snažíme těsný výsledek bránit, což se nám vždy vymstí. Navíc často posílá do hry svého oblíbence Origiho, který za mě ještě v žádném zápase neměl pozitivní vliv na hru (takže když to teď píšu, očekávám, že jsem přivolal jeho hattrick v zápase proti vám). No a poslední věc jsou standardky. Křižuji se u každého rohového kopu proti nám, horší bránění standardek než u Forest v této sezóně jsem asi ještě nikdy neviděl.

Mimo trávnik, už v minulom rozhovore nám tvoj fanúšikovský kolega z webu nottinghamforest.cz prezradil, že zrejme nikto nečakal, že majiteľ klubu Evangelos Marinakis bude po postupe do Premier League doslova sypať peniaze na nových hráčov z vrtuľníku. Už vtedy sme si my boli vedomí, že nás táto stratégia skôr či neskôr dobehne, a to sa v tejto sezóne naplno ukázalo. Vás takisto. Ako takéto počínanie na vašej strane hodnotíš ty? Cez leto opäť padla snáď stovka za 10 nových hráčov.

Přiznám se, že jsem to také nečekal. Bylo mi jasné, že budeme více posilovat, protože v postupové sezóně jsme měli opravdu moc hráčů na hostování, a tak bychom po jejich konci neměli s kým PL ani hrát. Ale to co přišlo bylo opravdu asi až moc. Neměl jsem problém s počtem hráčů, který přišel. Znovu opakuji, i tak nám stále chyběla hloubka v kádru. Problém jsem měl spíš s tím, že jsem v tom moc neviděl žádnou koncepci. Připadalo mi to jako bezhlavé nakupování bez pořádného skautingu, což se také v několika případech potvrdilo. Někteří hráči totiž byli vyloženě, omlouvám se za ten pojem, průser – Omar Richards, Jesse Lingard, Lewis O’Brien namátkou.

Povedly se ale i velmi dobré nákupy, ať už Morgan Gibbs-White, Chris Wood nebo za pakatel příchozí Murillo, Danilo či Hudson-Odoi. To jsou hráči, které v budoucnu velmi dobře zobchodujeme.

Takže najhorúcejšia téma teraz. Bum, ako blesk z neba najprv zasiahli odpočty bodov nás, a onedlho ste tomu neutiekli ani vy. A to celé sprevádzané poriadnou dávkou kontroverzie pri absencii jasných pravidiel, čo sa takýchto trestov týka. Napísali sme o tom nejeden článok, a dokonca sme si aj vzájomne porovnali naše prípady, kedy Forest dostali za väčšie porušenie pravidiel menší trest. Ako vnímaš celú túto kauzu okolo finančných pravidiel ty? Nachádzaš v tom spravodlivosť?

Souhlasím, ta absence jasných pravidel je na tom to nejhorší. Stejně jako to čekání na to, kdy to příjde a kolik bodů to bude. Že dostaneme odečet jsme věděli už zhruba od 10. kola, pokud se nepletu. A dalších 20 kol jsme hráli s tím, že nevíme, jestli se bude jednat o 2 body nebo o 10. To mi pak připadá vlastně strašně nefér. Tým si nahraje nějaké body a těsně před koncem soutěže zjistí, že to nestačí a už ani nebude mít moc prostoru s tím něco udělat. Každopádně trest chápu. Fakticky jsme prostě pravidla porušili a trest jsme si zasloužili, to bez debat.

Co se týče porovnání férovosti odečtu Evertonu vůči odečtu Forest, je pravda, že v minusu jsme byli větším než vy. Strana Nottinghamu však argumentovala tím, že byli v záporných číslech vědomě a pouze po určitý čas z toho důvodu, že čekali, kam až budou schopni vyšponovat cenovku za Brennana Johnsona. Čímž jednali v nejlepším zájmu klubu z finančního hlediska. Jinými slovy, pokud by jej prodali za nižší cenu hned, porušení pravidel by se nekonalo. Klub chtěl svůj zisk ale maximalizovat a co nejvíc tím pomoci udržet klub ve zdravé finanční kondici, což je podle zástupců našeho klubu podstatou finančního pravidla. Navíc jsme pak dostali ještě zmírnění trestu za příkladnou spolupráci v průběhu celého procesu vyšetřování.

V kontextu vašich odečtených 10 bodů před odvoláním by to bylo asi nefér, ale po zmírnění vašeho trestu v tom asi křivdu úplně nevidím, ikdyž naprosto chápu, že v tomhle se asi neshodneme.

Nadchádzajúci zápas je príznačný práve pre priamy súboj dvoch rivalov o udržanie v najvyššej súťaži. Navyše postihnutých odpočtom bodov. Korenie na ihrisku teda nebude chýbať. V akej forme a rozpoložení prichádza Nottingham? Zbierate body teda omnoho početnejšie než Everton, máme sa báť? Nezabudni na tip výsledku.

Těším se, je to typický zápas o 6 bodů, jak se říká. Současnou formu asi objektivně máme lepší a v posledních pěti zápasech i projev na hřišti nevypadá špatně. Na druhou stranu jsme opravdu velmi dobří ve ztrácení bodů v zápasech, ve kterých vedeme. Věřím ale, že u vás konečně zase vyhrajeme a tipuji 1:2 po gólech Wooda a Hudsona-Odoie. Snad se mi to nevrátí jako bumerang.

Blížime sa ku koncu. Vidíme v diaľke koniec ligovej sezóny. Momentálne sú oba naše tímy v tesnom bezpečí, no Luton nám svojimi bojovnými výkonmi dýcha na krk. V hre sú ešte odvolania proti bodovým trestom. Zahraj sa, prosím ťa, na veštca a predpovedz, ako dopadnú, a ako tým pádom skončí ligové dno tabuľky a prečo. Pripoj k tomu odhad súboja o titul, a sme tu hotoví! Za našu redakciu a čitateľov ti veľmi pekne ďakujem za venovaný čas. Osobne dúfam, že na záver sezóny sa poradie v tabuľke na spodných troch priečkach meniť nebude. Takže veľa šťastia do budúceho spovedania!

V první řadě – klobouk dolů před Lutonem. Nečekal jsem, že zrovna oni nás budou takhle prohánět až do samotného konce. Věřím ale, že pořadí na posledních třech příčkách už bude neměnné a že dolů půjdou všichni tři nováčci. I když Hatters by mi bylo opravdu líto, bylo to krásné ozvláštnění letošní sezóny a v případě sestupu bych jim přál opět co nejrychlejší návrat zpět. Burnley se mi pod Kompanym v Champiosnhip hodně líbilo. Ale myslím si, že ten bodový rozdíl už je nad jejich síly. Sheffield se do PL evidentně přišel jen zúčastnit, což napovědělo i přestupové období před sezónou.

Co se týče boje o titul, po posledním kole bohužel favorizuji opět Man City. Z té trojice, která o titul stále ještě reálně bojuje, bych to přál ale po delší době zase Arsenalu. Arteta odvádí skvělou práci.


Sean Dyche na tlačovej konferencii:

O zahanbujúcej prehre s Chelsea…

„Nemôžeme to len tak zaparkovať – to je isté. Určite nie. Hráčov to ovplyvnilo a boli veľmi sklamaní. Rovnako ako ja, aj ako manažér. Beriem na seba zodpovednosť. Hovorili sme o tom s hráčmi a oni vyjadrili svoje sklamanie, ako aj moje. Ale zároveň sme to teraz už pochopili, samozrejme. Ale deň potom výprasku sme to určite nedokázali. Bola to výzva. Bolo tam veľa domácich právd – mimochodom som zahrnul medzi ne aj to, čo očakávam od seba, od personálu a od hráčov, a povedal som: ‚Dobre, môžeme to dokázať len ako skupina. Nemôžete to urobiť ako jednotlivci. Hráči sú sklamaní. Treba to povedať. Na dnešnom futbale je zábavné, že sa ľudia pýtajú: ‚Je im to jedno?‘ Zaujíma ich to. Verte mi, záleží im na tom. Mne veľmi záleží na tom, čo sa tu snažíme dosiahnuť. Dnes ráno sme sa o tom porozprávali, aby sme to dokončili a povedali si: ‚OK, je to preč. Ideme vpred.‘ “

O nadchádzajúcom zápase s Forest…

„Všetko je teraz dôležité. Byť nastavený na zápas, byť pripravený na zápas, začať ho, dokončiť ho. Každý detail je dôležitý a neustále to dávam najavo sebe, personálu a hráčom. Všetko musí byť na mieste. Každý zápas by mal byť povinná výhra. To je to, čo chcem, aby bola mentalita hráčov. Odkedy som tu, donekonečna som hovoril o hľadaní konzistentnosti. Mali sme obdobia, keď sme ju mali. Mali sme obdobia, keď sme ju nemali. Určite sme ju nemali počas poslednej série, ale je to o tom dať tomu zmysel a využiť veci, ktoré sa naučíme, aby sme sa posunuli vpred. Ďalší zápas je veľký. Ale všetky by to mali byť veľké zápasy, keď máte na sebe dres Evertonu.“

O kritike fanúšikov…

„Nikdy som nespochybňoval fanúšikov. Cestujú a podporujú nás. Kritizujú nás, ale to je v poriadku. To patrí k fanúšikom. Jediné, čo môžem žiadať, je zostať s nami čo najpevnejšie. Musíme im dať viac. Ja im musím dať viac. Chápem to, ale niektoré veci, ktoré nemôžeme ovplyvniť, nás ovplyvnili. Taká je pravda, a to je ťažké. Nemôžem ovplyvniť Premier League a body. Kontrola nad ihriskom, tam sa musím a musíme zlepšiť. Dúfajme, že fanúšikovia naďalej zohraťjúsvoju úlohu tak, ako doteraz.“

Tímové novinky

Začnem netímovo, ale ten náš tím to určite ovplyvní. Liga vydala stanovisko, v ktorom potvrdzuje, že nezávislá komisia vydá svoje stanovisko vo veci odvolania Evertonu proti druhému odpočtu bodov ešte pred záverečným kolom tejto sezóny. Takže posledný hrací deň budú všetky tímy vedieť, na čom sú.

Čo sa týka zranení, tak máme viac dobrých správ, ako zlých. Branthwaite, Calvert-Lewin a aj Gueye sa pri priaznivom vývoji budú môcť zapojiť do nedeľného Deduction derby. DCL trápil hamstring, Ganu (pri vstávaní z postele) lýtko, ale obaja úspešne absolvovali ľahký tréning. Branthwaite, ktorý odhopkal na Stamford Bridge, chvalabohu tiež. K dispozícii je aj Danjuma, ten ešte na taký výprask v Londýne nemal fyzičku.

O Colemanovi sú pochybnosti, jeho zapojenie pri boľavých slabinách by bolo prekvapením. Väčšia škoda je ale na Pattersonovi, ktorému v podstate skončila sezóna. Na zranený stehenný sval bude potrebovať operáciu. A mladý Lewis Dobbin už naberá kondičku, preto k dispozícii ešte nie je, rovnako ako Dele Alli.

Zaujímavosti & štatistiky:

  • Toffees sa po prvý raz od sezóny 1996/97 snažia získať ligové double nad Nottinghamom Forest.
  • Forest sú však neporazení vo svojich posledných dvoch návštevách Goodison Parku, pričom jednu vyhrali a druhú remizovali.
  • Karamelky majú najmenej domácich víťazstiev (10), gólov (32) a bodov (37) spomedzi 17 stále prítomných tímov Premier League od začiatku minulej sezóny.
  • The Reds od svojho návratu do Premier League v roku 2022 vyhrali iba tri z 35 zápasov vonku, pričom deväť remizovali a 23 prehrali.
  • EFC prehralo za posledné štyri sezóny 34 domácich ligových zápasov, čo je najviac spomedzi piatich najlepších európskych ligových súťaží.
  • Tricky Trees strelili v tomto ročníku iba šesť gólov zo štandardiek, vrátane penált, čo je najmenej v Premier League. Inkasovali z nich však až 25 gólov, čo je najviac v divízii.
  • Evertonu sa nepodarilo vyhrať žiadny z posledných 33 zápasov Premier League, keď inkasoval úvodný gól – sedem remizoval a 26 prehral.
  • Nottingham v posledných 22 zápasoch najvyššej súťaže udržali iba jedno čisté konto, keď vo februári doma vyhrali nad West Hamom 2:0.
  • Chris Wood strelil deväť gólov v 11 zápasoch Premier League pod Nunom Espiritom Santom, vrátane šiestich v piatich zápasoch na ihriskách súperov.
  • Jordan Pickford je pripravený odohrať 250. zápas v Premier League za EFC.

Up The Toffees !!!

Čo: Everton FC – Nottingham Forest FC, 34. kolo Premier League
Kedy: 21.4. 2024 od 14:30 SEČ
Ako: Priamy prenos na CANAL+ Sport (komentuje Jan Pěruška)
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 39 414)
Rozhodca: Anthony Taylor  Asistenti: S. Bennett, D. Robathan  Štvrtý rozhodca: K. Stroud
VAR: Stuart Attwell  Asistent VAR: Simon Long