Cahill chce vidět Artetu na MS

01/04/2010 0 Od Riči

Tim Cahill věří, že se jeho spoluhráč Mikel Arteta dostane do španělské nominace na Mistrovství světa. Zvlášť po tom, co Cesc Fabregas utrpěl vážné zranění a jeho účast na turnaji v JAR je ohrožena.

Fabregas si během středečního duelu Ligy mistrů s Barcelonou zlomil lýtkovou kost v pravé noze a podle předběžných prognóz by mohl být zraněný asi šest týdnů, což by ohrozilo jeho účast na červnovém MS v Jihoafrické republice. Podle Tima Cahilla by měl na turnaj jet místo opory Gunners Mikel Arteta.

„Mikel je jeden z mých nejlepších přátel a myslím si, že si zaslouží být v nominaci na MS díky svým zásluhám. Pro Španělsko je důležité, aby se Fabregas stihl uzdravit, protože pokud jste ho viděli proti Barceloně, dobře víte, jak je talentovaný. Kdyby se ale nestačil uzdravit, Mikel by měl dostat šanci v národním týmu.

Nejlepší by bylo, kdyby Mikky zůstal zdravý. Všichni víme, co pak na hřišti dokáže a podle mě si to uvědomuje i španělský trenér. I pokud bychom zapomněli na Fabregase a jeho zranění, Mikel si zaslouží dostat šanci, když bude stoprocetně zdravý,“ nešetřil slovy chvály na spoluhráče Cahill.

Mikel Arteta nikdy neodehrál za španělský národní tým zápas. A to podává za Toffees v Premier League dobré výkony už od roku 2005. Velmi blízko k prvnímu startu v reprezentaci byl minulý rok v únoru, tehdy se měl objevit v nominaci na zápas. Naneštěstí si avšak 24 hodin před oznámením nominace vážně poranil koleno v zápase s Newcastle a na španělský národní dres mohl tak na delší dobu zapomenout.

Cahill dále pokračoval v pozitivních slovech na Artetovu adresu: „On má správnou povahu, je vždy připraven na všechno a pyšní se označením skvělý profesionál. Po návratu z těžkého zranění je otázka, jak si hráčovo tělo zvykne na zátěž prvních šest až osm týdnů. To je platí u každého hráče.“ Vysvětloval Australan lehčí zranění evertonského čísla 10.

Na konci rozhovoru Tim nezapomněl podpořit zraněného Dana Goslinga, jenž bude po přetrhnutí kolenního křížového vazu na marodce minimálně devět měsíců.

„Pro Dana to bude dlouhá doba bez fotbalu, ale v týmu je spousta hráčů, kteří měli podobné zranění. Během jeho absence bude mít hodně volného času, takže se může více dozvědět o svém zranění, naučí se více o životě vůbec. Od nás všech bude mít Dan velkou podporu. Je velmi mladý a má za sebou pouze pár let hraní fotbalu, proto jako profesionál musí ze svého zranění získat zkušenosti,“ nechal se slyšet Cahill.