Preview: Everton – Brentford

26/04/2024 8 Od Riči

Ptáci zpívají, příroda se zelená, vzduch voní, slunce krásně zapadá. Tak nádherný je náš svět, přátelé.

Ani po 48 hodinách se z tváří Evertonians nevytrácí úsměv zamilovaného Jokera. Toffees ve středu v památném derby smetli ze hřiště svého mladšího, nevychovaného bratra a týdenní maraton domácích zápasů mají úspěšně zdolán ze dvou třetin.

Vítej, zlatý hattricku? Uvidíme v sobotu večer.

Na Goodison Parku hostí šestnáctý tým tabulky pouze o jedno místo tabulkově lépe postaveného soupeře, který má na kontě také o dva body více, i když jich nasbíral o šest méně. Matematiku slovutné Premier League ale raději nechme stranou.

Faktem je, že oba týmy naskočily na vítěznou vlnu v pravý čas, aby utekly sestupovému hrobníkovi z lopaty. Ani jeden zatím není stoprocentně zachráněn, i když sobotní triumf by přinesl jistotu Brentfordu a také Evertonu, pokud by Luton nevyhrál na půdě Wolves.

Po debaklu 0:6 s Chelsea položil Sean Dyche svou hlavu na špalek. Mnozí, včetně autora článku, pochybovali, že hráči dokáží zachránit jeho krk. Zkušený zrzek si však zaslouží absolutorium za to, jak dokázal změnit koloběh modrých dějin. Hráči se semkli a začali hezky česky „žrát trávu“, což navíc manažer podpořil tolik kýženou změnou taktiky. Toffees se drželi svého přímočarého stylu, ale proti Nottinghamu Forest ukázali schopnost hrát i kombinačně. Liverpool zase překvapili svou odvahou a precizně nacvičenými standardními situacemi.

Svěřenci Thomase Franka sice v posledních dvou zápasech připsali povinná vítězství nad Sheffieldem United a Lutonem a předtím dokázali třikrát remizovat, ale jinak počítají dny, kdy budou moci zapomenout na letošní sezónu. Před zmíněným doublem prožili nelichotivou šňůru 18 zápasů, ve kterých vyhráli pouze dvakrát.

Na vině jsou určitě zranění důležitých hráčů během celé sezóny, ale mnohdy se zdálo, že dánskému trenérovi začínají docházet nápady. Když pak ve stínu výsledkového neúspěchu začal kritizovat vlastní fanoušky za údajně nedostatečnou podporu týmu, vyvstaly otázky, zda plodné osmileté manželství přeci jen neskončí v létě. Určitě bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine po skončení ročníku.

Everton bude postrádat levého obránce Mykolenka, který si v derby ošklivě vyvrtnul kotník. Existuje dokonce hrozba, že zmešká i červnové mistrovství Evropy. Na marodce zůstává také stoper Coleman, takže lze předpokládat, že na krajích obrany nastoupí Godfrey a Young. Ve středu pole by nepřekvapila rotace. Idrissa Gueye předvedl dva skvělé výkony, ale třetí duel v jednom týdnu je pro 34letého hráče asi velkým soustem. Nabízí se tedy nasazení Onany, nebo Gomese, kteří by mohli rovněž alternovat Garnera. Pokud by Calvert-Lewin nevyléčil bolístky, šanci dostane mladík Chermiti. Jeho krajan Beto musí ještě povinně odpočívat po zranění hlavy ve střetnutí proti Forest.

Brentford opět spoléhá na uzdravené a produktivní útočné duo Mbeumo-Wissa. Po dvouzápasové absenci navíc možná bude k dispozici i útočník Toney, ale nevsadil bych si na to. Frankovi chybí v letošní sezóně šestigólový Maupay, jelikož hostuje v dresu Bees právě z Evertonu, zranění vyřadila Hickeyho, Meea, Dasilvu a Henryho.

Co: Everton FC – Brentford FC, 34. kolo Premier League
Kdy: Sobota 26. 4. 2024 od 18:30
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (kapacita: 40 414)
TV: Přímý přenos na stanici Canal+ Sport, komentuje Matúš Lukáč
Rozhodčí: Darren England  Postranní: Simon Bennett, Dan Robathan  Čtvrtý: Dean Whitestone
VAR: Michael Oliver  Asistent VAR: Richard West