Everton – Brentford 1:0

28/04/2024 12 Od Javor

Nový senegalský střelec nám svou brankou zachránil příslušnost ligovou.

Coleman s Mykolenkem dle očekávání nevyléčili svá zranění, takže na jejich místě na kraji obrany museli nastoupit Young s Godfreym. Poprvé v lize nastoupil od začátku Chermiti, Calvert-Lewin dostal čas na vyléčení nemoci. Onana pokračoval v leštění lavičky.

Aktivněji začali hosté, ale Jensen přes Branthwaitea nepřešel. Slušnou příležitost o chvilku později neproměnil právě Chermiti, na střílenou přihrávku McNeila mu chyběly centimetry. Domáci pokračovali v aktivitě, Flekken odhlavičkoval míč do bezpečí před Harrisonem, pomezní signalizoval ofsajd, ale chybně. Tím skončila první desetiminutovka zápasu, následovalo hluché období, z něhož stojí za zmínku snad aktivita Jensena.

Před poločasem ožil McNeil, jednu jeho střelu zblokovala obrana, následně po jeho centru hlavičkoval nad Godfrey. Po zblokování Toneyho střely zakončil Everton první poločas tlakem, ale se střelami Harrisona s McNeilem si poradila obrana a po centru McNeila skončil znovu na zemi Chermiti, nepískalo se. Celkově šlo o velmi dietní první poločas.

Na začátku druhého poločasu se mohli hosté dostat do vedení. Toney po přihrávce Jensena trefil zblízka Pickforda, ten se ale k volnému míči dostal nejdřív, takže nadvakrát kryl. O několik minut později vybojoval roh Godfrey, z něj už udeřilo. Brentford nedokázal míč z velkého vápna odkopnout, Harrison přihrával před branku, Branthwaite střílel, k odraženému míči se jako první dostal Gana a nekompromisní střelou do horního rohu otevřel skóre utkání – 1:0! Těžko říci, co zkoumal videorozhodčí, ale gól platil.

Krátce poté mohl Everton zvášit, ale McNeil poslal svou střelu jen vedle tyče. Následně dostal svou desátou žlutou kartu v sezóně Tarkowski, trochu se nepohodli Pickford s Mbeumem, stoperovy protesty byly takové, že dostal kartu sám. Vynechá tak nálsedující dva zápasy proti Lutonu a Sheffieldu United. Definitivně o vítězství domácích mohl v 84. minutě rozhodnout Chermiti, ale netrefil zařízení.

Do konce zápasu stojí za zmínku už jen dvě záležitosti – Mbeumo nakonec svou žlutou kartu dostal za faul na McNeila a Tarkowski nastřelil břevno. Na poslední tři minuty ukázal Dyche zajímavou taktickou variantu, když Keane vystřídal Chermitiho a zaujal jeho pozici hrotového útočníka.

Everton se navzdory dvojímu odpočtu zachránil. To je nepochybně velký úspěch a 3 výhry ze tří domácích utkání čekal málokdo. Klub pochválíme i za zvládnutí náročného týdne. Sezóna číslo 122 v nejvyšší soutěži nás čeká v Goodison Parku. Hurá!!

(fotozdroj: ESPN)

Branka: 60. Gana  Žluté karty: 74. Tarkowski – 43. Reguilón, 90+1. Mbeumo 

Everton FC: Pickford – Godfrey, Tarkowski, Branthwaite, Young – J. Harrison, Gueye (78. Am. Onana), Garner, McNeil – Doucouré – Chermiti (90+5. Keane)

Brentford FC: Flekken – Ajer (84. Roerslev), Collins, Pinnock, Reguilón (77. Schade) – Jensen, Nørgaard (78. Jarmoljuk), Janelt (67. Damsgaard) – Mbeumo, Toney, Wissa (68. Lewis-Potter)

Rozhodčí: Darren England  Diváci: 39 098  Muž zápasu redakce: Idrissa Gana Gueye